veliki potencijal
DUBROVNIK Dani hrvatskog pršuta okupljaju proizvođače iz Istre, Kvarnera i Dalmacije
Dani hrvatskog pršuta 13. i 14. travnja u Dubrovniku će okupiti proizvođače iz Istre, Kvarnera i Dalmacije s ciljem promocije i jačanja brenda hrvatskog pršuta, čija proizvodnja, kao i šunki s obzirom na porast potražnje i rast turizma ima veliki potencijal, najavljeno je u četvrtak u HGK-Komori Zagreb.
Najavljujući tu jedinstvenu manifestaciju, predstavnici organizatora, Klastera hrvatskog pršuta, u kojemu je okupljeno 20-ak proizvođača te delikatese, izvijestili su da će to biti četvrti Dani pršuta koji će predstaviti dalmatinski, drniški, istarski i krčki pršut.
"Gospodarski potencijali proizvodnje pršuta prije četiri godine nametnuli su potrebu za udruživanjem u klaster i organiziranjem manifestacije koja artikulira interese proizvođača zaštićenih hrvatskih pršuta. Osim promotivnog karaktera ti Dani su i natjecateljski, stručni i edukativni, a ove se godine kao klaster prvi puta predstavljamo Dubrovčanima i turistima na Stradunu, sa željom da se u sklopu manifestacije predstave primjeri najbolje prakse iz Dalmacije, Kvarnera i Istre", kazao je izvršni direktor klastera Ante Madir.
Predstavnica Udruge Dalmatinski pršut iz pršutane Voštane Ana Babić podsjetila je da se 14. travnja u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede otvara i Tjedan hrvatskih zaštićenih proizvoda, među kojima je i Krčki pršut, koji je prije tri godine na taj datum dobio oznaku zemljopisnog porijekla. To je ujedno bila prva registracija zaštićene oznake u Hrvatskoj iz EU-ova sustava kvalitete.
Predsjednik Uprave PPK-a Karlovac i predstavnik Mesne industrije braće Pivac Igor Miljak ocijenili su da su proizvođači hrvatskih pršuta dobivanjem EU-ove oznake zaštićenog geografskog porijekla dobili proizvod s dodanom vrijednošću, a potrošači i kupci garanciju visoke kvalitete.
Hani Hreljak iz istarske pršutane Pisinium, kazala je da je istarski pršut nositelj EU-ove zaštićene oznake izvornosti te istaknula njegove specifičnosti u obradi i tehnologiji proizvodnje, dok je direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Hrvatske gospodarske komore Božica Marković naglasila kako HGK potiče promociju pršuta, aktivno sudjeluje u izradi pravilnika i regulative na nacionalnoj razini usko vezanoj uz interese proizvođača.
"U 2014. izvezli smo proizvode tarifnog broja 0210, u koji spadaju šunke i pršuti, u vrijednosti 84 tisuće eura, a 2017. u vrijednosti 235 tisuća eura. Što se uvoza tiče, 2014. smo u tom segmentu uvezli robe u vrijednosti 740 tisuća eura, a prošle godine gotovo 2 milijuna eura", kazala je Marković, dodajući da je vidljiv velik potencijal za proizvodnju u Hrvatskoj.
Komentari
VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.