KOREKCIJA PODATAKA

DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU Uvoz pao više nego izvoz

Autor

sk/h

Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je 51,4 milijarde kuna što je 6,1 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je uvoz smanjen za 11,8 posto, na 83 milijarde kuna, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.

07.08.2020. u 12:00
Ispiši članak

Vanjskotrgovinski deficit je u šest mjeseci iznosio 31,6 milijardi kuna, a pokrivenost uvoza izvozom 61.9 posto.

U zemlje članice EU-a u prvih šest mjeseci je izvezeno roba vrijednih 36.1 milijardu kuna, tri posto manje nego u istom razdoblju lani. Izvoz u zemlje nečlanice pao je 12,8 posto, na 15,3 milijarde kuna.

Vrijednost uvezene robe u prvih šest mjeseci je iz članica EU-a pala za 13.4 posto, na 66.5 milijardi kuna. Istodobno je vrijednost uvoza iz drugih zemalja pala za 4,6 posto, na 16,5 milijardi kuna.

Izražen u eurima, hrvatski robni izvoz u prvih šest mjeseci ove godine iznosio je 6,8 milijardi eura, što je na godišnjoj razini pad za 7., posto, dok je uvoz pao za 13 posto, na 11,04 milijarde eura. 

Vanjskotrgovinski deficit je iznosio 4,2 milijarde eura.

U zemlje članice EU-a u prvih šest mjeseci je izvezeno robe u vrijednosti 4,8 milijardi eura, odnosno 4,2 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. Istodobno, u zemlje izvan EU-a izvoz je pao za 14 posto, na 2,03 milijarde eura.

Vrijednost uvezene robe iz članica EU-a u prvih šest mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine pala je za 14,6 posto, na 8,8 milijardi eura, dok je vrijednost uvoza u Hrvatsku iz zemalja koje nisu članice EU-a pala za 15,8 posto, na 2,2 milijarde eura.

U prvih pet mjeseci pad uvoza, ali i izvoza

DZS je objavio i druge podatke o robnoj razmjeni za prvih pet mjeseci koji pokazuju da je izvoz, izražen u kunama, pao 8,6 posto, na 42,2 milijarde kuna, dok je uvoz pao za 14,1 posto, na 68,7 milijardi kuna.

Time je DZS korigirao svoje prve podatke, prema kojima je vrijednost hrvatskoga robnog izvoza u prvih pet mjeseci ove godine iznosila 41,9 milijardi kuna, što je za devet posto manje nego u istom razdoblju lani, dok je uvoz smanjen 14,4 posto, na 68,5 milijardi kuna.

Po drugim je podacima, vanjskotrgovinski deficit u prva četiri mjeseca iznosio 26,5 milijardi kuna, a pokrivenost uvoza izvozom bila na 61,4 posto.

Izražen u eurima, izvoz je u prvih pet mjeseci pao 9,5 posto, na 5,6 milijardi eura, dok je uvoz pao 14,9 posto, na 9,2 milijarde eura.

Vanjskotrgovinski deficit je iznosio 3,5 milijardi eura.

Podaci prema djelatnostima pokazuju da je izvoz tvrtki iz djelatnosti prerađivačke industrije, koja u ukupnom robnom izvozu ima najznačajniji udio, u prvih pet mjeseci pao za 15,3 posto, na 4,9 milijardi eura.

Najvažniji vanjskotrgovinski partneri Hrvatske ostaju Njemačka i Italija.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.