VLAK JE UVIJEK BRŽI

Djeco, prugu prijeđite tek kad se tri puta uvjerite u to da ne nailazi vlak!

Autor

ri

HŽ Infrastruktura već 20 godina provodi edukativno-preventivnu akciju namijenjenu djeci osnovnoškolskoga uzrasta te vozačima i drugim sudionicima u cestovnome prometu kojom ih se upozorava na opasnosti koje prijete prilikom neopreznoga prelaženja preko pruge ili boravka uz prugu.

09.12.2019. u 14:52
Ispiši članak

»Sigurnost počinje s tobom«, »Sigurno s Andrijom« i »Slušaš krivu stvar« samo su neki od slogana edukativno-preventivne akcije HŽ Infrastrukture »Vlak je uvijek brži«, kojom je svake godine obuhvaćeno oko 1400 djece osnovnoškolskoga uzrasta koja svakodnevno na putu do škole prolaze uz prugu ili preko nje. Akcija se provodi u školama u kojima djelatnici HŽ Infrastrukture učenicima na njima prilagođen i zanimljiv način govore o pravilima ponašanja uz prugu.

Naime, ako se djeci samo nameću zabrane, ona će ih poželjeti prekršiti. Zato se uz pomoć prigodnih plakata, animiranih filmova, priča i televizijskih emisija u kojima ozlijeđeni dijele svoja iskustva djecu navodi da sama dođu do zaključka zašto nije dobro igrati nogomet uz prugu, penjati se na vagon, stajati na rubu perona, dodirivati uređaje, koristiti slušalice ili mobitel u prometu ili fotografirati selfije na vagonima. Za to postoji i vrlo dobar razlog: zadnjih je godina sve veći broj stradanja djece koja se penju na vagone ili prelaze prugu sa slušalicama na ušima.

Kroz igru, čitanje priča i lutkarske predstave u kojima sudjeluju i djeca u nižim razredima osnovnih škola djecu se uči o sigurnome ponašanju uz prugu, u kolodvorima i u vlakovima, dok se s djecom viših razreda razgovara o opasnostima od strujnoga udara, ali ih se upozorava i na besmislenost uništavanja imovine kroz segment akcije nazvan »Stvaraj, ne uništavaj«. Trinaestogodišnjaci uče to da popravak uništene zajedničke imovine plaćamo svi, pa i oni sami kroz PDV u cijeni kupljene užine za školu. Potiče ih se na to da budu »ambasadori sigurnosti« i svoja saznanja dijele s prijateljima i roditeljima. Osobito je važno da o tome govore djeca koja žive blizu željezničke pruge, koja svakodnevno pri dolasku u školu prelaze preko pruge i ona koja će uskoro krenuti u srednju školu te pritom koristiti vlak.

Cilj je akcije »Vlak je uvijek brži« buđenje dječje svijesti o opasnostima te želja da razviju pravilan stav o vlastitoj odgovornosti i potrebi da oprez i sigurnost budu najvažniji dio njihova sudjelovanja u prometu.

Po završetku školskoga sata djeca svojim riječima znaju objasniti jedni drugima da prije prelaska preko željezničke pruge obavezno treba stati, a potom uz poštivanje prometnih znakova i željezničke signalizacije prijeći prugu tek kada se uvjere u to da ne prijeti opasnost. Ako je polubranik spušten, trebaju pričekati da se on podigne, a ako polubranika na željezničko-cestovnome prijelazu nema, tada trebaju dobro promotriti oko sebe i uvjeriti se u to da vlak ne nailazi.

Svi sudionici u prometu, pa tako i djeca, trebaju znati činjenicu da zaustavni put vlaka iznosi i do 1500 metara, zbog čega ga strojovođa, nakon što na pruzi uoči automobil ili dijete, ne stigne zaustaviti na vrijeme. Vlakovi su i sve tiši, pa se njihov dolazak ne čuje dok nisu u blizini prijelaza. Zato treba biti odgovoran i preko pruge prelaziti samo na obilježenim mjestima. Strogo je zabranjeno kretati se po kolosijeku ili po stazama neposredno uz kolosijeke kao i bacati kamenje na vlakove koji prolaze prugom.

Akcija »Vlak je uvijek brži« se osim u školama provodi i na željezničko-cestovnim prijelazima, mjestima na kojima se križaju željeznička pruga i cesta, u nazočnosti predstavnika lokalnih policijskih uprava. Cilj je kod vozača probuditi svijest o vlastitoj odgovornosti i istaknuti potrebu poštivanja prometnih znakova i propisa. Naime, vozači stjecanjem vozačke dozvole nauče i sva pravila sigurnog prelaženja preko pruge, ali unatoč tome na križanjima cesta i pruga svake se godine događaju nesreće. O tomu svjedoči i podatak da nesavjesni vozači više od 500 puta na godinu prođu između spuštenih polubranika, slome ih, izazovu materijalnu štetu i ugroze svoj život i živote drugih sudionika u prometu.

Međunarodne statistike pokazuju to da su u čak 98 posto slučajeva nesreće na željezničko-cestovnim prijelazima posljedica toga što sudionici u cestovnome prometu zanemaruju i ne poštuju prometne znakove i prometnu signalizaciju.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.