ZA DIVIDENDU 1,25 MILIJARDI KUNA

Dalić, Krešić i Mayer ostaju u Upravi INA-e

Autor

lb/h

Nadzorni odbor INA-e u srijedu je na još godinu dana produžio mandat trojici hrvatskih predstavnika u Upravi INA-e - Niki Daliću, Ivanu Krešiću i Davoru Mayeru, a Uprava i Nadzorni odbor usuglasili su prijedlog da se dioničarima za dividendu isplati 1,25 milijardi kuna odnosno 125 kuna po dionici, objavila je INA.

20.03.2019. u 15:32
Ispiši članak

Nadzorni odbor ponovno je imenovao Niku Dalića, Ivana Krešića i Davora Mayera za članove Uprave INA-e za razdoblje od 1. travnja 2019. do 31. ožujka 2020. Mandat ostalih članova nije mijenjan, navodi se u priopćenju INA-e.

Uz tri hrvatska člana u Upravi INA-e su i tri predstavnika mađarskog MOL-a - predsjednik Uprave je Sándor Fasimon, a članovi Ákos Székely​ i Zsolt Pethő​. 

Kako se navodi u priopćenju, Nadzorni odbor dao je suglasnost na revidirane financijske izvještaje za godinu završenu na dan 31. prosinca 2018. s izvještajem neovisnog revizora te je razmatrao i Izvješće o stanju društva INA Grupe za poslovnu godinu 2018. na koje nije imao primjedbi.

"Na istoj sjednici Uprava i Nadzorni odbor usuglasili su prijedlog o isplati 1,25 milijardi kuna dobiti kao dividende (tj. 125,00 kuna po dionici)", zaključuje se u priopćenju.

To je znatno veći iznos dividende nego prošle godine, kada je iznosila 81,20 kuna po dionici te je za dividendu isplaćeno 812 milijuna kuna. 

S obzirom na predloženu dividendu od 125 kuna po dionici, gotovo polovica iznosa predviđenog za dividendu odnosno oko 613,5 milijuna kuna pripast će mađarskom MOL-u, koji u INA-i drži udjel od 49,08 posto, dok će Republici Hrvatskoj, koja u INA-i ima 44,84 posto vlasništva, ići iznos od 560,4 milijuna kuna. Privatnim i institucionalnim investitorima, koji imaju 6,08 posto dionica INA-e, za dividendu bi bilo isplaćeno nešto više od 76 milijuna kuna. 

Po podatcima iz revidiranih financijskih izvješća koja je INA objavila putem Zagrebačke burze, neto dobit matične kompanije INA-e d.d. lani je iznosila 1,33 milijarde kuna, dok je 2017. godine iznosila 1,43 milijarde kuna. 

Konsolidirano financijsko izvješće pokazuje da je INA grupa u 2018. godini imala neto dobit od 1,18 milijardi kuna, što je 3,7 posto manje nego 2017. godine. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.