PREDLOŽILI MJERE ZA SPAŠAVANJE SEKTORA

CROBIOM upozorio Vladu da je zbog pada cijena u drvnoj industriji moguće zatvaranje tvornica i otpuštanje radnika

Autor

av/h

Iz hrvatske udruge biomasu CROBIOM u petak su upozorili da je zbog pada cijena peleta i drvnog briketa te trenda smanjivanja potražnje za drvnim gorivima za rezidencijalnu upotrebu moguć najgori scenarij - zatvaranje tvornica i otpuštanje te su zbog toga Vladi predložili mjere za spašavanje drvnog sektora.

21.02.2020. u 19:19
Ispiši članak

U talijanskoj Veroni u tijeku je Progetto Fuoco, jedan od najvažnijih svjetskih sajmova u području grijanja i biomase, a na kojem se dobiva uvid u pravo stanje slike na tržištu peleta, briketa i drvne biomase, navodi se u priopćenju. Na njemu sudjeluje i 10 hrvatskih proizvođača, a dvodnevni dojmovi na sajmu i prognoze koje ističu sektorski stručnjaci te kupci drvnih goriva nisu obećavajući. 

Osim evidentnog pada cijena peleta te drastičnog pada cijena drvnog briketa, kao i trenda smanjivanja potražnje za drvnim gorivima za rezidencijalnu upotrebu prilike dodatno komplicira i pad cijena peleta amsterdamskoj burzi, koja je ključna za ovaj sektor i gdje se trguje velikim količinama industrijskog peleta koji u Europu pristiže većinom iz Sjeverne Amerike.

Predsjednik CROBIOM-a Davor Zec smatra je da je situacija vrlo ozbiljna i da će sektor drvnih goriva i biomase, ako se nešto ne promijeni, morati reagirati zadnjom mogućom mjerom – zatvaranjem tvornica i otpuštanjem radnika. 

"Najgori scenarij je zatvaranje tvornica i otpuštanje radnika. Ovaj sektor zapošljava radnike u ruralnim područjima, koja su već pretrpjela iseljavanje. Svaka tvornica peleta zapošljava 30 do 40 radnika, a znate koliko je ta brojka značajna, pogotovo u malim, ruralnim sredinama. Ta mjera je zadnja mjera, ali ako se nešto ne popravi, nećemo imati drugog izbora", poručio je Zec i dodao da je zahtjev sa sedam konkretnih mjera za spašavanje cijelog drvnog sektora upućen Vladi RH te da se čeka sastanak.

Posljednjih godina rastu i cijene rada, sirovine i posebice električne energije tako da hrvatski proizvođači više nisu konkurentni kao prije, kaže se dalje u priopćenju. 

"Ako će ostatak zime imati zahlađenja, izvući ćemo se, ali ako iduća zima bude toplija pod utjecajem klimatskih promjena – opstat će samo oni koji to mogu financijski i tržišno, a mnogi će propasti. Voljeli bismo i kad bi se više peleta počelo koristiti na domaćem tržištu, u javnim institucijama, da nismo primorani izvoziti pelet na zapad", poručio je iz Verone Ivan Čošković, vlasnik tvrtke Šišarka, jednog od najvećih hrvatskih i regionalnih proizvođača peleta. 

CROBIOM i Hrvatski drvni klaster su pisali Vladi i predložili su produženje rokova plaćanja drvne sirovine kod Hrvatskih šuma sa 60 na 120 dana te smanjenje cijena višemetarskog drva za 15 posto.

Nadalje, tražili su i smanjenje PDV-a na drvni pelet i paletizirano ogrjevno drvo exclusive na 10 posto i korištenje drvnog peleta u energetskim postrojenjima HEP-a, ali i svim javnim objektima, kako bi se smanjila sezonalnost i ovisnost od cijena na stranim tržištima gdje konkuriraju proizvođači s nizom subvencija u njihovim matičnim državama.

"Nadamo se kako će Vlada shvatiti ozbiljnost ove situacije te da će promptno reagirati i pomoći nam kako bismo sačuvali radna mjesta i ostali konkurentni na europskom tržištu", rekao je Zec, napomenuvši da Hrvatska proizvodi 1,2 posto svjetskog peleta, a čak 85 posto izvozi na druga tržišta, među kojima je najveće Italija, koja upravo generira krizu sa smanjenom potražnjom i velikim pritiskom na smanjenje cijena. 

Konkurencija iz drugih zemalja kao što su Rumunjska, Ukrajina, Litva, Latvija i Austrija također cilja na isto tržište, a s obzirom na blagu zimu i enormne zalihe na skladištima europske cijene peleta padaju. 

"Nama je ovo elementarna nepogoda. Cijene za iduću sezonu još nisu formirane, ali kako se priča ovdje u Veroni po kuloarima, niže su za 15 do 20 posto nego prošle godine. Vjerujem kako ipak neće ostati takve, ali će sigurno cijene biti za prosječno 10 do 15 posto u odnosu na prošle godine", upozorava Zec.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.