HVALEVRIJEDAN PROJEKT

Ćorić: Odluka o ulaganju u riječku rafineriju najbolji je božićni poklon za hrvatski energetski sektor

Autor

av/h

Odluka INA-e o modernizaciji riječke rafinerije, ulaganju vrijednom četiri milijarde kuna, najbolji je božićni poklon za hrvatski energetski sektor, izjavio je u četvrtak ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ocijenivši i kako ta odluka ne dolazi prekasno.

12.12.2019. u 19:40
Ispiši članak

Ćorić je to izjavio na konferenciji za medije u sjedištu INA-e, kojoj su nazočili i predsjednik Uprave INA-e Sandor Fasimon i glavni izvršni direktor MOL Grupe i zamjenik predsjednika Nadzornog odbora INA-e Jozsef Molnar, a na kojoj je objavljeno da je donesena konačna investicijska odluka o projektu obrade teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka, investiciji vrijednoj oko četiri milijarde kuna. 

Ovo ulaganje od četiri milijarde kuna najbolji mogući poklon za Božić za hrvatski energetski sektor, kao i za energetsku budućnost Hrvatske, rekao je Ćorić.

Napominje i da su ova poslovna odluka i investicija koja slijedi najveće ulaganje u posljednjih 20 godina u INA-i te sjajan primjer kako unaprijediti naftni biznis u Hrvatskoj.

"Ovo ulaganje otvara dugoročnu perspektivu rafinerijskom biznisu kao dijelu ukupnog Ininog poslovanja", poručio je Ćorić, dodajući i da je tom odlukom vertikalno integrirana INA "budućnost koja nije poželjna samo u teoriji, već će biti ostvarena i u praksi".

Ćorić se zahvalio na podršci projektu i najvećem dioničaru INA-e, mađarskom MOL-u, poručivši i kako RH snažno podržava ovakav smjer INA-e.

Kada je pak riječ o odluci i objavi Vlade od prije tri godine o otkupu MOL-ovog udjela u INA-i, Ćorić poručuje da RH ide u smjeru tog otkupa te kako ta odluka u nikom slučaju ne kolidira s ovom današnjom.

Da se s ovom investicijom pričekalo još dvije do tri godine, tada bi mogli reći da je došla kasno, no u ovom trenutku, mogu reći da se s njome dolazi na vrijeme, što će vjerujem potvrditi i struka, rekao je Ćorić. 

Fasimon: Investicija dvostruko veća od projekta gradnje Pelješkog mosta

Ovom odlukom riječka rafinerija transformirat će se u modernu europsku rafineriju, a istovremeno će osigurati da INA zadrži vodeći položaj na tržištu, istaknuo je predsjednik Uprave INA-e Sandor Fasimon.

Najavio je da će radovi na modernizaciji riječke rafinerije započeti iduće godine, dok je puštanje postrojenja u rad predviđeno za 2023. godinu.

Odluka o postrojenju za obradu teških ostataka predstavlja bitan trenutak u povijesti kompanije, kao i važan korak u provedbi programa INA R&M Novi smjer 2023, rekao je Fasimon.

Radi se, dodaje, o velikom ulaganju koje će znatno utjecati na poslovanje kompanije u budućnosti. 

Ističe da bi izgradnjom ovog postrojenja od 2023. trebali generirati oko milijardu kuna EBITDA-e godišnje, za razliku od trenutnih gubitaka u rafinerijskoj djelatnosti koji dosežu oko milijarde kuna godišnje.

To poslovanje bi tada postalo održivo i profitabilno, poručuje Fasimon, dok bi se vlastitom proizvodnjom iz Rijeke trebale zadovoljavati tržišne potrebe susjednih tržišta.

Usporedbe radi, Fasimon ističe da je ovo ulaganje dvostruko vrjednije od projekta izgradnje Pelješkog mosta.

Izvršni direktor MOL-a i zamjenik predsjednika Nadzornog odbora INA-e Jozsef Molnar poručio je da ova odluka dokazuje posvećenost MOL Grupe INA-i, a kako će se izgradnjom postrojenja za obradu teških ostataka značajno povećati složenost i učinkovitost riječke rafinerije.

"Čvrsto vjerujem da će se konkurentnost INA-ine djelatnosti Rafinerije i marketing dodatno poboljšati nakon početka rada postrojenja te da će ova investicija imati značajan pozitivan utjecaj na profitabilnost kompanije u budućnosti", poručio je Molnar.

Jednoglasna odluka o ulaganju

Ulaganje u projekt obrade teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka danas je dobio prethodnu suglasnost Nadzornog odbora INA-e, a Uprava je jednoglasno odobrila ulaganje.

Ulaganje uključuje postrojenje za obradu teških ostataka, rekonstrukciju postojećih jedinica u rafineriji kao i novu luku sa zatvorenim skladištem koksa.

Postrojenje za obradu teških ostataka, koristeći tehnologiju komornog (odgođenog) koksiranja, poboljšat će strukturu proizvoda riječke rafinerije tako da će se povećati udio profitabilnih bijelih proizvoda, to jest motornih goriva, kažu iz INA-e.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.