NAMJERA I DALJE STOJI

Ćorić o Vladinom otkupu INA-e: Za taj tango je potrebno dvoje i držimo da ćemo s naše strane proces dovesti do kraja

Autor

pv/h

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u ponedjeljak je istaknuo da Vlada i dalje želi otkupiti MOL-ov udio u INA-i, no da to ne ovisi samo o jednoj, nego i drugoj strani.

08.04.2019. u 12:56
Ispiši članak

"Naša namjera da dođe do toga otkupa i dalje stoji", rekao je Ćorić, odgovarajući na novinarska pitanja nakon predstavljanja ciklusa HEP-ovih investicija u solarne elektrane. No, dodao da taj proces nije jednostavan i ne ovisi samo o jednoj, nego o dvije strane.

"U konačnici, kada evaluacija vrijednosti biznisa 49,1 posto INA-e koji je u ovom trenutku u mađarskim rukama bude gotova, Republika Hrvatska će prema drugoj strani komunicirati iznos koji smo spremni izdvojiti. Naravno da u tom trenutku druga strana na takvu ponudu treba odgovoriti. Za taj tango je potrebno dvoje i držimo da ćemo s naše strane proces dovesti do kraja, a što i kako će se tada dogoditi, u ovom trenutku ne mogu ustvrditi", izjavio je Ćorić.

Zaključio je kako je Hrvatskoj u interesu Ina u hrvatskim rukama odnosno pronalazak novog strateškog partnera.

"Ne bude li to tako, moramo učiniti sve da INA u postojećem formatu upravljanja bude efikasna i uspješna kompanija koja Republici Hrvatskoj nosi, s jedne strane novac koji proizlazi iz dividende, a s druge što je moguće veći razvojni potencijal, kakav smo od INA-e imali priliku doživjeti u nekom ranijem razdoblju", kazao je Ćorić.

Upitan može li vladajuća stranka načiniti zaokret u pogledu odluke o otkupu dionica INA-e od MOL-a, pri čemu je novinar ustvrdio da je takav zaokret načinjen kod odluke o gašenju rafinerijske djelatnosti u Sisku, Ćorić je odgovorio kako su naznake koje su dane u nekoliko navrata u vezi poslovanja INA-e usmjerene prije svega očuvanju INA-e kao vertikalno integrirane kompanije, što uključuje rafinerijski biznis.

"Nama je definitivno u interesu da što je moguće prije počne modernizacija rafinerijskog biznisa u Rijeci, a što se tiče lokacije u Sisku, poznato je da će se ona transformirati u industrijski centar s nekoliko komponenti i u tom kontekstu držimo da je takav scenarij i u interesu INA-e i u interesu Republike Hrvatske kao suvlasnika više od 44 posto dionica INA-e", rekao je Ćorić.

Premijer Andrej Plenković krajem 2016. godine objavio je da je Vlada odlučila u svoje vlasništvo vratiti INA-u otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima MOL, nakon što je Hrvatska izgubila u postupku koji je pokrenula protiv MOL-a pred arbitražnim sudom komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi.

Sredinom siječnja 2017. Vlada je osnovala Savjet za pregovore s MOL-om vezanima uz mogući otkup dionica koje drži ta mađarska kompanija u INA-i. Tim tijelom predsjeda premijer Plenković, a Savjet daje smjernice, poduzima mjere i aktivnosti te predlaže Vladi donošenje odluke vezane uz pripremu, provedbu i financiranje postupka mogućeg otkupa dionica INA-e koje drži MOL.

U travnju lani, pak, Vlada je odabrala konzorcij u kojem su Morgan Stanley, Intesa Sanpaolo Group i Privredna banka Zagreb (PBZ) za investicijskog savjetnika Vlade u transakciji moguće kupnje dionica INA-e od mađarskog MOL-a te moguće naknadne prodaje tih dionica novom strateškom partneru INA-e.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.