RIJEŠEN PROBLEM ODVODNJE

Ćorić u Konavlima pustio u rad pročistač otpadnih voda vrijedan gotovo 18,4 milijuna kuna

Autor

lš/h

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u četvrtak je u Konavlima pustio u rad pročistač kanalizacijskih voda vrijedan gotovo 18,4 milijuna kuna, od čega 80 posto sufinanciraju Hrvatske vode.

22.10.2020. u 12:50
Ispiši članak

Ćorić je naglasio kako će time biti riješen problem odvodnje za područje općine Grude, što pokazuje brigu općine za taj kraj, ali i nastojanje Hrvatskih voda za osiguranjem što veće razine opskrbe i odvodnje na području cijele RH. "To je kontinuirano i ne može stati sve dok svi građani ne dobiju pristup vodi za piće, kao i sustavu javne odvodnje", rekao je.

Posebno ga veseli što su radovi izvršeni u roku, te najavljuje da Dubrovačko-neretvanska županija može očekivati kontinuiranu potporu ministarstva i Hrvatskih voda u sufinanciranju svih faza projekata na svom području.

U završnoj fazi dokumentacija za projekt Aglomeracije Dubrovnik

Ćorić je kazao kako je u završnoj fazi dokumentacija za projekt Aglomeracije Dubrovnik, pa se potpisivanje ugovora može očekivati možda i do kraja godine, a pozdravio je i informaciju kako je na raspolaganju više Omotnica EU.

Konavoski načelnik Božo Lasić ulaganje je ocijenio značajnim za općinu, jer je osim pročistača otpadnih voda s dvije crpne stanice te kanalizacijskog sustava usputno izgrađena i prometnica s nogostupom te parkiralištem na Grudi. "Posebno sam zahvalan Hrvatskim vodama bez kojih ne bismo mogli ni krenuti u ovo ulaganje. U tijeku je ulaganje u Moluntu gdje gradimo kanalizaciju. Nadam se da će kroz iduću godinu ili dvije i to biti završeno. Sve ovisi o financijama u budućnosti", rekao je.

Razgovori o akumulaciji na Konavoskom polju

Lasić je napomenuo da se s Hrvatskim vodama razgovara o stvaranju akumulacije u Konavoskom polju, iz koje bi se omogućilo navodnjavanje, a u tijeku je komasacija i ucrtavanje vodotokova na sto hektara na tom polju.

Direktor Konavoskog komunalnog društva Marko Glavić objasnio je kako je pročistač zapravo biljni uređaj, koji je jako ekonomičan po cijeni izgradnje i troškovima održavanja. "Na taložnici se odvajaju krute otpadne tvari, a voda se potom distribuira u vodonepropusnu lagunu u kojoj raste vrsta trske koja svojim korijenskim sustavom koristi te otpadne vode za hranu, a ujedno ih pročišćava do razine 99 posto", rekao je Glavić.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.