'NE MOŽE BITI PUNO MANJA'
Cijena kakaovca jako pala: Stručnjakinja otkrila zašto je onda čokolada nikad skuplja
Iako je cijena kakaovca, ključnog sastojka čokolade, gotovo prepolovljena u odnosu na proljeće, ljubitelji slatkiša u trgovinama ne osjećaju nikakvo olakšanje. Prema podacima Eurostata, cijene čokolade u Hrvatskoj u kolovozu su bile čak 8,9 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.
Pad cijene kakaovca počeo je nakon travnja, kada je tona na svjetskom tržištu dosezala rekordnih 11 tisuća dolara. Od tada je vrijednost sirovine oštro pala, no taj trend se zasad nije odrazio na maloprodajne cijene čokoladnih proizvoda. Iz Hrvatske udruge poslodavaca objašnjavaju kako je do naglog pada došlo zbog tržišnih očekivanja globalnog viška kakaovca, slabije potražnje i povoljnih vremenskih uvjeta u najvećem svjetskom proizvođaču – Obali Bjelokosti.
Zašto onda ne pada cijena čokolade objasnila je Zvjezdana Blažić, konzultantica za poljoprivredno prehrambenu industriju. "Mislim da je zaista malo prerano govoriti uopće o tome da cijena iznenada pada jer cijene jako osciliraju iz mjeseca u mjesec. Mi smo i prošle godine imali situaciju da je u ovo doba godine cijena bila otprilike na 8000 dolara po toni, da bi već krajem godine skočila na gotovo 13.000. Dosta toga ovisi, naravno, i o žetvama kakaovca", rekla je.

FOTO: Zeljko Puhovski / CROPIX
'Ne možemo govoriti o snižavanju cijene'
Dodala je potom: "Izgleda da je ove godine berba nešto bolja u Južnoj Americi, ali daleko je to od toga. U Africi još uvijek pada proizvodnja, vladaju bolesti. Mislim da svi koji danas nabavljaju kakaovac je pitanje kada su nabavili jer oni često kupuju na dugotrajne rokove. Ovog trenutka uopće ne možemo govoriti o snižavanju cijene kakao proizvoda, čokolade i ostalih proizvoda na bazi kakaovca."
Nijemci u šoku zbog astronomskog skoka cijene ove namirnice: Sve to čeka i Hrvatsku?
Istaknula je kako su pred proizvođačima čokolade izazovna vremena. "Cijela regulativa koja ide, i na nivou Europske komisije koja se tiče smanjenja udjela šećera, mogućnosti plaćanja poreza, sve to zapravo utječe na tu cijenu koja sigurno ne može biti puno manja nego što je sada. Isto tako moramo uzeti u obzir da do prije dvije, tri godine cijena kakaovca se kretala između dvije do četiri tisuće dolara. To su enormni rast koji je u zadnjih par godina. Kakaovac nije jedina sirovina i jedini sastojak u kalkulaciji čokolade. Tu su i šećer i svi ostali proizvodi. Također, energija, tako da je vrlo teško govoriti o mogućnosti da se cijene sada korigiraju na niže", zaključila je Blažić za RTL.
Komentari
VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.