'STAY SAFE IN CROATIA'

Brnjac: Možemo očekivati puno bolju turističku sezonu nego prošle godine

Autor

bl/h

 S obzirom na sve bolju epidemiološku situaciju i na razinu pripremljenosti, Hrvatska ove godine može očekivati puno bolju turističku sezonu nego prošle godine, izjavila je u utorak u Bruxellesu ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

18.05.2021. u 17:35
Ispiši članak

Ministrica Brnjac, koja u Bruxellesu sudjeluje na sastanku ministara zaduženih za sport država članica EU-a, podsjetila je da se već krajem prošle godine započelo s projektom "Stay safe in Croatia", da su razrađeni epidemiološki standardi, te da su djelatnici u turističkom sektoru educirani o važnosti poštovanja epidemioloških mjera s ciljem da se pošalje poruka da je Hrvatska sigurna za boravak turista.

Dodala je da se počelo s cijepljenjem radnika u turističkom sektoru i da su određena mjesta gdje će se turisti moći testirati kako bi se što lakše mogli vratiti u svoje zemlje.

"Možemo očekivati puno bolju sezonu nego prošle godine prema svim parametrima, a najveći čimbenik je epidemiološka situacija, vidimo da sada pada broj novozaraženih i treba ih i dalje spuštati", rekla je ministrica Brnjac.

Ministrica Brnjac na sastanku u Bruxellesu: 'Sport može biti važno sredstvo za dijalog'

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac sudjelovala je u utorak u Bruxellesu na sastanku Vijeća za obrazovanje, mlade, kulturu i sport.

U području sporta na sastanku su usvojeni Zaključci o inovacijama u sportu te se raspravljalo o temi Sportska diplomacija: promicanje europskih interesa i vrijednosti u svijetu.

Zaključci o inovacijama u sportu postavljaju sportske inovacije kao razvojni čimbenik u različitim dimenzijama sporta, socijalnoj, ekonomskoj i organizacijskoj. Također, očekuje se da će sportske inovacije poticati povećanje sudjelovanja građana u sportu i tjelesnoj aktivnosti; poboljšati socio-ekonomski razvoj kroz sport; i baviti se sadašnjim i potencijalnim budućim izazovima, čineći tako sportski sektor održivijim i otpornijim.

"Osobito važnim smatramo iskoristiti mogućnosti koje nudi tehnologija, digitalni alati i inovacije u području obrazovanja i stjecanja dodatnih vještina. Na nacionalnoj razini već se ostvaruje široka suradnja sektora sporta s ostalim resorima, što je između ostalog vidljivo kroz niz mjera i aktivnosti Nacionalnog programa športa 2019. – 2026., poput mjera koje se odnose na Nacionalni informacijski sustav u sportu. Važnim smatramo i poticanje suradnje između sektora sporta i turizma koja može imati veliki razvojni potencijal za oba sektora, pri čemu digitalna inovativna rješenja mogu igrati važnu ulogu", rekla je ministrica Brnjac.

U raspravi o sportskoj diplomaciji ministrica Brnjac je naglasila kako je sport oduvijek bio snažan alat za prenošenje pozitivnih poruka te kako tu snagu sporta treba iskoristiti za uspostavljanje komunikacije i suradnje i u svim drugim područjima i na svim razinama.

"Sport može biti važno sredstvo za dijalog, međusobno razumijevanje, prevladavanje nesporazuma te doprinijeti promicanju europskih politika i europskih vrijednosti. Kako bi se maksimalno iskoristile sve te prednosti, razvoj sportske diplomacije izrazito je važno strateški usmjeriti na razini cijele Europske unije", poručila je ministrica Brnjac.

Govoreći o sljedećim koracima ministrica je rekla kako je važno prepoznati i doprinos poznatih sportaša koji mogu promicati EU vrijednosti, ali i sportske vrijednosti poput promicanja socijalne integracije, suzbijanja svih oblika diskriminacije i pomoći u poticanju veće razine tjelesne aktivnosti u općoj populaciji. Zaključila je kako kroz donošenje krovne EU strategije države članice mogu ujedno jačati i nacionalne strategije sportske diplomacije, koje mogu biti dodana vrijednost na EU razini.

Osim usvajanja Zaključaka te rasprave, na sastanku su iznesene i informacije sa sastanaka Izvršnog i Osnivačkog odbora Svjetske antidopinške agencije te informacije o trenutačnom stanju u sportu uslijed utjecaja pandemije bolesti Covid-19 na ovaj sektor.

Također, Europska komisija izvijestila je o inicijativi "HealthyLifestyle4All" dok je Slovenija predstavila program rada predstojećeg predsjedništva.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.