OPG 'TERRA SLAVONIA'

Bivši ministar poljoprivrede dobio više od dva milijuna kuna iz europske 'vinske omotnice'

Autor

lš/Agrobiz

U sklopu natječaja "Vinske omotnice" sredstva Europske unije odobrena za 17 korisnika među kojima je i bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji je za svoj OPG "Terra Slavonia" dobio sredstva u iznosu od 2,5 milijuna kuna, piše Agrobiz.

14.09.2020. u 18:03
Ispiši članak

Do 11. rujna obrađeno je 19 zahtjeva od kojih 17 pozitivno, a dva korisnika su odbijena zbog nezadovoljavanja administrativnih uvjeta. Odobrena su sredstva i OPG-u Terra Slavonia, u vlasništvu Tomislava Tolušića, s iznosom od 2.5 milijuna kuna.

Temeljem natječaja za Vinsku omotnicu, mjeru Ulaganja u vinarije i marketing vina koji je objavljen 28. veljače 2020., a završio je 30. lipnja 2020. godine, ukupno su odobrena sredstva za 17 korisnika. Iznosi variraju ovisno o aktivnostima u projektu, pri čemu je maksimalni mogući iznos 1,5 milijuna eura, doznaje se iz Ministarstva poljoprivrede. 

Upitani o kriterijima, iz Ministarstva podsjećaju kako je riječ o kriterijima sukladnima uredbama i Programu koji je prihvatila Europska komisija, a definirani su u članku 5. Pravilnika o provedbi mjera Ulaganja u vinarije i marketing vina iz Nacionalnog programa pomoći sektora vina za razdoblje 2019-2023 (NN 21/19).

Između ostalog, u njima se navodi, kako je podnositelj obvezan dokazati da odabrani ponuditelji raspolažu resursima za izvođenje/isporuku nuđenih roba, usluga i/ili radova koji su predmet projekta, da ima vlastita sredstva u iznosu najmanje 50% od ukupnog iznosa prikazanih vlastitih sredstava u Planu aktivnosti i/ili da će pribaviti sredstva iz vanjskih izvora za financiranje projekta te da je sposoban podmiriti obveze u roku njihova dospijeća.  

Jedan od onih kojemu su odobrena sredstva je i OPG Terra Slavonia, u vlasništvu Tomislava Tolušića, s iznosom od 2.5 milijuna kuna. Prilikom obrade utvrđeni su i odbijeni neprihvatljivi troškovi u iznosu od 475 tisuća kuna, odgovorili su iz Ministarstva.

"Gospodin Tomislav Tolušić kao fizička osoba koja više ne obnaša dužnosti koje bi bile prepreka u sklapanju pravnih poslova povezanih s djelatnostima u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede ima jednaka prava i obveze kao i svaki drugi građanin Republike Hrvatske. Stoga bi njegovo izuzimanje iz natječajnog postupka bilo kršenje njegovih Ustavom propisanih građanskih prava, ali i pravilnika koji definira provođenje natječaja", pojasnili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.