POTROŠAČI S KONVERZIJAMA IMAJU PRAVO NA OBEŠTEĆENJE...

BANKE SE OGRAĐUJU Presuda Suda EU nije primjenjiva na 'slučaj Franak'

Autor

lš/h

Hrvatska udruga banaka (HUB) poručila je u četvrtak da presuda Suda Europske unije u predmetu C-268/19 ni na koji način nije primjenjiva na sudske postupke u Hrvatskoj.

10.06.2021. u 16:18
Ispiši članak

Naime, Udruga Franak u četvrtak je izvijestila da je Sud EU-a donio presudu u španjolskom predmetu C-268/19 kojom je trebao odgovoriti na pitanje ima li potrošač koji je konvertirao ugovornu odredbu pravo utvrđivati ništetnost te odredbe, ako u trenutku konverzije nije znao da će ta ugovorna odredba koja se konvertira odnosno mijenja kasnije biti utvrđena ništetnom.

Po presudi, tumače iz Udruge, potrošači s konverzijama imaju pravo na obeštećenje, a očekuju da će Sud EU-a jednako stajalište zauzeti i u hrvatskom predmetu. Iz "Franka" su ocijenili i da presuda ima neprocjenjivu vrijednost za sve potrošače koji su u Hrvatskoj konvertirali švicarski franak u euro.

Kako su iz HUB-a naveli u svom očitovanju u povodu te presude, uloga Suda EU-a je tumačiti pojedine odredbe europskog prava vezane uz konkretan slučaj u kojem je Sudu upućen zahtjev te dati mišljenje temeljem kojeg će nacionalni sud donijeti odluku u pojedinačnom postupku. 

Ustvrdili su da je "slučaj Franak" jedinstven u Uniji jer je u Hrvatskoj doneseno zakonsko rješenje s retroaktivnim učinkom, koje je jasno definiralo sve uvjete konverzije, način obeštećenja potrošača i uspostave istog položaja korisnika kredita u "švicarcima" s korisnicima kredita u eurima, a povrh toga je bilo obavezno za banke i utemeljeno na načelu slobodnog i informiranog pristanka potrošača.

Banke su u cijelosti postupile u skladu s navedenim zakonskim rješenjem i samostalno podnijele troškove konverzije u iznosu od 7,5 milijardi kuna, što je također jedinstven slučaj u EU-u, napomenuli su iz HUB-a.

"Shodno tome, presuda Suda EU-a C-268/19 ni na koji način nije primjenjiva na sudske postupke u Hrvatskoj"; istaknuli su.

Napisali su i da su za hrvatske okolnosti relevantne odluke Suda EU-a u kojima je taj sud više puta potvrdio da se direktiva 93/13 o nepoštenim uvjetima u potrošačkim ugovorima ne primjenjuje na ugovorne odredbe koje su odraz prisilnih normi nacionalnog zakonodavstva te da predviđena sankcija iz te direktive o pravima potrošača nije poništenje cijelog ugovora, već uspostava ravnoteže između ugovornih strana i održavanje ugovora na snazi. 

"Upravo u skladu s tim stajalištem Suda EU-a, Vrhovni sud je u oglednom postupku potvrdio da su svi sporazumi sklopljeni temeljem zakona u RH valjani i da je na taj način uspostavljena ravnoteža i korisnici kredita u švicarskim francima u cijelosti obeštećeni, čime je ujedno ostvaren i cilje direktive 93/13 za održavanjem ugovora na snazi", zaključili su iz Hrvatske udruge banaka.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.