pozitivan primjer spašavanja tvrtke

Badel u novom uzletu, nakon dokapitalizacije Meteor grupe slijedi racionalizacija poslovanja

Autor

Darko Markušić

U jeku izvješća o rezultatima rada Ministarstva državne imovine na čelu s Goranom Marićem, dolazi i vijest o uspješnom procesu dokapitalizacije posrnulog Badela 1862.

20.02.2018. u 13:30
Ispiši članak

Postupak dokapitalizacije kojim se temeljni kapital povećava za 222,681 milijun kuna uspješno je proveden, objavljeno je na Zagrebačkoj burzi. Strateški investitor Meteor sudjelovao je s 214,148 milijuna kuna, a država s 8,53 milijuna kuna, što odražava novu dioničku strukturu s Meteorovih oko 84,5 posto udjela, dok Republika Hrvatska drži 13-ak posto, a ostatak mali dioničari.

Završnicu procesa obilježile su aktivnosti Nadzornog odbora i Uprave. NO dao je suglasnost na odluku Uprave Badela. Odlukom je utvrđen iznos uplate u novcu i unesenih tražbina u temeljni kapital te o broju dionica koje se izdaju.

Upis dionica proveden je uspješno za svih 22.268.139 redovnih dionica po 10 kuna nominale (što je ukupnih 222,68 milijuna kuna), što je potvrdio i Trgovački sud u Zagrebu, koji je donio rješenje o upisu povećanja temeljnog kapitala društva u sudski registar. 

Kako doznaje portal Direktno od dobro upućenog izvora, izvanredna skupština Badela održat će se najvjerojatnije u svibnju i tada bi u cijelosti strateški partner, đakovečki Meteor mogao preuzeti upravljanje društvom.

Podsjetimo, Meteor je u temeljni kapital uplatio 30 milijuna kuna u novcu, te su unesena prava (tražbine) u ukupnom iznosu od 192,681 milijun kuna. Tvrtku je dokapitalizirala i RH, dok je Zagrebačka banka obavijestila društvo da nema namjeru iskoristiti pravo unosa tražbina u temeljni kapital tvrtke. Država je iskoristila pravo unosa tražbina Porezne (892 tisuće kuna) i Carinske uprave (7,6 milijuna kuna) u temeljni kapital Badela.

Tražbine Meteora, koje su unijete u temeljni kapital društva, odnose se manjim dijelom i na tražbine drugih vjerovnika koje je Meteor grupa stekla. Radi se, inače, o ranijim tražbinama Hrvatske poštanske banke (7,2 milijuna kuna) i Sberbanka (37,4 milijuna kuna).

Meteor grupa ispunila obveze

Meteor grupa je ovim uplatama u cijelosti ispunila svoje obveze dokapitalizacije iz obvezujućeg pisma namjere i pokazala se kao pouzdan i odgovoran strateški partner Badela, te dobar izbor za budućnost ove hrvatske tvrtke, govori nam izvor blizak Ministarstvu državne imovine.

Ispunjenjem obveza strateškog partnera završen je i ovaj pozitivan slučaj spašavanja trgovačkog društva kroz predstečajnu nagodbu. Strateški partner ispunio je svoje obveze, uključivši dokapitalizaciju u novcu, ali i otkup potraživanja banaka. Predstečajna nagodba, sa stankom, trajala je dulje od četiri godine, iako je predviđeno da traje pola godine. Vjerovnici su se, ovisno o kategoriji u kojoj se nalaze, odrekli od 60 do 70 posto potraživanja, a 30 do 40 posto će naplatiti  u roku od pet godina od potpisivanja nagodbe. Oko 220 milijuna kuna potraživanja odmah po potpisivanju predstečajne nagodbe pretvoreno je u temeljni kapital, čime je omogućeno tvrtki da profunkcionira.

Slijedi prodaja poslovne zgrade u Vlaškoj

Badel je zahvaljujući predstečajnoj nagodbi i nepodmirivanju svih obveza imao pozitivan rezultat. Primjerice, u  2016. ostvario je 30,8 milijuna kuna neto dobiti, a godinu ranije gotovo 12,4 milijuna kuna. Novi vlasnik, Meteor grupa, sada, kako doznajemo, kreće u novi poslovni ciklus nakon unosa svježeg kapitala u tvrtku.

Kako doznajemo, slijedi rezanje i racionalizacija troškova, u što se ubraja i planirana prodaja poslovne zgrade u središtu Zagreba (Vlaška ulica), te jači iskorak na inozemna tržišta (primjerice rusko tržište).

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.