PROCJENE BANAKA

APN do kraja travnja očekuje oko 2300 zahtjeva za subvencionirane kredite

Autor

ig/h

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) izvijestila je u utorak da je do sada zaprimljeno 1300 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita, a prema procjenama broj zahtjeva bi do kraja travnja mogao porasti za još oko tisuću.

07.04.2020. u 12:18
Ispiši članak

Kako stoji u odgovoru APN-a na upit Hine, na trenutno dostavljenih 1300 zahtjeva bi do kraja travnja, prema procjenama banaka koje su kontaktirali, moglo pristići još oko tisuću novih zahtjeva.

Dakle sveukupno oko 2300 zahtjeva, kažu iz APN-a.

APN je zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita u novom krugu prijava počeo zaprimati prošli ponedjeljak, a usporedbe radi, u prethodnom natječaju u rujnu prošle godine, u prvih tjedan dana pristiglo je 1119 zahtjeva koje su banke predale u ime svojih klijenata.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja ranije je već izvijestilo da će zbog novonastalih okolnosti uzrokovanih epidemijom korona virusa novi krug prijava za subvencioniranje stambenih kredita biti otvoren najmanje do kraja travnja, a po potrebi i dulje.

Potpredsjednik Vlade i resorni ministar Predrag Štromar tada je kazao da će sredstva biti osigurana za sve koji predaju valjane zahtjeve te podsjetio da novi natječaj ide u rujnu ove godine, kako je i obećano.

Efektivne kamatne stope od 2,19 do 3,70 posto

APN je početkom ožujka objavio popis 13 banaka s kojima je potpisan ugovor o davanju subvencioniranih stambenih kredita, a efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kreću se od 2,19 do 3,70 posto.

Programom subvencioniranja stambenih kredita država građanima pomaže pri otplati stambenog kredita za kupnju stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće, u trajanju od pet godina. Na natječaj se mogu prijaviti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po četvornom metru, odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100 tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti.

Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina, a visina subvencije ovisi i o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Rok subvencije produžuje se za dvije dodatne godine za svako novorođeno dijete za vrijeme trajanja subvencije, a za dodatnu godinu po svakom djetetu koje osoba ima u vrijeme prijave za kredit.

U praksi to znači da će za obitelj koja pri prijavi već ima dvoje djece subvencija umjesto pet trajati sedam godina, a ako dobiju još jedno dijete subvencija će trajati ukupno devet godina.

U tri godine provođenja odobreno je više od 9400 subvencioniranih kredita, a u obiteljima koje koriste subvencije do sada je rođeno 1.275 djece, podaci su koje je nedavno iznijelo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.