U SRIJEDU ISTJEČE ROK ZA PONUDE FORTENOVI

Ako mogu osigurati tajnost informacije, Podravka i Atlantic ne moraju obavijestiti burzu da se natječu za Ledo

Autor

Dragana Radusinović

Kompanije čije su dionice uvrštene na Zagrebačku burzu ne moraju objaviti jesu li Fortenova Grupi predale ponudu za preuzimanje njezina Poslovnog segmenta smrznute hrane, zaključak je koji proizlazi iz opširnog objašnjenja Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), za koje smo zamolili zbog proturječnih informacija među brojnim sugovornicima.

29.09.2020. u 16:00
Ispiši članak

U srijedu, 30. rujna, ako Fortenova nije drugačije odlučila, posljednji je dan za prikupljanje neobvezujućih ponuda za kupnju hrvatskog Leda, bosansko–hercegovačkog Leda Čitluk, srbijanskog Frikoma i još četiri manja poduzeća koja spadaju u segment smrznute hrane.

Predaju li Podravka i Atlantic Grupa neobvezujuće ponude za kupnju Leda javnost će putem Zagrebačke burze to doznati samo ako te kompanije same procjene da tu informaciju žele objaviti. Ako ne žele, ne moraju. 

''Zakon o tržištu kapitala bavi se transparentnošću objavljivanja propisanih informacija, a Uredba o zlouporabi tržišta uređuje postupanje izdavatelja s povlaštenim informacijama'', kažu u Hanfi te objašnjavaju da ni jedan od ta dva propisa ne navodi taksativno koja ''vrsta'' informacije je uvijek povlaštena informacija.

Za jednoga povlaštena informacija, za drugoga nije

''Jedna 'vrsta' informacije, uzimajući u obzir skup svih relevantnih okolnosti konkretnog slučaja, za jednog izdavatelja može biti povlaštena informacija, a za drugoga ne mora'', kažu u Hanfi.  

Konkretnije, predaja ponude Fortenovi za njihov ledeni paket može i ne mora biti tretirana kao povlaštena informacija. Procjeni li da je riječ o povlaštenoj informaciji kompanija koja ima dionice izlistane na burzi može odlučiti da će odgoditi objavu te informacija.

Prema Uredbi o zlouporabi tržišta kompanija objavu može odgoditi ako bi joj trenutačno objavljivanje vjerojatno narušilo legitimne interese, ako bi time obmanuli javnost te ako je u stanju osigurati povjerljivost tih informacija.

Tvrtke same procjenjuju hoće li, ili neće objaviti informaciju o predaji ponude za kupnju, a Hanfa može naknadno utvrđivati jesu li u slučaju da se kompanija odluči za odgodu, bili ispunjeni svi uvjeti.

Konkretno, ako postoji mogućnost da za informaciju o predaji ponude, a možda i njezinoj visini netko potajno dozna i to može imati utjecaj na vrijednost dionica na burzi, tada se informacija mora objaviti svima.

Zanimljivo je istaknuti i da se sve te zakonske odredbe odnose na situacije u kojima se kupuje tvrtku čije dionice kotiraju na burzi, a ovdje je riječ o situaciji u kojoj su potencijalni kupci burzovne tvrtke, ali meta im je kompanija čije dionice nisu na burzi pa ni obveze nisu sasvim i do kraja jasne.

Jasno je pak da Hanfa kako kažu, nije ovlaštena unaprijed nikome dati odobrenje za odgodu objavljivanja da su predali ponudu.

Moguće manipulacije?

Prodaja Leda, Frikoma i Ledo Čitluka s aspekta transparentnosti posebno je zanimljiva zato što je riječ o regionalnom lideru na tržištu sladoleda i smrznute hrane, koji je prije bankrota Agrokora bio poslovno objedinjen pod hrvatsku tvrtku Ledo, čije su dionice kotirale na Zagrebačkoj burzi, a danas je nakon raspada Agrokora riječ o razdvojenim tvrtkama u nekoliko zemalja.

Fer vrijednost Leda stručnjaci na osnovu neslužbenih informacija procjenjuju na najviše 500 milijuna eura, a konačna cijena ovisi o dubinskom snimanju tvrtke. Netransparentnost u procesu prodaje omogućuje manipulacije povlaštenim informacijama, a gotovo ništa ne obvezuje Fortenovu na transparentno vođenje procesa prodaje svojeg ledenog paketa.

Budući da je Fortenova već javno objavila da je primila niz ponuda te je produljila rok za njihovo primanje do kraja rujna, iako je uobičajeno da se ponude primaju na način da je rok za sve ponuđače isti, neizvjesno je kakva će nadalje biti transparentnost u cijelom postupku.

 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.