Tamagotchi izdanje

Prijavili Barišića zbog fusnote, a sami lagali da su izdali knjigu!

Autor

Direktno.hr

Nekoliko dana prije nego li će Sabor raspravljati o dr. Pavi Barišiću, ministru znanosti i obrazovanja kojega neki optužuju za plagiranje, u javnost izlaze pojedinosti o daleko većoj aferi dvojice profesora koji su Barišića prijavili za plagijat - a koji su 2013. godine izmislili da su dovršili knjigu, kako bi napredovali u viša zvanja na Hrvatskim studijima i na temelju izmišljene knjige stekli viši akademski status!
08.02.2017. u 15:02
Ispiši članak

Njihova tobožnja knjiga ni danas se ne može nabaviti, iako na internetu piše da je izdana 2016. godine.

A da djelo 'Prema dualizmu: ogledi iz filozofije uma' Davora Pećnjaka i Tomislava Janovića - na osnovu kojeg je Janović 2014. godine ekspresno dobio zvanje višeg znanstvenog suradnika, niti ne postoji, uvjerili smo se obilazeći brojne zagrebačke knjižare, Nacionalnu i sveučilišnu biblioteku te na koncu i knjižaru samog izdavača, Ibis grafiku, u Četvrtim Ravnicama u Zagrebu.

''Knjige nema i ne možete je dobiti'', rekla je prodavačica, kada su ju novinari otvoreno.hr-a posjetili u petak 3. veljače 2017. godine, dakle gotovo četiri godine nakon što je knjiga tobože dovršena, recenzirana, prihvaćena za objavljivanje i priložena na natječaju na Hrvatskim studijima.

''Kako nema? Pretražili smo cijeli grad, ali smo vjerovali da se može kupiti barem kod izdavača. Je li ta knjiga ikada izašla iz tiska? Postoji li uopće ta knjiga?''

''Izašla je, ali nije u prodaji'', vrdala je prodavačica, ni sama ne znajući što da kaže.

''Kako je izašla, ako se ne može nabaviti? Nema je ni u Sveučilišnoj, gdje bi sve knjige trebale biti pohranjene?''

''Ima veliku grešku na naslovnici i zato nije u prodaji. Oko te knjige stvorene su mnoge kontroverze, ali više od toga vam ne mogu reći'', kazala je uznemirena knjižarka.

Za zamolbu novinara da proda knjigu, makar i s greškom, nije htjela ni čuti. Nije, čak štoviše, htjela ni pokazati spornu knjigu.

Nakon kraćeg natezanja, novinari su zamolili mladu damu da pozove gazdu, pa da on objasni u čemu je problem i zašto ne mogu nabaviti djelo koje je, prema podacima objavljenim na internetu, izdano u Ibis grafici 2016. godine. Ubrzo potom, na mobitel se javio Krešimir Krnic, izdavač i urednik.

''Napravio sam veliku pogrešku na naslovnici i zato nije u prodaji. Knjiga je izašla u listopadu prošle godine, no isključivo zbog mojeg propusta još uvijek nije na policama'', pokušao je pojasniti Kresimir Krnic.

I da bi uvjerio novinare da knjiga postoji, zamolio je prodavačicu da nam ju pokaže, ali da ju, ni u kom slučaju, ne proda, ili pokloni.

Pregledavanjem naslovne stranice nije pronađena baš nijedna, makar i najmanja pogreška!

Rečeno je to i izdavaču Kresimiru Krnicu.

Manje uvjerljivim tonom zamolio je novinare da okrenu knjigu te da pomno pročitaju zadnju stranicu.

Čitajući sitna slova na poleđini, jedva su, nakon nekog vremena, pronašli pogrešku. U tekstu o jednom od autora, nedostajalo je slovo 'u'.

U tekstu piše, doslovce: 'Davor Pećnjak radi Institutu za filozofiju u Zagrebu... Na naslovnici knjige ne postoji, dakle, nikakva pogreška, a na poleđini, u tekstu ispisanom sitnim slovima, nedostaje slovo 'u'. I to je, navodno, razlog što se knjiga nigdje do danas ne može nabaviti, što je nema i što nikada nije ni bila u prodaji?

Naknadno je Krnic kazao da su i iz sadržaja knjige nekako 'ispala dva retka'?

Upitali su uglednog  profesora Etike i prorektora Sveučilišta u Zagrebu, dr. Antu Čovića, koji je prvi otkrio veliku prijevaru s fiktivnom knjigom, da komentira razloge nedostupnosti knjige. Dr. Čović je uvjeren da je sitan tiskarski propust samo izgovor za povlačenje knjige i da se vjerojatno nastoje prikriti neki tragovi.

Profesor Čović kazao je da knjiga na temelju koje su doc. Tomislav Janović i doc. Davor Pećnjak izabrani u viša zvanja zapravo ne postoji. Tomislav Janović je u prijavi na natječaj priložio rukopis za koji se u mišljenju stručnog povjerenstva navodi da ima oko 130 stranica, da bi u vrijeme otvorenog natječaja u Hrvatsku znanstvenu bibliografiju (CROSBI) sam upisao podatak da knjiga ima 150 stranica. Prema potvrdi izdavača od 15. studenoga 2013. rukopis navodne knjige je recenziran i prihvaćen za objavljivanje. No, ta knjiga nije izišla i ona ne postoji.

Kako, pak, profesori Janović i Pećnjak pojašnjavaju činjenicu da njihova knjiga, kojom su se prijavili na natječaj još 2013. godine i na temelju koje su stekli (Janović) ili pokušali steći viša akademska zvanja do danas nije u prodaji, kolege s otvoreno.hr-a pokušali su doznati u telefonskom razgovoru s obojicom.

Tomislav Janović nije se javljao na pozive, a nije odgovarao niti na SMS i zvučne poruke, koje smo ostavili. Nakratko se zato javio Davor Pećnjak.

Na upit, zašto knjige nema u prodaji, ispalio je: 'Kupite ju, pa ju čitajte!'

Pokušali smo objasniti da knjige nema u prodaji, da ju nikada nije ni bilo, a da je nema niti u na Hrvatskim studijima, gdje je još 2013. prijavljena kao znanstveni rad.

'Ako je nema, znači da je rasprodana'', kazao je, neuvjerljivo, Pećnjak.

Na napomenu da njihova knjiga nikada i nije bila u prodaji, da do danas nije prodan niti jedan primjerak te da je nema niti u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci...

'Pa što onda ako je nema u Sveučilišnoj? Knjiga je rasprodana', nervozno je uzvratio.

Na pitanje, zar on ne zna da nekoliko primjeraka svake knjige treba biti pohranjeno u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci, Pećnjak je prekinuo vezu.

Tako ga nisu uspjeli upitati zar ne misli da je izmišljanje i laganje te napredovanje na osnovu nepostojeće knjige puno veći grijeh nego propustiti navesti izvor u jednoj fusnoti preglednog članka.

Valja podsjetiti da su profesori Tomislav Janović i Davor Pećnjak tijekom 2011. godine prijavili profesora dr. Pavu Barišića za plagijat, jer u nekoliko redaka popratne bilješke ispod glavnog teksta, isprva nije naveo izvor, što je korigirao u slijedećem izdanju na španjolskom jeziku, časopisu objavljenom 2010. godine, dakle godinu prije nego su ga prijavili za plagiranje.

Sami sebe nisu, međutim, prijavili zbog izmišljanja knjige, na osnovu koje su zatražili napredovanje u viša akademska zvanja!

Valja podsjetiti da je profesor Ante Čović, prije nekoliko tjedana u Dnevniku Nove TV, knjigu Janovića i Pećnjaka nazvao 'Tamagotchi izdanjem', jer je iz godine u godinu rasla i mijenjala se, premda je, navodno, bila dovršena još 2013. godine! Tomislav Janović je u sustavu Hrvatske znanstvene bibliografije virtualno "prihranjivao" knjigu povećavajući joj opseg i pomičući godinu izdanja.

Profesor Čović pojasnio je činjenice važne za razumijevanje cijele priče.

Natječaj za izbor u znanstveno-nastavno zvanje izvanrednog profesora - što u sebi uključuje prethodni izbor u znanstveno zvanje višeg znanstvenog suradnika -  raspisan je, kazao je, odlukom Znanstveno-nastavnog vijeća Hrvatskih studija u listopadu 2013. godine. To je, kako pojašnjava, ustvari bio natječaj za napredovanje Tomislava Janovića iz zvanja docenta u više zvanje izvanrednog profesora (višeg znanstvenog suradnika).

Natječaj je raspisan na zahtjev kandidata Tomislava Janovića, koji je bio obvezan prijavi na natječaj priložiti "Izjavu o zadovoljavanju uvjeta za izbor u znanstveno-nastavno zvanje".

Natječaj je objavljen 25. listopada 2013. u Narodnim novinama  na rok od trideset dana.

U vrijeme dok je natječaj još bio otvoren 8. studenoga 2013.  profesor Tomislav Janović 'ušao je'u sustav Hrvatske znanstvene bibliografije (CROSBI) i upisao nepostojeću knjigu sa sljedećim podacima: Davor Pećnjak / Tomislav Janović, Prema dualizmu, godina izdanja - 2014., broj stranica - 150, ISBN: 953-6927-76-9. U napomeni ističe da je knjiga recenzirana (što bi trebalo značiti da postoji u završenoj verziji rukopisa!) i da je u postupku objavljivanja.

Potom, direktorica nakladničke kuće IBIS GRAFIKA, mr. sc. Saša Krnic izdaje 15. studenoga 2013. potvrdu o prihvaćanju rukopisa za objavljivanje. U potvrdi se navodi da su rukopis knjige Prema dualizmu, autora Davora Pećnjaka i Tomislava Janovića recenzirali dr. sc. Dušan Dožudić i dr. sc. Boris Kožnjak i da je rukopis prihvaćen za objavljivanje. Sve navedeno bi trebalo podrazumijevati da rukopis knjige postoji u završenoj verziji! Rukopisu je dodijeljen ISBN 953-6927-76-9.

Prijavi je priložena Izjava o ispunjavanju uvjeta u kojoj kandidat navodi: "Koautor sam znanstvene knjige i autor sveučilišnih skripta koja su kao nastavni tekst pozitivno ocijenjena od strane stručnog povjerenstva te objavljena na mrežnoj stranici Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu".

No, činjenica je, pojašnjava profesor Čović, da u vrijeme otvorenog natječajnog roka Tomislav Janović nije ispunjavao uvjete za izbor u znanstveno, niti za izbor u znanstveno nastavno zvanje.

Jer, za izbor u znanstveno zvanje višeg znanstvenog suradnika nije ispunjavao uvjet objavljene knjige (prema Pravilniku o uvjetima za izbor u znanstvena zvanja), a za izbor u znanstveno-nastavno zvanje izvanrednog profesora nije ispunjavao nijedan od dva moguća uvjeta: uvjet objavljene knjige te da je na web stranici visokog učilišta postavio svoja predavanja kao nastavni tekst, koji je pozitivno ocijenjen od stručnog povjerenstva.

Prof. Čović napominje da je na temelju te nepostojeće knjige Tomislav Janović u siječnju 2014. godine na Matičnom odboru za filozofiju i teologiju izabran u znanstveno zvanje višeg znanstvenog suradnika, a na Znanstveno-nastavnom vijeću Hrvatskih studija u znanstveno-nastavno zvanje izvanrednog profesora, dok je Davor Pećnjak izabran u znanstveno-nastavno zvanje redovitog profesora. Izbor u znanstveno zvanje je konačan, dok izbori u znanstveno-nastavna zvanja nikada nisu potvrđeni na Sveučilištu.

Na kraju ove skandalozne priče nameće se pitanje: kako je moguće da su institucije i nadležna tijela dopustila i 'amenovala' veliku prijevaru profesora Tomislava Janovića i Davora Pećnjaka, koji, prema svemu sudeći, uistinu traže trun u tuđem, a ne vide balvan u svom oku!

Odgovore će, čini se, dati već pokrenuti postupak pred Etičkim povjerenstvom Hrvatskih studija. No, pitanje je može li ovaj slučaj riješiti Etičko povjerenstvo.

U dijelu ostvarenih prava čini se da je slučaj ušao u domenu nadležnosti DORH-a!

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.