IZ POSEBNOG KUTA

Zabranimo ministru Mariću riječ - suficit

Na Markovu trgu izmjenjuju se skupine koje traže više, jer su to zaslužile. Važne karike u društvu, njeguju bolesne, odgajaju djecu, žive ispod zasluženog standarda. Jesu važni!  I više od  sedam godina čekaju, čekaju i šute. Prošla ih je vlast vrijeđala. Da se taj važan detalj ne zaboravi, sindikalni vođe podsjećaju svakodnevno predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića, da samo šuti. Sada im njegovo razumjevanje ne treba. Nije koristan. Dobio je i njih protiv sebe. Možda bi ga zaboravili da se nije oglasio naknadnim razumijevanjem.

26.10.2019. u 22:19
Ispiši članak

I dalje tvrdim, svima koji traže svoja prava, lakše bi im bilo i čišće, boriti se bez političkih stranaka. A teško je pobjeći od lovaca na glasove. Za to treba biti baš nemilosrdan. Što ni nastavnici, ni medicinske sestre nisu. Jer, radili bi nešto drugo. Bolje plaćeno.

A kako to da mnoge zemlje pripremaju rezove za moguće nove gospodarske krize? I štede. Kod nas baš obrnuto. Svi žele sada i odmah. I oni dugo zanemarivani i oni koji sada vide priliku da u paketu - profitiraju. A koliko je realno tražiti povećanje plaća svima, ako BDP ne raste istom brzinom? Rumunjska je drugo. Imamo sve manje ljudi, ne proizvodimo više. Ne može se uspoređivati BDP, a sve ostalo?

Segmentarni pristup ponekad nam baš odgovara... Možemo li si priuštiti podizanje plaća, neovisno o ozbiljnim pokazateljima, a onda sve to sjeda na račun realnog sektora, koji zbog previše poreza ne može biti konkurentan. A što ako udari nova kriza? Pa recesija? A onda novo zaduživanje, ne više pod istim uvjetima. Što s eurom ? 

Ali, u zraku se osjeti predizborno vrijeme. A to je vrijeme darivanja. Ustaljena praksa. Još joj ni jedna vlada nije odoljela. Do sada. Provjeren recept: svi na Markov trg! Ionako su gospodarski i financijski pokazatelji dobri, zaboravili smo da smo iz smeća i deficita tek izašli. A zaboravili smo i kako i zašto smo tamo pali. Važno je da sada ima. A je li važno i do kada? Traži odmah i dat će ti se. A bilo bi puno jeftinije izaći na izbore.

Ili, da omiljeni ministar financija  manje spominje - suficit. To je opasna riječ. Mnogi je slobodnije prevode. Ima i može se. Je li to korektan prijevod? Kada ćemo shvatiti da suficit ne znači neodgovornost? Možda ih podsjetiti na biblijske slike o ludim i mudrim djevicama. Drugi će se sjetiti debelih i mršavih krava. Poruka i pouka je ista. U današnjem političkom kontekstu - koalicijske partnere ne kupovati! Njima izbori ionako ne odgovaraju. Nekih lica ionako više neće biti. To je sjajna tekovina demokracije, prežive samo jaki. Možda će i saborska straža imati manje posla. To priželjkujemo i mi i oni.

Sjećamo se SYRIZE, koalicije lijevih stranaka Grčke. Novog vala u politici. Populizam, prelio se i u Italiju, a pokoji val stigao i do nas. I nitko nije zbog toga živio bolje. Konzervativna Nova demokracija pokazala se pouzdanijom. Lako zaključiti - populizam se ne isplati. Pa ni predizborni.

Osim plaća, pravosuđe je goruća tema. Histerična demokratizacija pravosuđa. A donesen, na Vladi, pa u sabornicu, novi Kazneni zakon, izgleda sustavno i promišljeno. Nema sramoćenja pa će i novinarima biti lakše disati i istraživati.

Žene, žrtve nasilja konačno zaštićenije. Još samo primjena. I manje guljenja krumpira..

Podneseno je Izvješće o stanju sudbene vlasti u prošloj i predprošloj godini. Pokazan trend smanjenja neriješenih predmeta, ali i zabrinjavajući priljev novih. Već uobičajena praksa; zastupnici najmanje komentiraju izvješća koja su dobili. Opet lov na minutažu pa pitanja na koja ni državni odvjetnik, ni predsjednik Vrhovnog suda ne mogu odgovarati, jer su procesi u tijeku. A i zastupnici nisu pravnici. Puno toga ne moraju znati. A podnositelji Izvješća i o toj činjenici trebaju voditi računa. I o zainteresiranim građanima.

Neprocesuiranje ratnih zločina u Vukovaru. Zašto sporo? Silovatelji i mučitelji na ulici. Mira nema. Pa je ćirilica okidač. Je li nas doista  ograničila abolicija nekim konkretnim brojem? Akt milosti pobjednika prema zločincu - samo u definiciji. Kod nas rezultat pritiska, možda i prijetnje jačega. Upućeni general Miljavac ne krije takve pritiske. Šeks i Hebrang ga ne demantiraju. Vrijeme je za istinu. Možda baš za vrijeme Izvješća državnog odvjetnika i predsjednika Vrhovnog suda.

Nezadovoljne stranke uvijek optužuju pravosuđe za korupciju. Glavno oružje. Baš zbog toga što istinu ne znamo, ni o korupciji u pravosuđu, ni o aboliciji, nije se smjelo na upite zastupnika šutjeti. Ovako ne znamo zašto se šutjelo...

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.