RAZUMOM PROTIV MARKSIZMA

Za Bernardićevu zamjenu članovima SDP-a nudi se Davor Bernardić, samo noviji

Stanje se u Partiji već mjesecima pogoršava. Stranka gubi rejting, a Davor Bernardić ima najnižu podršku javnosti za jednog šefa SDP-a u povijesti te stranke. Pokušali su ga smijeniti nekoliko puta, no pučevi su propadali zbog nesposobnosti Bernardićeve oporbe da među članstvom SDP-a artikulira opasnost njegove politike, kao i zbog vremena u kojem su provođeni (usred unutarstranačkih izbora) te nespremnosti pučista da jedan od njih preuzme ulogu protukandidata. 

09.08.2018. u 22:47
Ispiši članak

Iako je suspenzijom svojih stranačkih oponenata Bernardić odnio veliku bitku unutar stranke, ipak se ne može nadati mirnom ljetu. Mišel Jakšić, mladi i uspješni gradonačelnik Koprivnice, medijima je potvrdio kako smatra da je on najbolje rješenje za vraćanje ugleda i snage SDP-u. Iako je nekad bio protiv upućivanja javnih kritika vodstvu stranke, a to je i sam naglasio tijekom velikog intervjua Globusu u kojem je kritizirao vodstvo stranke i predsjednika, izgleda kako je opet promijenio mišljenje te je u novom intervju ponovno napao Bernardića, ali i kadar Zorana Milanovića koji se protiv Bernardića pobunio. 

Iako se u Partiju na velika vrata vratio verbalni delikt pa se sad za svaku kritiku vodstva članstvo suspendira, kao u slučaju Peđe Grbina koji je očigledno prevelik da ga se izbaci iz stranke, ili se izbacuje uz zahtjev za vraćanje mandata, Mišelu Jakšiću se to ne može dogoditi. Izgleda kako je mladi gradonačelnik Koprivnice novo čudo iz kuhinje Zlatka Komadine i Rajka Ostojića pa će ga s tom dvojicom iza leđa biti teško disciplinirati. 

Premda u intervjuu nije izrijekom rekao da će se kandidirati za predsjednika SDP-a, nije rekao ni suprotno. Dapače, ponudio se biti dio novog tima koji će graditi novi, bolji SDP, koji će biti otvoren za sve, iz kojeg neće biti izbačen nitko i koji će pružiti ruku svima. Ako vam to zvuči poznato, to je iz tog razloga jer nije rekao doslovno ništa što nije rekao i Bernardić kada je krenuo u kampanju za šefa SDP-a. 

Dakle, Mišel Jakšić nije neko novo rješenje za SDP. On je u biti nadogradnja, moguće čak ni to, Davora Bernardića. Zauzimanjem nekakve centraške pozicije pokušava pridobiti neoprijedjeljene i postati novi mesija socijaldemokracije. Naravno da izbor Mišela, ako do njega i dođe, neće proći bez meštra izbornih ceremonija u SDP-u Arsena Bauka. Ali ova ponuda, koliko god bila vrijedna hvale  u vremenima kada nitko ne želi preuzeti odgovornost, uvreda je članovima SDP-a. Ponuditi im istu stvar, istu politiku tek zamotanu u drugačiji papir ruganje je njihovoj inteligenciji.  

Kako je to jednom rekao i dr. Franjo Tuđman: "Hrvatska treba lijevu i desnu nogu kako bi mogla hodati", međutim izgleda da je Hrvatska lijeva noga u potpunosti zakržljala. SDP-ovo vodstvo za sad predlaže ekonomske i kvazi reformske mjere neizvedive u 21. stoljeću. Uz sitne izmjene njihov bi program, koji god, izgledao kao i svaki program socijalističkih stranaka s kraja 20. stoljeća. Planovi i programi su im bez ideje i sadržaja, priprosti i pisani za osobe iznad 60 godina starosti.  To je dapače i uspjeh s obzirom da su ga pisali članovi jedne od najnesposobnijih članova Vlade u povijesti Hrvatske, one Zorana Milanovića. 

Pored svih stvari koje se u Hrvatskoj događaju, propasti zdravstvenog i mirovinskog sustava, loše demografije, štrajkova u prijevozničkom sektoru i mnogih drugih, SDP ne zna i ne nudi nikakve odgovore, a one koje i ponudi javnosti uslijed neprestanih unutarstranačkih svađa prolaze neopaženo. I dok ovaj sukob kojeg opravdano zovu sukobom Milanovićevog i Komadininog kadra sigurno potresa Partiju u velikoj mjeri, SDP si ne smije dopustiti neimanje za 21. stoljeće primjerene reakcije na probleme u državi.

Mišel Jakšić je mladi, uspješni gradonačelnik Koprivnice koji se zasad nije pokazao kao materijal za vođu glavne oporbene stranke u Hrvatskoj, pogotovo ne ako će poput Bernardića biti mlad i uspješan dok ne zasmeta šefovima u Rijeci ili ambicijama Milanovićevih saborskih zastupnika.  

Ipak, dobra je stvar da je SDP dobio prvu osobu koja se ponudila članovima kao mogući predsjednik stranke, za razliku od pučista koji su htjeli mijenjati stranku bez preuzimanja odgovornosti.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.