OVO TREBA REĆI

Will Rogers o 'znanstvenicima' za vrijeme pandemije

"Nema ništa toliko glupo kao što je to obrazovan čovjek ako izađe iz područja o kojem je obrazovan". Jedna je ovo od poznatijih izreka koju pripisuju Willu Rogersu, Cherokee Indijancu iz Oklahome. Will ovo nije izrekao bez pokrića, jer je sam bio: kazališni i filmski glumac, zabavljač, kauboj akrobat s lasom, humorist, kolumnist i komentator. Nadasve vrlo inteligentan čovjek. Brojni su njegovi lucidni aforizmi koje vrijedi pogledati.

11.12.2020. u 22:06
Ispiši članak

Prije više od 25 godina bio sam potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo. Bila su to vremena fundamentalnih i sveobuhvatnih reformi 'svega postojećeg'. U gospodarskom segmentu trebalo je obrisati postojeći propali komunistički sustav i uvesti potpuno nove kategorije otvorenog tržišnog gospodarstva zasnovanog na privatnom vlasništvu i slobodnom poduzetništvu. Istovremeno je trebalo naoružati vojsku, osloboditi zemlju i zbrinuti milijun izbjeglica i prognanika.

Važan dio reformi bila je i reforma poreznog sustava i općenito javnih financija. Sve, ali baš sve je trebalo izgraditi od novih temelja. Kriteriji su bili, prvo, tadašnja realna hrvatska situacija i ograničenja i, drugo, stopostotna kompatibilnost s najboljim iskustvima i direktivama EU. U pomoć smo pozvali sve relevantne domaće i strane stručnjake. Koji su predano i dugo, godinama, radili u tišini, bez ikakvog medijskog eksponiranja. Profesor Manfred Rose s Heidelberga, vođa tima njemačkih stručnjaka, prvi put je viđen u javnosti tek kada je 1996-e primio visoko odlikovanje od predsjednika Tuđmana. I to nakon što je novi porezni sustav u praksi polučio spektakularne rezultate, kako u fiskusu, tako u gospodarskom rastu.

Nekako u istom razdoblju jedan je hrvatski profesor, pravnik po obrazovanju, svakih mjesec dana slao pisma predsjedniku republike u kojima je sipao drvlje i kamenje na spomenuti novi ekonomski sustav, plašeći predsjednika nekom neizbježnom kataklizmom. Profesor je imao impozantan akademski životopis, ali u krivom području! Objasnio sam predsjedniku da čovjek nikada nije prošao ni elementarno moderno ekonomsko obrazovanje i da ne može tadašnji svijet analizirati instrumentima 19-og stoljeća. Uostalom, kada mu je bio ponuđen konkretan angažman na reformi, odbio ga je. Nijemci su prihvatili. I nisu kopirali tadašnji njemački sustav. Zajedno s nama gradili su novi hrvatski. Po ocjenama relevantnih međunarodnih čimbenika, u to vrijeme - najbolji u Europi! Da ne bi ispalo da se hvalim – ja tada nisam bio ministar financija. Bili su to Zoran Jašić i Božo Prka.

Tada nije bilo interneta, Facebooka, Twittera i tisuća portala i TV kanala. Sve dostupno bežično, besplatno, bilo gdje i bilo kada. Nije se tada bilo lako probiti u javnost. Pogotovo šarlatanima.

Danas smo pak svi "umreženi" i pod rafalnom paljbom milijardi (dez)informacija. Koje li sreće ... Više se ne zna što je laž a što istina, što je priroda a što Photoshop ili "deep fake", tko je stručnjak a tko blefer. Sve je izmiješano na zaslonima koji nas mame na još jedan klik.

U tom kaosu u vremenu pandemije istinski znanstvenici imaju posebnu odgovornost. Ionako uplašene i načete građane ne smiju dodatno uznemiravati svojim javnim sukobima i svakodnevnim besmislenim prozivanjem političara na vlasti, a sve tobože u ime znanosti i na temelju znanosti. Will Rogers im poručuje da ne prave od sebe budale. Ostanite u svojoj užoj specijalnosti i ne petljajte se u praktičnu politiku, osim u slučaju da imate cjelovit, konkretan program s detaljno razrađenim epidemiološkim mjerama, s analizom praktične provedivosti svake od njih i sa znanstveno utemeljenom simulacijom popratnih efekata i ekonomske održivosti konkretnog programa. Sve ispod toga je neozbiljno politikantsko kompromitiranje i svoje i tuđih znanstvenih područja ili struka i, najgore od svega, neopisivo štetno uznemiravanje javnosti.

Uz konkretan alternativni program ide i konkretna osobna odgovornost i spremnost na osobni angažman u provedbi. Od onih koji, primjerice, zagovaraju neki "lockdown" volio bih čuti odgovore na nekoliko prethodnih pitanja.

Prvo – što sve podrazumijeva toliko spominjani lockdown? Konkretno, po djelatnostima, kroz cijelu nomenklaturu, zatim po segmentima.

Drugo – tko će nametnuti provođenje najdelikatnijih mjera? Jedan policajac na 1,000 prekršitelja? Uozbiljite se ...

Treće –  hoćete li to i osobno objasniti ogorčenim ljudima koji odjednom ostadoše bez posla i dohotka zbog vašeg genijalnog programa?

I tako redom. Naravno da ničeg spomenutog nema ni u naznakama. Srećom, provedba je ionako posao izabranih političara. Pomozite im (pa tako i svima nama) doprinosima iz svoje struke. I struke koja se zove "pridržavanje postojećih mjera".

Jedino što nam sada ne treba su narcisoidni politički pamfleti nevješto zamotani u znanstveni celofan.

Glasova: 9195

Glasovanje je završeno

Krunoslav Capak

14%

Luka Čičin-Šain

1%

Ivan Đikić

18%

Branko Kolarić

1%

Gordan Lauc

6%

Boris Lenhard

0%

Dragan Primorac

17%

Miroslav Radman

8%

Igor Rudan

2%

Igor Štagljar

2%

Vjerujem samo znanstvenicima koji se ne raspravljaju po društvenim mrežama i televizijama

12%

Ne vjerujem više niti jednom!

19%

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.