(GEO)POLITIČKI OBJEKTIV

Vrijeme unipolarizma je iza nas. SAD više ne može univerzalno nametati rješenja bez pitanja drugih velesila

Od prošloga tjedna svijet je bogatiji za još jednu sigurnosnu inicijativu. Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Australija sklopili su sigurnosni pakt koji se tiče Indopacifika kao područja koje je od velike strateške važnosti za anglosaksonski svijet. Novi pakt se zove AUKUS, prema prvim slovima država članica na engleskom jeziku. 

19.09.2021. u 22:47
Ispiši članak

Američki predsjednik Joe Biden istaknuo je kako se radi o dugoročnom osiguravanju mira i stabilnosti u regiji Indopacifika gdje se, dodao je, prijetnje razvijaju velikom brzinom.

Australija će graditi podmornice s atomskim naoružanjem

U sklopu novoga pakta Australija će dobiti tehnologije pomoću kojih će biti u stanju graditi podmornice na nuklearni pogon. Podmornice će biti opremljene atomskim naoružanjem. Pored toga, u južnim regijama Australije, kako je izvijestio australski ministar obrane Peter Ditton, bit će izgrađene nove američke pomorske i zračne baze. Već danas se tisuće američkih vojnika obučavaju u vojnoj bazi na sjeveru zemlje, no broj će se, najavljeno je, povećati, i u zračnim snagama i u mornarici. Partnerstvo SAD-a, UK i Australije uključivat će i suradnju na području umjetne inteligencije, kvantne tehnologije i kibernetike. 

Sigurnosni strateški pakt anglo-sfere doveo je do vrlo oštre reakcije Francuske. Australija je bez prethodne najave izišla iz ugovora s Francuskom o gradnji 12 podmornica vrijednog više od 50 milijardi eura. Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian rekao je kako je riječ o "ubodu nožem u leđa" i kako "saveznici tako ne rade". Šef francuske diplomacije smatra kako je narušeno povjerenje između Pariza i Washingtona zbog američkog poteza jednostranog isključenja europskog saveznika u vremenu kad se suočavamo s do sada neviđenim izazovima u indo-pacifičkoj regiji. Francuska je povukla na konzultacije svoga veleposlanika u SAD-u. 

Zanimljivo je da je Dutton pred samo nekoliko tjedana u razgovoru s francuskom ministricom oružanih snaga Florence Parly iskazao predanost ugovoru o izgradnji podmornica koji je sklopljen pred pet godina. O novome paktu nije bio obaviješten niti Bruxelles iz kojega u posljednje vrijeme sve više dolaze glasovi o nužnosti formiranja vojnih jedinica za brza djelovanja, tj. kolokvijalno europske vojske. 

Antikineski pakt

Ipak, iako prilikom sklapanja sigurnosnog pakta nije bila spomenuta Narodna Republika Kina, jasno je kako iz nove inicijative stoji antikineski rukopis. Cilj je stvaranje protuteže Pekingu čija je mornarica sve prisutnija na području azijsko-pacifičke regije. Očekivana je stoga reakcija kineskoga vodstva koje je poručilo da pakt ozbiljno narušava regionalnu stabilnost i mir, pojačava utrku u naoružanju i potkopava međunarodne napore u zaustavljanju daljnjeg naoružanja. Iako Kina nije dio međunarodnog sporazuma o kontroli nuklearnog strateškog naoružanja, iz Pekinga ističu da je stvaranje AUKUS-a krajnje neodgovorno i pokazuje dvostruka mjerila u korištenju nuklearnog izvoza za geopolitičke igre. 

AUKUS je, ako čitavu priču ogolimo od politički korektnih fraza, antikineski pakt čiji je cilj vojno obuzdavanje Kine u okviru novoga hladnog rata. Strateško rivalstvo SAD-a i Kine presudno će obilježiti budućnost međunarodnih odnosa, a ono ima i svoju vojnu komponentu, pri čemu se kao dvije neuralgične točke ističu Južnokinesko more i Tajvan. 

Važna uloga Indije

Umjesto Trumpove politike sklapanja unilateralnih sporazuma, Bidenova se administracija vratila multilateralizmu. U obuzdavanje Kine nastoji se uključiti što širi krug zemalja. Cilj je stvaranje antikineske koalicije koja će obuzdavati geopolitičke, geoekonomske i vojne kapacitete Kine. Uz Ujedinjeno Kraljevstvo i Australiju SAD će u tu koaliciju, nema sumnje, nastojati uključiti i Japan i Južnu Koreju. Važnu ulogu u američkim geostrateškim projekcijama igra i Indija. 

Washington na tu državu gleda kao na ključnoga igrača u regiji koji će parirati kineskim ambicijama. Umjesto ranijeg naziva "Azija-Pacifik" danas se govori o Indo-Pacifiku upravo zato što se u toj regiji Indiji želi dati važna uloga u pariranju Kini s kojom New Delhi nema nimalo idilične odnose. Još je Trumpova administracija govorila o slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku koji je kao pojam izraz rastućeg strateškog rivalstva Washingtona i Pekinga. Riječ je o geopolitičkoj strateškoj konstrukciji koja posljednjih godina dobiva svoje mjesto u vokabularu vanjske i sigurnosne politike SAD-a, Australije, Japana i ponekih država jugoistočne Azije. 

Vrijeme unipolarizma je iza nas. Sjedinjene Države više ne mogu univerzalno nametati rješenja bez da pitaju druge velike sile. No Amerika, kao i dalje najmoćnija sila (koja neće već sutra propasti kao što to neki priželjkuju),  će učiniti sve da zadrži moć na strateškim važnim točkama od kojih se kao ključna ističu Europa, Latinska Amerika (Monroeva doktrina) i Indo-Pacifik. Rivalstvo SAD-a i Kine na vojnom, trgovinskom i geopolitičkom području najsnažnije će obilježavati upravo azijsko-pacifičko područje koje danas predstavlja najveće tržište svijeta. SAD i Kina imaju konkurentske vizije regionalnoga poretka u Indo-Pacifiku tako da će ovo područje u budućnosti predstavljati jedan od najvećih globalnih sigurnosnih izazova.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.