prof. Zdravko Tomac

Vrh ove Vlade mora podnijeti ostavke i dati priliku novim ljudima

Je li stvarno sudbina Hrvatske u rukama Bože Petrova? Jesmo li stvarno u situaciji da Božo Petrov odlučuju hoće li se raspustiti Sabor i Hrvatsku uvesti u potpuni kaos i nestabilnost? Hoće li raspuštanjem Sabora neminovno doći do povećanja kamata, uskraćivanja investicija, pogoršanja kreditnog rejtinga i do propuštanja prilike da u ovoj godini, kao zadnjoj godini u kojoj Hrvatska ne mora plaćati ogromne dugove, Hrvatska se riješi dužničkog ropstva i potpuno izađe iz krize?
10.06.2016. u 15:25
Ispiši članak

Kako sada stoji, Most na čelu s Božom Petrovom i sa svojih 12 zastupnika odlučuje hoće li pobijediti strategija SDP-a koji želi raspustiti Sabor i ići na brze izbore kako bi se vratili na vlast. I pod cijenu žrtvovanja nacionalnih interesa i dovođenja Hrvatske u jako tešku gospodarsku i političku situaciju.

Alternativa stvaranju kaosa i raspuštanju Sabora je stabilizacija, i Sabora i Vlade, i nastavljanje normalnog rada kako bi se iskoristile povoljne okolnosti koje postoje još samo u ovoj godini. Dakle, Hrvatskoj treba nova Vlada, bez izbora koja će omogućiti da Hrvatska poboljša svoj kreditni rejting, da dobijemo kredite s manjim kamatama, da reprogramiramo dugove, da povučemo što je više novca iz EU i da privučemo investicije kako bi potpuno izašli iz krize.

Dakle, nema nikakve dvojbe da je pred Božom Petrovom i zastupnicima Mosta ogromna povijesna odgovornost za budućnost Hrvatske.

Raspuštanje Sabora vodi u kaos i nanosi Hrvatskoj neprocjenjive štete. Tako da bi se moglo dogoditi da u idućoj godini Hrvatska mora bankrotirati.

Zato se obraćam kao građanin svim zastupnicima, ne samo Mosta, nego i drugih stranaka da zaborave svoje sujete, svoje ideološke i političke razlike jer kada je u pitanju opstojnost države i naroda, kada su u pitanju bitni nacionalni interesi, onda sve razlike među nama nisu važne. Kada se moraju udružiti i lijevi i desni, kada moraju svi postupati u skladu s bitnim nacionalnim interesima i zaboraviti na svoje osobne interese i svoje stranačke interese.

Dakle, ne samo Božo Petrov, nego i ostalih 11 zastupnika Mosta pred velikom su povijesnom odgovornošću jer oni su objektivno u poziciji da se mogu prikloniti SPD-u i raspustiti Sabor i Hrvatsku uvesti u potpuni kaos i nestabilnost. Ili, podržati formiranje nove Vlade koja bi bila, prije svega stručna i neideološka, koja bi ponudila stabilnost i iskoristila ovu zadnju povoljnu godinu za reprogramiranje dugova koji nas nagodinu, ako se to ne dogodi, vode u propast.

Nema nikakve dvojbe da je odgovornost vrha sadašnje Vlade, premijera Oreškovića, potpredsjednika Karamarka i Petrova, velika jer nisu uspjeli da Vlada dobro radi. Zato sva tri, bez obzira tko od njih ima veću ili manju odgovornost, trebaju se u nacionalnom interesu povući i prepustiti mjesto novim ljudima koji će moći organizirati da Vlada dobro i složno funkcionira.

Tomislav Karamarko je jedini koji je javno izjavio da je ponovno spreman odreći se svog mjesta u Vladi. Božo Petrov je također najprije izjavio da je i on spreman povući se, ali se kasnije predomislio. Premijer Tihomir Orešković nije se spreman povući. Najprije je tražio ostavke svoja dva potpredsjednika da bi se kasnije predomislio i udružio se s Petrovim koji je povukao svoju odluku i koji sada na bazi privatnog dogovora u stanu Oreškovića inzistira na nemogućoj misiji da postojeća Vlada s načelu s Oreškovićem i Petrovim nastavi raditi.

To znači, da ni Orešković ni Petrov nisu svjesni svoje odgovornosti, da su im važniji njihovi interesi i položaji od nacionalnih interesa. U toj situaciji odgovornost je pred saborskim zastupnicima još veća. Oni, bez obzira iz koje su stranke, trebaju zatražiti da se cijeli vrh Vlade povuče te podržati da se dogovorom formira novi vrh Vlade jer je to u nacionalnom interesu, te da se umjesto kaosa, Hrvatska stabilizira i da se iskoristi ova godina kako bi definitivno izašli iz i gospodarske i političke krize.

Neću govoriti tko je u tom trijumfiratu veći ili manji krivac. Objektivno nema drugog izlaza osim da taj vrh Vlade podnese ostavke i da se da prilika novim ljudima da stvore jednu stabilnu stručnu, neideološku Vladu s vrlo jasnim ciljevima koje treba ostvariti do kraja godine.

U takvoj situaciji opasno je za nacionalne interese i ono što radi SDP na čelu s Milanovićem, i ono što rade Orešković i Petrov. Milanoviću je stalo do vlasti, vidi priliku da u kaosu koji bi nastao raspuštanjem Sabora na novim izborima dođe na vlast. Spreman je žrtvovati nacionalne interese za svoju vlast. Petrovu je stalo da obrani sebe i svoju poziciju iako je, objektivno, jedan od najvećih krivaca za krizu. Zato je spreman, ako to ne može, ako ne može obraniti vlast Oreškovića i svoju vlast, pridružiti se Milanoviću i raspustiti Sabor. Dakle, u ovoj povijesnoj situaciji jedino se Karamarko ponaša na način da svoje interese ne stavlja iznad nacionalnih interesa.

Zbog svega toga 11 zastupnika Mosta moraju biti svjesni svoje povijesne odgovornosti i ne dozvoliti da Petrov, ako ne može obraniti svoju poziciju u Vladi nametne im odluku o raspuštanju Sabora.

Zastupnici HDZ-a pokazali su puno veću odgovornost za nacionalne interese te su vrlo jasno rekli da će sve učiniti da se promjenom vrha Vlade stvore uvjeti za njeno funkcioniranje te da se izbjegne kaos. U tom smislu, ispravno su postupili kad su zatražili i od svoga predsjednika i od Oreškovića i od Petrova da svoja mjesta prepuste u nacionalnom interesu novom užem kabinetu vlade.

Moglo bi se puno govoriti o tome kako je veliku štetu Hrvatskoj nanio Božo Petrov. Koliko je puta mijenjao svoje stavove, koliko je destabilizirao i onemogućio rad Vlade. Ipak, najveći njegov grijeh je što je prije nego što se utvrdila bila kakva odgovornost zbog sukoba interesa Tomislava Karamarka, pridružio se zahtjevu Milanovića da se smijeni Tomislav Karamarko. To je bio kraj ove Vlade. To je nešto što je nezabilježeno u povijesti parlamentarne demokracije da koalicijski partner bez utvrđivanja činjenica traži smjenu svoga koalicijskog partnera na način da se priključi zahtjevu opozicije i da podrži pravu harangu koja se vodi protiv koalicijskog partnera.

Zbog svega toga, zastupnici Mosta, svaki pojedinačno bit će odgovorni ako dopuste Boži Petrovu da ih prevede 'žedne preko vode' i da ih prisili stranačkom stegom da ponovo podrže šefa opozicije i da nanesu neprocjenjivu štetu hrvatskim nacionalnim interesima jer nema nikakve dvojbe da bi raspuštanje Sabora nanijelo neprocjenjive i nenadoknadive štete hrvatskim nacionalnim interesima.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.