iz posebnog kuta

Vatrogastvo je dio nacionalne sigurnosti i kad ne gori!

S ljetom i visokim temperaturama dolazi i puna turistička sezona, gužve na cestama i punjenje državne kase. Politička scena se, na sreću, malo umrtvi pa se lakše diše. Problemi čekaju jesen, ali naviru jače već iza Gospe s povratkom s godišnjih odmora.

29.07.2017. u 21:49
Ispiši članak

Svi još budno motre kninsku svečanost pobjede i čekaju se poruke sa Sinjske alke. A onda malo mira. Ako imamo sreće. Ako nas ne zatekne požar ili neka druga katostrofa. Trenutno samo tinja na relaciji Pantovčak - Markov trg, ali to nije ozbiljna vatra. Lako bi je ugasio jedan jači vjetar s Iblerovog i ujedinio u zajedničkoj akciji. Samo, tamo izgleda nema nikog, ne samo zbog ljeta. Već dugo... Pa im se za pomoć ponudio Zoran, već pomalo zaboravljen koji je otkrio da poduzetničke vode nisu lake. Dakle, mirno.

Francuska i Portugal gore koje broje žrtve. Elitne turističke destinacije im se prazne, kao da svi bježe na Jadran. Siguran i čist. Turisti traže sigurnost i bježe od svake opasnosti. Trenutno bježe iz Vodica, ali vjerojatno samo do sljedeće najbliže destinacije. Oporavljamo se od apokaliptičnih slika sa samog ulaska u Split. Situacija se smirila, policija privela piromanku. Brzo su djelovali. Mirna žena iz susjedstva. Efikasni su. Posebno vatrogasci, usprkos svemu. Dočekali ih u njihovim gradovima kako dolikuje, kao heroje. Ministar stišće ruku. Progovorio i Lozančić. Samo, da ih ne zaboravimo kad prođu vrućine. Uvijek ih zanemarujemo, osim ljeti, kad najčešće gori ili kad su poplave. Na sreću, potresa nije bilo.

I dok tinja između dva najveća zagrebačka brda na kojima zasjedaju vlasti, analitičari se natječu u tumačenju razloga "sukoba" - od ustavnih ovlasti, nabavke aviona, dalekih predsjedničkih izbora. Zastupnici odmaraju. Valjalo bi ozbiljno analizirati situaciju u našem vatrogasnom sustavu, ne prigodničarskim, i pokušati ga popraviti dok još nije kasno. Sjetimo se kornatske tragedije. Nužno mu je plansko preoblikovanje u moderniji i racionalniji sustav, ali i osposobljavanje kadrova, nabavka moderne vatrogasne i specijalne tehnike, ali i promjena zakona. S gotovo 3.000 profesionalnih vatrogasaca i skoro 37.000 djelatnih članova DVD-a, zakonom od 1999. godine koji je pretrpio šest izmjena i dopuna, ne možemo biti dovoljno efikasni.

Osnovni je problem organizacijske naravi i nepostojanje jednog tijela koje bi sustavno pratilo razvoj vatrogastva, nudilo rješenja i otklonilo opasne dualitete (antagonizme); profesionalci - dobrovoljci, vatrogasci - civilna zaštita, dvostruke linije zapovijedanja. Bez ustrojavanja jedinstvene službe s jasnom zapovjednom linijom, financiranjem, planiranjem, opremanjem i nadzorom. Možemo se nadati sreći i cjelokupnu situaciju krpati entuzijazmom.

Dugoročno, nedovoljno i opasno. Igramo se vatrom.

Od 69.643 člana teritorijalnih DVD-a, osposobljenih prema Pravilnicima, važeće liječničko uvjerenje za obavljanje vatrogasnih intervencija ima 21.864 vatrogasca. Zvoni alarm. A moramo biti spremni za djelovanja u velikim nesrećama, katastrofama i kriznim situacijama ne samo kod kuće. Važna je slika sigurne turističke zemlje. Još uvijek nam proračun jako ovisi o sezoni. Učinkovitost sustava vatrogastva važan je segment u percepciji ukupne nacionalne sigurnosti. Vidljiv. Dakle, moramo postati svjesni da vatrogastvo ne smijemo tretirati kao sekundarnu, uzgredno kategoriju. A jesmo.

Navodno je Hrvatska u sklopu prebijanja klirinškog duga s Ruskom federacijom bila u prilici dobiti najbolji protupožarni  helikopter u svijetu. Čak dva. Ali, nismo.SDP se pokrio ušima dok ukrajinski zrakoplovi gase požare po Crnoj Gori. Kad su naši proglašeni nepotrebnima? Možda zna bivši SDP-ov ministar?

Ako nas vatrene oluje zaobiđu, saborski zastupnici ne bi smjeli zaobići novi Zakon o vatrogastvu. Lobije kojima ovakva situacija odgovara, nužno je slomiti i donijeti ne više segmentirane promjene već jedan novi, cjeloviti zakon i priznati da je vatrogastvo dio nacionalne sigurnosti, i kad ne gori.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.