BURZORAMA

U očekivanju malezijskog preuzimanja Zagrebačke burze i promjene vlasnika Optime telekoma

Warreen Buffet  je napunio 89 godina, ali "prorok iz Omahe" koji mu je jedan od nadimaka i dalje je vrlo aktivan i tržišta i investitori redovito prate njegove poteze i razmišljanja. Dok je kod nas na djelu besplodna rasprava o mirovinskoj reformi i 67 godina kao granici odlaska u mirovinu, u pozadini su vrlo jednostavne stvari. Uložena mirovinska štednja nije dobro investirana i nećemo imati dovoljno radnika u budućnosti koji će plaćati doprinose za buduće mirovine

12.06.2019. u 20:01
Ispiši članak

Sve drugo je nebitno, jer dok ostatak svijeta raspravlja o samo četiri radna dana u tjednu, što kraćem i fleksibilnijem radnom vremenu vrijeme, robotizaciji i digitalnoj industrijskoj revoluciji 4.0 gdje će jako puno zanimanja postati bespotrebno i suvišno, a 5G mobilne mreže to isto omogućiti, Hrvatska se vrti u začaranom krugu loših ekonomskih politika i promašenih ideja salonskih ekonomista.

Hrvatske propuštene prilike

Da je Hrvatska 1991. svoju mirovinsku štednju prepustila na upravljanje Buffetovom "Berkshire Hathawayu" danas bi bili  u norveškoj situaciji ili da je postotak prihoda od Jadrana (turizma) preusmjerila u indeksne fondove, naš državni  suvereni  fond bi bio veći od norveškog.

Potrebna nam je promjena paradigme  i shvaćanje komparativnih prednosti kako bi se pozicionirali kao slobodna ekonomija koja će jačanjem intelektualnog kapaciteta, slanjem mladih na najprestižnija sveučilišta (primjer Kazahstanskog programa stipendiranja najboljih studenata), otvaranjem prema dijaspori kao zadnjem preostalom demografskom  bazenu i maksimalnom iskorištavanju prirodnih resursa: Jadranske obale za turizam, Jadranskog mora i slavonske ravnice za proizvodnju hrane.

"Cijena i vrijednost nisu isto. Cijena je ono što platite, a vrijednost je ono što ste za to dobili", još je jedan od citata Buffeta  koji dobro prikazuje stanje na Zagrebačkoj burzi (ZSE) posljednjih tjedana.

Već smo u prijašnjim kolumnama  opisali United Group kao novog jakog igrača na  telekom tržištu, a prošli tjedan smo saznali informaciju da se Tele2 povlači iz RH i da su poslovanje prodali baš njima United Groupu u vlasništvu velikih fondova BC Partnersa i KKR-a.

Ono što je nama zanimljivo bio je strahoviti porast cijene dionice Optime telekoma, očigledno potaknut glasinama da su meta preuzimanja iako još nema nikakvih službenih informacija, ali poznato je da su s obzirom na predstečajnu nagodbu i čudnu simbiozu sa Hrvatskim telekomom sigurno u planovima za prodaju s obzirom da su non-core ulaganje Zagrebačke banke.

Zasad se vrtimo u fazi špekulacije gdje se zauzimaju pozicije, ali nema novih institucionalnih ulagača u TOP10 osim što je OTP fond ispao iz 10 najvećih investitora, a svoje pozicije je skratila RBA banka i skrbnički račun kod Adikko banke. Dionica se inače dugo trgovala na razini ispod dvije kune, što je u skladu s rezultatima poslovanja i preostalim dugom od oko 600 milijuna kuna od kojeg treba oduzeti kratkoročna potraživanja od 140 milijuna kuna, pa su i vrednovanja bila na tim razinama. Postoji i razina od 10 kuna nominalno po dionici gdje su bivši vjerovnici, a sada dioničari zamijenili svoj dug za dionice, a samo vrednovanje sličnih lokalnih  telekom kompanija je bilo po značajno većim multiplama. Za sada je Optima telekom dobra prilika za špekulante, a stvarni interes će se tek vidjeti, jer neki upućeni u događanja kažu da United Group ne bi ulazio u akviziciju Tele2 bez da ne računa i na nekog fiksnog operatera, a Optima im je idealna meta.

S druge strane je još jedna dionica u potencijalnoj fazi preuzimanja, jer je malezijski investitor (Zong Xin Yeap) došao do granice od 24,99 posto dionica u Zagrebačkoj burzi i prema neslužbenim informacijama predao je zahtjev regulatoru za dodatno stjecanja udjela.  Zagrebačka burza je predodređena da bude centar okupljanja regionalnih tržišta i šteta bi bilo propustiti šansu da sad kad su povezani s  Ljubljanskom burzom  ne krenu u spajanje i s primjerice Makedonskom i Sarajevskom burzom kako bi formirali tržište koje je interesantno većim institucionalmim investitorima i konačno bi moglo ponuditi  trgovinski index od 30-40 kvalitetnih kompanija  s kojima bi se trgovanje diglo na višu razinu.

Odlazak Ante Vlahovića u NO Adrisa

Adris kao naša najstabilnija kompanija koja je zadnjih pet godina napravila transformaciju sličnu onoj duhanskom divu Philip Morrisu ,i diverzificirala svoje poslovanje, prelazi u novu fazu poslovanja kada se pojedinačno najveći dioničar i predsjednik uprave u zadnjih 25 godina Ante Vlahović, povlači s upravljačke pozicije na nadzorničku kao  predsjednik nadzornog odbora od 1. 1. 2020. Adris je konglomerat koji uključuje osigurateljski biznis (Croatia osiguranje), financijski (50% PBZ -CO mirovinskog fonda ), prehrambeni (Cromaris) i ključni turistički (Maistra, Hotel Hilton Dubrovnik, HUP Zagreb) s tendencijom širenja portfelja na Split i Kvarner.

Postoje spekulacije da Adris aktivno gleda na mogućnost preuzimanja Hrvatske poštanske banke s kojom bi dobio sinergiju banko-osiguravateljskog biznisa koji sve bankarske grupacije u RH više-manje imaju (ZABA -Alianz,Erste -Wiener) i ACI lanac marina koji bi im se uklopio u planove za ekspanziju turističkog portfelja. ACI je jedna od najpodcjenjenijih i najneiskorištenijih hrvatskih kompanija koja na bazi 20 marina ostvaruje samo 200 milijuna  kuna prihoda, a država koja upravlja s kompanijom ne zna iskoristiti sve komparativne prednosti najvećeg lanca marina na Mediteranu.

Ipak same dioničare Adris je opet razočarao iznosom dividende od samo 18 kuna i vrijeme je da razmisle o tome da svoje dionice uvrste na neku likvidniju burzu i da nagrade dioničare u skladu s poslovnim rezultatima. Inače, manje pažnje privlači priča da je veliki slovački  fond J&T spreman krenuti u preuzimanje Adrisa, a čak su prije nekoliko godina imali opciju kupnje dionica od nekih većih dioničara i bivših članova uprave .S obzirom da se dionica trguje oko omjera 0,9 P/B  i prošlogodišnja dobit od 450 milijuna kuna, plus skrivene vrijednosti u bilanci, nude potencijal za  velike strane institucionalne investitore, koje jedino nelikvidnost tržišta  Zagrebačke burze sprječava da budu jače prisutni u takvoj kompaniji.

S druge strane Adris je propustio biti ključni investitor u nekim kvalitetnim komapnijama koje kotiraju na ZSE kao što su Podravka, Atlantska plovidba (Croatia osiguranje imao najveći udjel, ali prodali cijeli paket od 10%), Kraš iz prehrambene industrije...

U Dubrovnik je sletio avion American Airlinesa koji prvi put nakon dugo godina spaja direktnim letom RH i  SAD. S obzirom da se jug Hrvatske sve više pozicionira kao avio destinacija, postoji ogroman prostor za povećanje broja putnika, jer slične destinacije imaju i više od 10 milijuna putnika, primjerice Katanija na Siciliji,a  turska Antalija čak i više od 25 milijuna.  S obzirom da je država suvlasnik Zračne luke Dubrovnik i ostalih na Jadranu, šteta je da ih ne ponude investitorima ili mirovinskim fondovima, koji se javno žale da imaju 30 milijardi kuna kapitala spremnog za investicije, a trenutačno su u defenzivi zbog propisa da moraju povući svoje predstavnike iz nadzornih odbora što je totalno pogrešna odluka jer su do sada značajno digli koorporativni kodeks ponašanja u kompanijama u kojima su prisutni.

U zadnje vrijeme su se dogodile i zanimljive najave preuzimanja i spajanja u susjedstvu, pa je tako Allianz zainteresiran za kupnju slovenskog Sava Re osiguranja u kojem naš Adris ima veliki udjel, ali i probleme s regulatorom koji ih sprječava u daljnjem stjecanju udjela. Sama Sava Re je preuzela jedno od najvećih društava za upravljanje fondovima u Sloveniji, INfond od bivše NKMB , u Srbiji je Pepsi odlučio kupiti kompaniju Knjaz Miloš i jače ušao  u ovu regiju gdje je do sad Coca-Cola dominirala, najveća banka u Srbiji Komercijalna je krenula u proces skupljanja ponuda za državni udjel, pa će se bankarski sektor u Srbiji nepovratno promijeniti. Kalkulira se da su zainteresirani RBA i OTP koji se već snažno proširio u cijeloj regiji.

*Autor je broker i investicijski savjetnik.

Autor posjeduje dionice Zagrebačke burze. Članak nije nagovor na kupnju ili prodaju. Stavovi izneseni u kolumnama osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.