VRIJEME APSURDA

Tri bisera Restart koaliciju čine smiješnom, a u ovakvoj situaciji ne mogu prešutjeti istinu o Plenkoviću...

Djeluje upravo nevjerojatno, ali zapravo je gola istina: Andrej Plenković se jedini raspravlja, svađa, bori, poziva na sučeljavanja, napada i kritizira SDP i Bernardića kao da su sami na sceni!

18.06.2020. u 07:18
Ispiši članak

Uostalom, ono malo sučeljavanja koje ćemo i gledati i koji će biti neodlučnima jezičak na vagi za konačnu odluku, odigrat će se jer je Plenković bacio u lice rukavicu Bernardiću. Od prve rukavice bačene u lice, onog poziva na sučeljavanju na HTV-u, Bernardić je neslavno pobjegao, a taj prvi bijeg je pokazao da se Bernardić boji takvog duela, odnosno da je svjestan da je inferioran Plenkoviću.

Božo Petrov je utihnuo, jer su njemu Bernardić i Plenković jedno te isto i ne vidi potrebu da se osobito glasno oglašava samo protiv jednog. Uostalom, najavio je da neće koalirati niti s jednim niti s drugim. Njegova taktika, bliska taktici desnog Škorinog krila, je jednostavna: ili odmah najaviti da s Plenkovićevim HDZ-om neće nikada i nikako ili u pregovorima i isticanjem preduvjeta podignuti letvicu tako visoko da ih se zapravo mora odbiti. A sve s idejom i ambicijom da se Plenkovićev HDZ gurne u koaliciju sa SDP-om. Pa da slavodobitno mogu reći: draga nacijo, jesmo vam rekli da su oni isti! Sad kad su vas izdali, sad smo vam mi zapravo jedina karta! Ta taktika provociranja formiranja velike koalicije, predviđa potpuni raspad HDZ-a nakon toga. Zato se već sad zateže konop i podiže letvica: od toga da Plenković ne može biti premijer, do popisa ministarstava i imena ministara koje će tražiti. S tim da je ovo zadnje vrlo vjerojatno spin, da ne velim fake news!

Zapravo se na svaki način pokušava HDZ i Plenkovića izbaciti iz takta i s obje ruke gurnuti prema SDP-u. Ta teorija ne vodi računa o Hrvatskoj, nego o tome kako uništiti HDZ da bi oni sutra naslijedili njegovu ostavštinu. U tom kontekstu sve su njihove karte bačene zapravo na poticanje velike koalicije. Kod Škore osobno, one iskrene, dubinske mržnje koja pogoni Most i Škorino desno krilo, zapravo nema, čak bih rekao da je svjestan svoje velike, povijesne odgovornosti. Provocirati malo mora, pa na par tjedana smo prije izbora, ali Škoro je u ovom trenutku koncentiran na to da dobije što više mandata, svjestan da će samo ta brojka odrediti njegove realne mogućnosti. Škoro kojem racionalnosti ne manjka, sasvim sigurno će nakon izbora sjesti s HDZ-om, postaviti svoje uvjete, ali sam gotovo siguran da neće postaviti uvjete koji bi tražili od Plenkovića da se momentalno digne sa stola. Kao što bi to Petrov napravio, vjerojatno i Hasanbegović. Od razine racionalnosti, mudrosti i odgovornosti, od količine tih vrednota kako kod Škore tako i kod Plenkovića, danas zapravo zavisi hrvatska budućnost. Jer, ne dogovore li se HDZ i Domovinski pokret, imamo nove izbore!

S druge strane, kako zadnje ankete pokazuju da bi SDP mogao biti relativni izborni pobjednik, s obzirom na stvarne potencijale Bernardićevog SDP-a, ali i cijelog društva koje je okupio, uistinu treba biti zabrinut ako Restart koalicija bude relativni pobjednik izbora. Naime, s obzirom da je relativni pobjednik na izborima obično u poziciji "winner takes it all", to u prijevodu znači da će kupiti dva, tri ili četiri žetonska mjesta koliko bi im moglo faliti, te uopće nije nemoguće da SDP složi Vladu! Ako samo pet stranaka prijeđe prag kako sugeriraju zadnje ankete, ne bude li dakle na stolu puno žetončića, ta će situacija zauzdati Bernardića i otvoriti priliku za Škoru i Plenkovića. A to je zapravo jedini spas za naciju u ovom trenutku.

Tri bisera Restart koalicije

Bernardić je u predizbornu kampanju krenuo dosta obećavajuće, to okupljanje svih mogućih lijevih frakcija jedne te iste politike, djelovalo je matematički mudro, no samo koji metar prije cilja Bernardić je zapravo pao. I razbio se! Činjenica da je sve svoje oponente, odnosno Milanovićeve ljude, tako drakonski kaznio da ih je pobacao na zadnja mjesta na listama, pa su neki revoltirani poput Ranka Ostojića demonstrativno otišli, govori da mu je stranačka i ljudska osveta slađa od parlamentarne pobjede. Bernardić se zapravo sad već i iživljava nad svojim oponentima. Primjerice, Gordana Marasa, šefa zagrebačke organizacije je stavio na šesto mjesto u prvoj izbornoj jedinici, a njegovu zamjenicu Vesnu Nađ na visoko drugo mjesto u drugoj izbornoj jedinici! To još nismo vidjeli! Pri tom valja reći da osim toga Maras uvijek ide u prvu izbornu jedinicu! Vesna Nađ je pak Marasova zamjenica i na to mjesto ju je postavio - Bernardić, a upućeni tvrde da je ona posve deklarirana Marasova oponentica! Maras je stavljen na listu čak i ispod mjesta gdje je jedna članica Predsjedništva gradskog odbora kojem je on – šef! Može li se više poniziti šefa zagrebačke organizacije? Dakle, Bernardić je do te mjere neodogovoran, osvetoljubiv i iracionalan, da svoje stare unutarstranačke bitke vodi čak i u ovom trenutku.

No pogledajmo, što i tko čini Restart koaliciju kojoj po zadnjim anketama birači daju najviše povjerenja? Tu su u prvom redu dvije isključivo interesne organizacije. Jedna je "Snaga" koja skrbi isključivo o oštećenima iz afere Franak, vodeći računa gotovo isključivo o vraćanju opljačkanog novca iz kredita indeksiranih u švicarskim francima. Druga interesna udruga se zove Hrvatska stranka umirovljenika, koja dakle skrbi isključivo za umirovljenike. Te dvije stranke bježe od ideologije i u tom smislu vode računa o golim interesima onih koje zastupaju. To dakako nije loše, ali je pomalo rubno. Jer, zastupajući gole interese tih grupacija vi ćete u njihovo ime podržavati i određenu ideologiju, a da "o tome s njima niste ni razgovarali". Ostaje nam još i klaustrofobični IDS kojeg ništa izvan Učke ne zanima te tri najveća bisera: SDP, HSS i Glas. Sve te tri stranke ne izgube jednog jedinog dana, a da nam se ne deklariraju u prvom redu kao beskompromisni borci protiv korupcije. Da, HDZ ima s tim problema, ali se on s svojim kukoljem hrabro nosi. Na svaku najavu ili dojavu o nepotizmu, kriminalu ili korupciji ministri lete iz Vlade, a na svaku ozbiljnu optužbu leti se iz stranke. Plenkoviću možete svašta prigovoriti, no tu je beskompromisan. Ali, tri kadrovska detalja njihovu navodnu borbu protiv korupcije čine smiješnom. Naime, po svemu sudeći, u slučaju pobjede Restart koalicije, potpredsjednik, pače, prvi potpredsjednik Vlade će vjerojatno biti Krešo Beljak.

Ne treba zaboraviti da je svojedobno bio osuđen na osam mjeseci uvjetno zbog sudjelovanja u provalama automobila, a po vlastitom priznanju provalili su tako u 30 vozila. I sve to ne kao balavac, to je radio kad je imao 28 godina! Beljak je dakle osuđen zbog sitnog kriminala, odnosno zbog sudjelovanja u provalama automobila. Ali, ima jedna bizarnost koja govori više od presude. Naime, u policijskom zapisniku, kako su mediji objavili, navedeno je da je osim radio aparata ukraden i "gornji dio trenirke sa zadnjeg sjedala". Gornji dio trenirke! Zamislite milje u kojem je stasao nesuđeni potpredsjednik Vlade kad su njegovi prijatelji krali "gornji dio trenirke sa zadnjeg sjedala"! Može li se pasti niže? I sad zamislite kad ta lisica dobije pristup državnim financijama!

Gospođa pak koja o korupciji govori najviše u tom društvu, zove se Anka Mrak-Taritaš, koju Slavonci nikada neće zaboraviti. Naime, kad je njen resor obnavljao opustošenu Gunju, cijene te obnove su bile toliko nabrijane da je čak i četka za WC koštala par stotina kuna. I sad zamislite ovaj sastav: Krešo Beljak, jedan potpredsjednik, gospođa Mrak-Taritaš drugi! Zamislite tu borbu protiv korupcije! Da je Bernardić neobično popustljiv kad se radi o takvim kadrovima najbolje svjedoči činjenica da je na listu stavio jednog već pravomoćno osuđenog korupcionaša. Željka Sabu! Kolika uopće može biti vjerodostojnost SDP-ove borbe protiv korupcije s likovima koji su sudjelovali u pljačkama auto radio tranzistora i gornjih trenirki sa zadnjeg sjedala, koji su sirotinji računali WCc četke 200 kuna ili koji su pravomoćno osuđeni i već odrobijali kaznu zbog teškog oblika političke korupcije?

Hrvatska pred odabirom

A sad par riječi o njihovoj prijetvornosti kad se radi o SDP-ovom tretmanu roda, spola i seksualne orijentacije o čemu su naveliko godinama govorili busajući se u svoja navodno moderna, liberalna prsa. Sjećate se njihovog pljeska kad je izglasana Istanbulska deklaracija? To je trebala biti pokazna vježba u kojoj su oni perjanice borbe za nultu toleranciju za nasilje i ravnopravnost bez obzira na seksualne sklonosti. No, kad su se na sred ceste potukli, viđeni SDP-ovac Hajduković i njegov seksualni partner iz iste stranke, kako je reagirala stranka? Momentalno je Hajdukovića maknula s perspektivnog mjesta na listi za predstojeće izbore. Kakvu su poruku poslali javnosti kada svog važnog člana, u ovoj priči homoseksualnu žrtvu partnerskog nasilja sklanjaju s istaknutog mjesta na listi za parlamentarne izbore bojeći se suda birača? Koja vrhunska dvoličnost! Skloniti Hajdukovića s važnog mjesta na listi da izbjegne sve neugodnosti koje prate situaciji u kojoj ga je njegov dečko istukao na sred ceste!

Nije li ovo bila idealna prilika da se preko Hajdukovića bore i obračunaju sa svim vrstama homofobije i da pokažu svoju istinsku privrženost onome što proklamiraju? Da ne govorim da se prave kao da im potpredsjednik stranke gospodin Lalovac isto tako nije poznati obiteljski nasilnik. Kao što o tome šute brojne civilne udruge! A njega ćemo, ako SDP pobijedi, isto tako gledati u prvim redovima. Između čovjeka koji je stasao u društvu pasioniranih skupljača tuđih trenirki (gornji dio molim!) i gospođe koja ni četku za WC nije kadra nabaviti pošteno, smjestiti će se i jedan obiteljski nasilnik! To bi dakle bila krema naše alternative kojoj trenutno vodi po anketama! No, ništa od ovoga nije ovako prezentno publici, jer mediji tako silovito navijaju za ljevicu da čak i ovako notorne stvari uporno skrivaju. Zamislite naslovnice da su se potukla dva homoseksualca iz HDZ-a! Zamislite da je HDZ-ov požeški župan potpredsjednik HDZ-a! Antife bi se ritualno spaljivale na Trgu bana Jelačića! Ali, kad je drug iz njihovog ideološkog bazena, okreće se glava na drugu stranu!

Hrvatska se danas realno nalazi pred odabirom: Bernardić ili Plenković i gledamo li na stvari personalno, Bernardić u tom dvoboju nema nikakvih šansi. Napisao sam more tekstova protiv Plenkovića u raznim ideološkim temama i stojim uz njih, ali u ovakvoj situaciji ne mogu prešutjeti istinu. Plenković ili Bernardić, tu gotovo da nema dileme. Plenković je dokazani lider koji je u demokratskoj utrci pomeo sve svoje oponente u stranci, njegova pozicija u Europskoj uniji je za dva koplja bolja od bilo kojeg drugog hrvatskog političara, a hrvatska financijska budućnost će se upravo tamo određivati. U konkurenciji s Bernardićem, Plenković može biti posve spokojan, što će zorno pokazati sučeljavanja. Osim toga, Plenković se pokazuje mudriji i po tome što je za razliku od Bernardića svoje stranačke oponente pozvao na liste makar to uopće nije bilo očekivano. Nakon što je svoje oponente temeljito potukao na unutarstranačkim izborima, sada te iste ljude zove na parlamentarne izbore! I svi su, da stvar bude nevjerojatnija, bez puno ustezanja – pristali! Oni koji su jučer poput Kovača na unutarstranačkim izborima tražili potpunu promjenu politike, tvrdili da je Plenkovićeva politika sasvim pogrešna, da je riječ o Faraonu, sada stižu na njegovu listu, s njegovom, a ne njihovom politikom! I pristaju! Bez ustezanja! I svi su se odazvali! Ima li većeg trijumfa za Plenkovića i potpunijeg poraza za oponente?

O grafitima

Valja reći nešto i o teškim incidentima vezanim uz srpsku manjinu koji obilježavaju ove dane. U prvom redu i počinitelje i naredbodavce kad se do njih dođe valja najoštrije osuditi. Jer, poruke s transparenta BBB-a koje je "slučajno" snimio Nikola Šolić, (nota bene povremeni honorarni fotoreporter srpskih Novosti!), ispod su svake razine. To je uistinu ljudsko i političko dno dna. Ali, postavlja se pitanje kad tražimo inspiratore tih grafita plakata i neopisivih uvreda, kome realno ti incidenti mogu biti od pomoći? Tko od njih ima koristi? Kome štete? Možemo li tako doći do naručioca i motiva?

Žurim reći da na ta divljanja i uvrede nije moguće gledati izvan konteksta da su za tri tjedna izbori u Hrvatskoj, ali i u kontekstu toga da su za par dana izbori u Srbiji. Iako se ne znaju nikakvih detalji istrage, zašto bi bilo nemoguće da su sve te akcije podmetnute s "druge strane"? Ne bi bilo prvi put! Jesmo li zaboravili Labrador? Svaki ovakav incident u prvom redu pomaže Vučiću da nastavi sa svojom velikosrpskom politikom, jer eto: pogledajte kako su Srbi u Hrvatskoj ugroženi! S druge strane svaki ovakav incident realno pomaže Pupovcu da bude dio neke nove koalicije, makar on uvrijeđeno tvrdi da neće ići ni s kim! Jer sa svakim ovakvim ili sličnim grafitom više, svatko onaj tko će reći da Pupovac ne treba biti dio nove vlasti imat će tretman kao da je svojevrsni dionik svih tih grafitnih gadarija! Zato bi bilo silno važno da istraga izbaci ključne pojedinosti tog užasa što prije. Da ne bi bilo kao s poljudskom svastikom! Gdje uz dvadesetak sigurnosnih kamera i 350 ispitanih još ne znamo istinu!

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.