IZ POSEBNOG KUTA

Tko je želio aktivizam u sabornici, imat će ga...

U Hrvatskoj je brojenje već konstanta. Prebrojavali saborske mandate jer se nikako nisu poklapali s anketama, sad brojimo ministre, a stalno brojimo i oboljele. A s posebnim interesom brojimo turiste. Njih je ove godine lakše brojiti, ali ipak ih ima. Više nego su bile prve projekcije.

18.07.2020. u 22:47
Ispiši članak

A kad njih brojimo, odmah gledamo drugim okom u državni proračun. Pravilo spojenih posuda. Izgleda da znamo biti ozbiljni. Taman koliko treba. Za prvu ruku. Sad ide odbrojavanje do konstituirajuće sjednice Sabora. Potvrđivanje ministara i ministrica. Brzinom koju ni dežurni optimisti nisu očekivali. Ništa od dugih iscrpljujućih pregovora, legalizirane kupovine zastupničkih ruku, teške uloge predsjednika koji je najavio kako neće žuriti s davanjem mandata za sastavljanje Vlade.

Građani skratili muke i odlučili pobjednika

Građani - birači odlučili skratiti muke i sebi i njima, nikom ne dati da gubi dragocjeno vrijeme. Odlučili i izabrali pobjednika. Pa nek se što prije počne, ili nastavi raditi. Nitko više ne pokušava uvjeriti nas da krize ili rezova mora biti. A da tvrde drugačije, ne bismo im vjerovali. Nismo otok. Čitav svijet osjeća posljedice pandemije i sprema se što pripremljenije dočekati novi jesenski val.

A sabornica se ozbiljno obnovila, pomladila. Narod ima čvrstu metlu. Preživjela tek trećina poznatih lica. Izgleda to, za početak, jako dobro. Nova imena, nove osobnosti. Neki u startu obećavaju, s obje strane sabornice. Stari populizam i aktivizam bez sadržaja, nestao. Je li stigao novi, umiveni, sofisticiraniji? Vjerojatno. Ali i to je korak naprijed, ozbiljan, s porukom. Rasprave bi mogle biti s više argumenata, realnije. Ali, prvo moraju proći prvu fazu adaptacije.

Svi, ili gotovo svi su mislili kako ulaze u prostor bez posebnih pravila. Može to tako izgledati kad se gleda iz daljine... Jer ih nisu vidjeli ni živjeli. S druge im strane bilo puno lakše. Prigovarati. Tu ne možeš puno pogriješiti, jer političare kod nas nitko ne voli. A sad, nakon kritičkog stava u konstanti, odjednom postaneš "jedan od njih, omraženih". A sad, kad si godinama kritizirao njihove obrasce, moraš pokazati da si drugačiji. Bolji, naravno. A kritizirat će te slični tebi, iz tvog pretpolitičkog djelovanja. Nije jednostavno, nimalo. Pamtit će se, sigurno.

Odbivši dijalog oporba nije donijela ispravnu odluku

Prvi test ozbiljnosti i (ne)snalaženja dogodio se i prije prve sjednice, prije same konstituirajuće sjednice Sabora. Predsjednik nove Vlade, i stare Vlade, pozvao na razgovor i čelnike opozicije. Za takav poziv nespremne jer mantra bez roka trajanja je da se opoziciju ne uvažava, ne pita, ne sluša...ima takvih iskustava, bez dileme. Pokušaj razgovora Andreja Plenkovića kao novog mandatara, sa svakim u četiri oka, gdje svatko ima pravo i priliku pitati što ga zanima, predlagati, kritizirati, pa i šutjeti...znači uspostaviti odnos. U teškoj situaciji. Nakon izborne kampanje i retorike.

A često su se sakupljali politički bodovi govoreći kako je u nekim pitanjima, teškim i presudnim, potrebno postići nacionalni konsenzus. Čuti drugačije od sebe jer, opozicija vidi stvari drugačije i baš taj drugačiji pogled može biti koristan. Novost u dosadašnjoj praksi. Izuzimajući rat. Novi opozicijski lideri odbili poziv. Kad netko tko je pobijedio tako jasno i ima neospornu većinu u sabornici poziva na razgovor o državnim problemima, od medicinskih do gospodarskih, treba biti visoko netalentiran da se taj dijalog ne prihvati. Ne prihvati prilika sudjelovanja u najvažnijim odlukama, teško da je ispravna odluka. Izgovor da bi se taj razgovor mogao tumačiti kao lov na žetončiće, nije uvjerljiv.

Vjeruju li u oporbi jedan drugome?

Razgovaralo bi se s predsjednicima stranaka, a ne raspoloživim zastupnicima. Boje li se oni jedan drugog i duboko si ne vjeruju ili samo nisu stigli postati jedinstvena opozicija...? Za sada ne znamo. Jer, neki su sastanak prvo prihvatili, a onda naknadno otkrili pogreške u proceduri. Ideološki i svjetonazorski su stvarno šaroliki pa će teško postati jedinstven blok, a da pri tom ne izgube vjerodostojnost. Iako, bilo je i takvih koalicija i partnerstva. Nisu se uspjeli čak ni dogovoriti oko zajedničkog stava i ozbiljnijih argumenata. Prihvaćanje pa otkazivanje nije dobar odgovor. Ni za početnike.

Predlaganje da se raspravi u sabornici  nije poznavanje situacije. Te dvije institucije države sasvim drugačija pravila imaju. Nisu isti. To su naravno znali oni iskusniji, IDS i Most pa su posljednji odgovorili. IDS provjerenom metodom šutnje, jer, ne bi im to bio prvi sastanak s vođama HDZ-a i desne Vlade. O kojem se nije pričalo, a svi sudionici su bili zadovoljni. Most ima drugačiju povijest odnosa s HDZ-om pa su se samo taktički priklonili.

Sjeća li se netko koga je Beljak podržao u prošlom sazivu? 

Zašto sastanak nije formalno sazvan nakon konstituiranja, a možda je mogao biti? Formalnim pozivanjem opozicijskih lidera sada, Andrej Plenković bi samoinicijativno odredio tko je većina, a tko manjina. Forma je zadovoljena tek kad mu predsjednik povjeri mandat, a prije toga vidi popis zastupnika koji većinu u sabornici čine. Nije ni to stara tradicija, nekad je bilo dovoljno ostvariti najbolji izborni rezultat. Možda, da ih je samoinicijativno proglasio opozicijskim blokom, na temelju rečenog u kampanji, bi se netko maštovito dosjetio nepoštivanja uloge predsjednika pa i posegnuo za Ustavom.

Možda moje tumačenje zvuči banalno i neuvjerljivo pa ću u svoju obranu podsjetiti na već viđeno i možda zaboravljeno... Iznenađenja je itekako znalo biti. Sjeća li se netko kako je glasao Krešo Beljak u prošlom sazivu? Ne za one koji su ga uveli u sabornicu...sad bi rado da se zaboravi... Bilo je toga, i ne znamo uvijek motive, nade, nagodbe, razočaranja ili što je već prethodilo zaokretima...

Idemo se nadati da je odbijanje dijaloga samo početnička pogreška...neiskustvo. Da nas u sabornici ne čeka prgavost i trajna kampanja... To bi bilo loše. Vrijeme za konstruktivnu opoziciju jer, vlast se bez takve lako pokvari. A građani na izborima rekoše svoje, da su htjeli Pernara, glasali bi za njega. Direktno...

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.