iz posebnog kuta

Tko će smanjiti PDV i tako pomoći građanima tanjeg džepa?

Ljeto je na izmaku, meteorolozi najavljuju moguće oluje, pijavice, nevremena i konačno niže temperature. Svima nam je dosta vrućina. A nadamo se i da će zahlađenje smanjiti opasnost od požara. Kažu da je ove godine najteža protupožarna sezona. Na žalost, ne dovoljno efikasna...

19.08.2017. u 23:00
Ispiši članak

Opustošeni maslinici, izgorjele kuće, ne možemo gubitke nadoknaditi EU fondovima. Možda manji dio. A kad god nemamo rješenje, imamo provjerenu mantru; Sredstva EU fondova!

Istina, nismo više tako neuspješni u povlačenju briselskog novca, ozbiljno smo shvatili da se ništa od potrošenog ne može pravdati na 'časnu riječ', da se svaka lipa mora vratiti ako se NETKO zaigrao.

Naučili su nas disciplini, a to će nam dobro doći.

Ali, ono što tek trebamo naučiti je, pripremiti se za katastrofe na vrijeme.

Imamo konačno novu Strategiju domovinske sigurnosti i znamo, ne može ni u jednom strateškom dokumentu pisati baš sve. Vatrogastvo je tek spomenuto, ali ne znači da ne treba napisati novi, modernan i provediv zakon ili minimum sve pripreme za sezonu, odraditi na vrijeme.

Ne smiju nas zateći ljetne vrućine i nedovoljna opremljenost.

Protupožarna sezona ne priprema se u tekućoj godini, bez obzira na izborne cikluse. Valjda ćemo ovaj puta biti pametniji. Za mnoge stvari, prekasno! Hoće li NETKO na kraju i odgovarati tek ostaje za vidjeti.

Do tada, javnost se zabavlja omiljenim temama; gledanjem u tuđa dvorišta. Ovaj puta pogled je raskošan, bajkovit. Rasprave dokonih se svode na dilemu jesu li pipe u Todorićevoj vili zlatne ili samo pozlaćene. Gazda, filmski uradak, ipak je bio uvertira u jesenske događaje. Ovo je očigledna međufaza.

MOST je na radost HNS-a bio nestrpljiv (stranka ne gubi ništa od svoje tanke popularnosti zbog koaliranja s HDZ-om, očigledno im honoriraju stabilnost Vlade bez obzira na ideološke razlike).

S druge strane, simpatična Bandićeva protukandidatkinja plaća pola duga koji nije dužna. Glasačima u Zagrebu sada je situacija puno jasnija, baš kao i razlika između nje i vječnog Milana.

Malo je bilo apstinenata...

Odustajanje od poreza na nekretnine, privremeno, kažu...bila je tema nekoliko dana. Sad je natjecanje tko je od tog odustajanja više profitirao.

Plenković koji će još 'iskomunicirati' temu ili Timov Huić koji govori o pobjedi građana?

Novca konačno u proračunu ima pa su takve odgode moguće. Naš turizam je kolateralni dobitnik kriza i terorističkih napada u konkurentskim zemljama. Valjda ćemo sljedeće godine znati pripremiti strategiju nošenja u prebukiranim turističkim destinacijama.

A što se tiče poreza koji smo baš zbog turizma mogli odgoditi, valja biti iskren...

Odgoda tog poreza nije pomoć siromašnima i teško se može zvati pobjedom građana ili, točnije, kojih građana? Onih prosječnih ili siromašnijih, teško. Pomogli smo bogatima.

Tko će pokrenuti inicijativu za smanjenje PDV-a, a koja bi mogla pomoći građanima tanjeg džepa? To bi bila pobjeda građana, ali ne one kompaktne većine s utjecajem i moći. Odbija inicijativu energično Martina Dalić, ali i Timov savjetnik šuti.

Zašto?

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.