OVO TREBA REĆI

Tako je to radio Franjo Tuđman

U predstojećim izbornim kampanjama mnogi će se pozivati na Franju Tuđmana. Uglavnom zbog pukog, često i neiskrenog pragmatizma u pokušaju pridobivanja glasova dijela starije populacije, u čijim srcima Franjo Tuđman ima, zasluženo, posebno i jedinstveno mjesto.

12.07.2019. u 22:10
Ispiši članak

Za one koji su zaboravili, a posebno za mlade koji ne pamte to vrijeme, moglo bi biti korisno svjedočiti kako je to radio Franjo Tuđman. S kojom, ni približno dostignutom, ozbiljnošću, predanošću i državničkom odgovornošću.

Imao sam posebnu čast i privilegiju raditi u njegovom timu.

Uzmimo njegovu pripremu nekog značajnijeg političko-programatskog dokumenta, recimo, neke poslanice, ili redovitog izvješća o stanju nacije i države. Najprije bi sam napisao osnovne konture, odrednice i strukturu teksta. Zatim bi sazvao svojih pet - šest savjetnika (obrana, gospodarstvo, vanjska politika, unutarnja politika, ...) i zadužio ih da u roku tjedan dana po područjima napišu svoje dijelove.

Potom bi prikupio njihove tekstove i doslovce se zatvorio u uredu na tri dana, vlastoručno pišući cjelovit dokument. Onda bi taj rukom pisani dokument dao otipkati i poslati na dvadesetak adresa svojih suradnika – članova Sabora, Vlade, čelništva stranke, nestranačkih intelektualaca koje je cijenio. Dao bi im dva dana da pročitaju cjelovit nacrt dokumenta i onda ih sve pozvao na završnu redakturu teksta. Po cijeli dan, od 9 ujutro do 22 navečer. Nastavljao drugi dan, ako je trebalo. Poglavlje po poglavlje, dio po dio, rečenicu po rečenicu. Primjedbe, dopune, ili brisanja predlagali su svi na sve, od fundamentalnih i sadržajnih preko stilskih do pravopisnih.

Tako je Franjo Tuđman artikulirao politiku, onu koja nije sama sebi svrhom, već odgovara na ključna pitanja napretka hrvatskog naroda, koji ga je izabrao da upravo tako vodi. Ja mislim da je to jedini ispravan način u demokratskim sustavima. Suočiti se sa stvarnim problemima. Poslušati najrazličitija mišljenja i prijedloge rješenja. Sam formulirati nosive elemente tih rješenja. Provjeriti ih u otvorenoj i potpuno slobodnoj razmjeni mišljenja i s onima koji misle drugačije. Uvažiti neka od njih. I opet sam napisati konačnu verziju.

Kada danas čitate te dokumente stavljajući ih u kontekst vremena i konkretnih okolnosti, vidjet ćete da je taj čovjek imao savršeno jasno sliku u glavi o svim ključnim izazovima s kojima smo bili suočeni. A izazovi su bili brojni i vrlo kompleksni. No najviše od svega fascinirala me njegova predanost poslu i vulkanska energija koju je samo on imao i prenosio na druge. U životu nisam sreo čovjeka koji je imao toliko snage i izdržljivosti u obnašanju svoje dužnosti, čak i u danima neposredno prije odlaska. Ako smo bili na nekom sastanku koji je trajao četiri sata, jedino on je bio potpuno koncentriran cijelo vrijeme, vodeći bilješke i primjećujući i najfinije nijanse u nečijim raspravama. Jedino on.

Da, samo takav predsjednik je mogao voditi narod u uspješno ostvarenje onih prevažnih ciljeva. Uz njega su ostajali oni koji su dijelili njegove državničke ciljeve, njegovu predanost poslu i koji su mogli pratiti njegov tempo. On je pak bio najsnažniji mogući zaštitnik svojih iskrenih suradnika. Ni jednog trenutka nisam posumnjao da bi me taj čovjek mogao iznevjeriti. Nikada!

Jednom sam na stranačkom forumu izgubio formalnim glasovanjem 1:17. Sam protiv njih 17 koji su imali suprotan stav. Neki naivci su pomislili (i radili na tome) – gotov je! Ni slučajno – Franjo Tuđman je nakon izvješća poslušao i moje argumente i godinu dana kasnije predsjedao sličnim sastavom koji je tada glasovao potpuno suprotno – 11:1 u moju korist! Radilo se o onom ''Škegrinom'' porezu. U provođenju dogovorene i jasno komunicirane politike cijenio je nesebičnost, požrtvovnost i predanost. Ne nekakvu (često friziranu) anketnu (ne)popularnost pojedinih ministara.

I nije se osvrtao na medijske hajke protiv sebe, ili najbližih suradnika. Drugim riječima, nije dopustio da mu politiku vode oni koji nemaju nikakav demokratski legitimitet. Jedino on je imao narod iza sebe. Dokaz? Dobio je sve izbore. Savršeno pripremljen i predan ostvarenju jasnih ciljeva.

Eto, ako se brojni već pozivaju na Tuđmana, bilo bi korisno da malo razmisle o temama koje opisujem. Ići na izbore bez pomno pripremljenog programa, bez istinske dugoročne predanosti dužnosti za koje se natječe, bez minimuma samokritičnosti i poštovanja prema biračima čije glasove se traži – nema nikakvog smisla.

''Iskoristiti kampanju za medijsku prisutnost'' kao cilj kandidiranja, ne samo da je nepošteno, to je danas i potpuno besmisleno. Jer, nitko nikoga ne sluša, malo tko razlikuje laž od istine, vijest traje najviše pola sata, najpopularnija osoba bude obično jaje. Tko danas mari za nekakav pomno pripremljen politički program ... gotovo nitko. Pa će nam upravo tako i biti.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.