OVO TREBA REĆI

Strukturne reforme se moraju provesti, alternativa je raspad sustava

Da, svijetu je od životne važnosti imati nacionalne države. I granice između njih koje čuvaju živote, s obje strane. Doista, zaustaviti pandemiju poput ove današnje moguće je jedino držanjem "socijalne distance", kako između, tako i unutar nacionalnih država.

03.04.2020. u 22:00
Ispiši članak

Nije ovo nikakav osobni stav ili vrijednosni sud, već najobičnije promatranje onoga što se događa oko nas. Svatko se pokušava vratiti u domovinu, svojoj kući i obitelji, i potom što dulje ostati u sigurnosti doma. Koliki su to izrekli ovih dana – kada čovjek već mora biti negdje izoliran, ima li boljeg mjesta od vlastite obitelji i doma! U vlastitoj državi. Koju smo, počesto i obijesno, smatrali manje važnom od besciljnog lutanja diljem kugle zemaljske. Opaki mali virus je ponovno povezao obitelji i homogenizirao državljane u svim nacionalnim državama. Jer u pitanju je opstanak!

A sve proistječe iz vrlo jednostavne, ali upravo totalne suprotstavljenosti dvaju načela. Dok suvremeni globalizirani svijet u cilju bjesomučnog ekonomskog rasta traži maksimalno moguću zemljopisnu rascjepkanost proizvodnih procesa, uz silna putovanja, i kroz milijarde fizičkih kontakata na dan, dotle borba protiv ovakve pandemije traži upravo suprotno – nula fizičkih kontakata! Upravo zbog tih suprotstavljenih načela imamo vrlo jednostavan izbor – ili spašeni milijuni života uz ogroman (privremeni!) pad svjetskog BDP-a ili pak brojne žrtve uz gotovo jednak pad ovogodišnjeg BDP-a. Koliko vidimo, svijet je do danas gotovo jednoglasno odabrao – spašavaj živote ljudi, briga me za taj postotak BDP-a. Sigurno nećemo umrijeti od gladi!

Globalnog dogovora u borbi za zdravlje neće biti

Nacionalne države u ovoj situaciji imaju odlučujuće uloge. Kako u borbi za zdravlje nacije, tako u borbi za što manji privremeni pad ekonomske aktivnosti. Ponavljam, nema smisla čekati pomoć iz inozemstva. Ono je u jednakim, ako ne i u većim problemima. Naravno, moramo razmjenjivati iskustva, moramo nastaviti trgovati, ali nikako ne smijemo gubiti vrijeme dok se ne postigne nekakav globalni politički dogovor o akciji. Njega jednostavno neće biti.

Hrvatska politika mora shvatiti da atipičnost krize zahtijeva ponekad i atipične odgovore.

Stoga je danas od vitalnog, presudnog značaja taj politički dogovor postići unutar nacionalnih država. U Hrvatskoj pogotovo. I to vrlo brzo! Zašto? Dubina, ozbiljnost, trajnost i atipičnost nadolazeće krize traže od hrvatske politike četiri upravo spomenute, danas nepostojeće značajke.

Hrvatska politika, prvo, mora izaći iz plićaka dokonog verbalnog prepucavanja. Ona se mora i drastično uozbiljiti. Isto tako, hrvatska politika mora početi gledati na vrlo dugi rok. Konačno, hrvatska politika mora shvatiti da atipičnost krize zahtijeva ponekad i atipične odgovore, ali uvijek unutar netaknutog institucionalnog  sustava i uz strogo poštivanje netaknutih zdravih ekonomskih načela.

Vladine mjere su dobre, ali...

Vrlo dobra i pravovremena dva seta interventnih vladinih mjera za pomoć gospodarstvu i očuvanju produktivnih radnih mjesta tek su početak. Ubrizgavaju se proračunska sredstva, povoljni krediti, odgode plaćanja, interventni otkupi... Sve je to ispravno i jako korisno. I bit će toga još u idućih nekoliko mjeseci. Ako treba, svaki tjedan, ali mora biti na vrijeme.

Uskoro će, međutim, biti potrebno intervenirati puno dublje u strukturu hrvatskog gospodarstva. Na red dolaze brojne kirurške operacije. Tek tada će se vidjeti što se podrazumijeva pod relativno nejasnim izrazom – strukturne reforme. A njih se mora provesti. Tko će?

Alternativa strukturnim reformama nije tek 'sporiji rast' - alternativa je raspad sustava. To se učiniti mora, sviđalo se to nekome ili ne.

Hrvatska, i to bez obzira koja politička koalicija bila na vlasti! To se učiniti mora, sviđalo se to nekome ili ne. Upamtite, mora. Jer, alternativa nije tek "sporiji rast". Alternativa je raspad sustava.

Stručnjake na najvažnije izvršne funkcije uz 'bjanko' podršku

U opisanim okolnostima kao imperativ se nameće čvrst politički dogovor najvažnijih političkih čimbenika. Kakav god bio formalni okvir tog dogovora, on mora omogućiti širok manevarski prostor i po potrebi brz prolaz znatno ojačanoj i proširenoj Vladi.

Kao nekad! Opseg posla, koji nam predstoji, u Vladi zahtijeva još i adekvatan broj stručnih izvršitelja, tehnokrata. U praksi dokazanih stručnjaka. Imamo ih, upravo sada ih trebamo, dovedimo ih! Na najvažnije izvršne funkcije s ovlastima i uz gotovo "bjanko" političku podršku. Oni pak, ne bojte se, nisu konkurencija, sigurno neće ići na izbore nakon krize! A kriza će jednog dana proći, ali samo uz njihovu pomoć.

Danas se ne radi o sitnom tehniciranju i beskorisnom nadmudrivanju. Radi se isključivo o ponovnom političkom dogovoru za opstanak nacije.

Rezimirajmo. Dubina, predvidivo dugo trajanje i atipičnost već započete ekonomske krize zahtijevaju adekvatan ekonomsko-politički odgovor. On je moguć samu uz dvije ključne pretpostavke – učinkovita, znatno ojačana i stručna Vlada uz čvrstu političku podršku što je moguće šire lepeze relevantnih političkih čimbenika.

Hrvatska ima bogato iskustvo sličnih ugroza i političkih odgovora na njih. Iskoristimo to iskustvo. Danas se ne radi o sitnom tehniciranju i beskorisnom nadmudrivanju. Radi se isključivo o ponovnom političkom dogovoru za opstanak nacije.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.