RAZUMOM PROTIV MARKSIZMA

Stier se odmaknuo od standarnih floskula i dobro locirao probleme s kojima se moramo obračunati

"HDZ je doživio neuspjeh na izborima za Europski parlament jer se udaljio od desnog biračkog tijela", poručio je Davor Ivo Stier tek nekoliko dana nakon izbora za Europski parlament te rekao kako je "spreman raditi na ujedinjavanju HDZ-a i njegovih birača i kao predsjednik stranke'". Bila je to prva, iako ne i posve jasna najava kandidature jednog od vodećih HDZ-ovaca protiv Andreja Plenkovića.

19.06.2019. u 07:19
Ispiši članak

Uslijedila je i jasnija najava kandidature, također bivšeg ministra vanjskih poslova Mira Kovača koji je izjavio kako ima ambiciju pomoći HDZ-u te da se namjerava ponuditi kad za to dođe vrijeme. 

Nisu trebali dugo čekati na odgovor. Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković poručio je svima kako je HDZ demokratska stranka i da svatko može reći kako će se kandidirati za predsjednika. Oba kandidata, Kovač i Stier, najavili su povratak HDZ-a prema desnom političkom spektru te spomenuli kako su za sigurnu pobjedu HDZ-a potrebni i glasovi desnice. No tu prestaje sva sličnost. S jedne strane Kovač okupljanje desnice želi napraviti koristeći tisuću puta stare fraze, dok je Stier izgledao slušao što narod želi. 

Povratak nakon dvije godine šutnje 

"Prije 30 godina, HDZ je osnovan i oblikovan kao izraz težnji hrvatskog naroda za svojom nezavisnom državom, slobodom i demokracijom. Za komunistički režim HDZ je bio stranka opasnih namjera. Za hrvatskog čovjeka HDZ je predstavljao nadu da ćemo napokon biti svoj na svome. Predsjednik Franjo Tuđman sve je podredio tom cilju i vodio nas do pobjede. Otvorio je vrata hrvatskom iseljeništvu i politikom pomirbe oslobodio narod od ideoloških sukoba koji su ga držali podijeljenim i potlačenim.

Država, dakle, mora biti u službi slobode. Ako je država zarobljena od strane povlaštene manjine, ako klijentelizam onemogućava socijalno tržišno gospodarstvo i uspjeh sposobnih, ako se naprednim smatra samo ono što je ideološki lijevo, onda nacija ne može disati punim plućima. Odgovornost je našeg naraštaja da oslobodimo Hrvatsku od takvih okova. Možemo postati jedna od najuspješnijih država u srednjoj Europi. Za malodušne je to možda utopija.

Za povlaštene će to možda biti ponovno politika opasnih namjera. Ali u hrvatskom čovjeku i dalje živi nada i vjera u vlastite sposobnosti. Uspješna Hrvatska naš je cilj. Mi imamo tu snagu i mi ćemo to učiniti, jer 'imamo svoju Hrvatsku, naša je i bit će onakva kakvu sami želimo', napisao je  Ivo Stier u svojoj objavi na Facebooku nakon dvije godine šutnje na toj društvenom mreži. 

U svojoj objavi, koja više nalikuje na početak kampanje, nego na rođendansku čestitku HDZ-u, Stier je dobro primijetio što je to točno ono što 'žulja' hrvatske građane. Iako postoje brojna pitanja u kojima se sigurno ne bih složio sa Stierom, svatko tko želi biti objektivan morat će priznati da je njegova objava politički snažna i puna istine, bez standardnih floskula kakve smo navikli slušati od naših već pomalo dosadnih političara.

Stara lica, nove poruke 

Ono što HDZ razlikuje od drugih stranaka jest to što kandidat za predsjednika te stranke nema luksuz obraćati se samo članovima stranke na dobro pripremljenim skupovima, već to mora činiti i javnosti. U skoro 30 godina samostalnosti Hrvatske, HDZ samo osam godina nije upravljao Hrvatskom. Sve ono dobro i ono loše većina građana Hrvatske 'prišit' će HDZ-u. Upravo zbog toga, kandidat za predsjednika HDZ-a mora dobro pogoditi poruku koju će poslati javnosti i tako osigurati percepciju sebe kao osobe koja ima političke volje i sposobnosti ponovno pokrenuti Hrvatsku. 

Stier predstavlja onaj desni, konzervativni dio HDZ-a koji se u ovoj stranci od dolaska Plenkovića osjeća kao navijač Crvene zvezde usred Splita. On je podsjetimo, već otvoreno kritizirao Plenkovića zbog stranačkih lista na lokalnim izborima, ulaska u koaliciju s HNS-om i zbog Istanbulske konvencije, ali sad je s tih načelno svjetonazorskih tema skrenuo prema  temama koje stvarno žuljaju građane Hrvatske. 

Potvrdu da ide u dobrom smjeru dala mu je i Hrvatska udruga poslodavaca koja je predstavila rezultate istraživanja provedenog među hrvatskim građanima koji su od ulaska u Europsku uniju otišli iz Hrvatske kojim se željelo dobiti dublji uvid u razloge njihova odlaska. Prema tom istraživanju, mala plaća tek je na 11. mjestu. Ispred nje, kao razlozi za odlazak nalaze se neorganizirana i loše vođena država, korupcija, kriminal, nepotizam, beznađe, besperspektivnost, primitivizam, izostanak reformi i promjena te pravna nesigurnost.

Upravo o tim problemima prvi put, progovara kandidat za predsjednika HDZ-a. Stier nije za loše stanje u zemlji okrivio manjine ili neoliberalne krvi žedne kapitaliste. Dapače, Stier ne ponavlja ništa od onih standardnih političkih floskula. On je jasno rekao da je klijentelizam, ortački kapitalizam, glavni problem u Hrvatskoj, da se s njime trebamo obračunati. 

Ortačko namještanje poslova, politika koja pogoduje pojedincima na tržištu nasljeđe je onog mentaliteta kakav je prevladavao u SFRJ, a Stier je žestoki antikomunist. Možda veći i od Franje Tuđmana koji zbog pripadnosti Komunističkoj partiji i pokretu nikad nije dovršio reformu društva i gospodarstva.

U sprečavanju dovršetka političke, društvene i gospodarske tranzicije značajnu ulogu igraju i mainstream mediji koji se brinu da nijedan istinski antikomunist ne dobije moć. Takva osoba uništila bi one negativne strukture unutar nevladinog sektora i njenih mreža s državnim institucijama. 

Stier je ponovno dobro uočio koji je srž problema u Hrvatskoj, a to je da igra nije pravedna u startu, jer neki su naprosto s pedigreom, rođačkim ili stranačkim, kao u 'Životinjskoj farmi' jednakiji od drugih. To je upozorenje Plenkoviću, ali i cijelom HDZ-u, hoće li krenuti krupnim koracima naprijed kako je to htio Franjo Tuđman i hrvatski narod 1989., ili ćemo po 'ćaćinom receptu' ostati u banana republici i Milanovićevoj 'slučajnoj državi'.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.