IZ POSEBNOG KUTA

Srbija je shvatila: Ove je godine u Kninu zauvijek srušen mit od kojeg su politički preživljavali četvrt stoljeća

Veličanstvena Oluja koju naši građani dostojanstveno slave i onda kad politički vrh ima svoje predstave, ovaj puta bila je proslavljena bitno drugačije. Uvijek se tjednima prepričavalo što je tko kome rekao, tko je kome "spustio", tko je politički profitirao...

08.08.2020. u 21:55
Ispiši članak

A sada, četvrt stoljeća od prave Oluje, koja je probudila optimizam u Hrvata, dugo će biti teme nešto što se ove godine nije očekivalo. Potpuna usuglašenost političkog vrha koji već dugo nije pokazivao da o istom može govoriti, isto. Ili slično. A onda...bolje od očekivanja gorljivih optimista. Predsjednik Republike, isti onaj kojemu se prije nekoliko godina u Kninu zviždalo, dobiva pohvale na istoj adresi.

Istina, govorio je sasvim drugačije nego dosad, od citata iz Biblije do pohvale i razumijevanja poteza Vlade, priznanja onima koji su bez njih ostali baš kad su ih najviše očekivali. Strah od susjeda i politika nezamjeranja, bili su jači. Plenkovićev govor, priznanje činjenice da je nevinih žrtava bilo, i da zaslužuju svaki pijetet, snažna je poruka jer otvara vrata normalnijem odnosu Hrvata i Srba, koji u tim krajevima imaju zajedničkog protivnika, nizak standard.

I Hrvati i Srbi priznaju da su stradali nevini civili

Dolazak Miloševića, potpredsjednika Vlade, ali iz redova SDSS-a, sigurno je priznanje Oluje kao legitimne oslobodilačke akcije, a ne etničkog čišćenja, što oni koji ne mogu prihvatiti činjenicu suverene i samostalne Hrvatske, još uvijek pokušavaju priklopiti. Nakon ove proslave, teško će im ići. I Hrvati i Srbi priznaju da su stradali i nevini civili kojima je Hrvatska bila domovina po izboru. I baš su u njoj željeli živjeti i ostati.

I što sad? Gotovina, ratnik kojeg bi mnogi beatificirali, jasno je rekao da naša vlastita sloboda ima cijenu, a ona se plaća slobodom koju mi možemo garantirati  slabijima. Kao zalog izbjegavanja budućih ratova. A onda i nadbiskup Barišić, predvodeći misu zadušnicu kojoj je nazočila polovina hrvatskih biskupa, jasno poručuje: "Ja želim da se izbjegli Srbi vrate!" Kao predsjednik i premijer, govorio je i o zločinu nad nedužnima.

Mogu zamisliti i one kojima se čini sloga političara pretjeranom, njihovo suglasje na koje nismo navikli. Pozivat će se na briselske karijere...različita tumačenja, maštovita...jer, ipak mi nismo navikli da svi brane nacionalne interese bez obzira na stranačke dresove i ideologije... Nadam se da ćemo naučiti. Tako je dobiven i Domovinski rat. Možda pomogne činjenica da nadbiskupa Barišića, Katoličku crkvu kojoj pripada, kao i generala Gotovinu ne možemo optužiti da su naslonjeni na Bruxelles. Bilo bi to previše. I potpuno neuvjerljivo. Čak i za nekim šankom gdje se obično kroje teorije urote.

Prava politička Oluja

Ipak je ovo bila prava politička Oluja. Munjevita akcija protiv svih huškača. Iako je poznato, ipak treba pozvati u pomoć argumente. Jer, karizmatične osobe je teže optužiti nego političare. Ne možemo i njih olako nazvati komunjarama. Bit će da se dogodilo nešto sasvim drugo. Ne baš jasno prvi dan kad su još svi bili pod dojmom. Već nas je pomalo smetalo forsiranje povijesnih iskoraka. Sad je jasno, radi se o važnom koraku. Jer, oglasio se i Beograd. Ali, sada drugačije. Nije više samo važna Oluja, hrvatska politika, svečanost pobjede. Ovaj se puta otkrilo, pomalo bez kontrole i samokontrole, kako stvarno, bez maske, gledaju na Srbe u Hrvatskoj.

I dali povijesnu priliku hrvatskim Srbima. Odriču ih se ako Hrvatsku prihvaćaju kao svoju domovinu. Pozicija sjedenja na dva stolca, zatresla se. Vučić, kojemu je omiljena zabava služiti se svojim sunarodnjacima u našoj državi za pokušaj destabilizacije baš te iste, naše i njihove domovine, sad ih je i javno spreman žrtvovati. Za "viši cilj". Ako želi u EU, a želi imati bar još jedan stolac paralelno, onda su Srbi u Hrvatskoj, ako su je izabrali za svoju domovinu, ozbiljna smetnja... Srbima je odgovaralo održavanje  mita o žrtvama Oluje, a nikako otvaranje pitanja zašto je došlo do rata, što se u njemu događalo, otkrivanje zločina... Život na mitu, ne na činjenicama. Nismo zaboravili ni "kosovski mit"... Mit je srušen! A njihova politika to ne želi...još na njemu žive... Autori su njihovi učitelji.

Srbi u Hrvatskoj su odlučili...pametniji su od Raškovića i sličnih... Znaju da je njihova budućnost u Zagrebu, ne u Beogradu... Odlučili su se za suradnju, odlučili su biti čimbenik, a ne "žrtva". Važan i ne jednostavan korak. Ostaje za nadati se da nema natrag.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.