akcija i reakcija

Slučaj malog Adama pokazao licemjerje moralnih profitera

Neobično je koliko je medijske pažnje i interesa javnosti privukao događaj primanja prve svete pričesti u župi sv. Franje Asiškog u Gradištu. Ovaj po mnogočemu simptomatičan slučaj stoga zaslužuje posebnu analizu.

07.05.2017. u 18:22
Ispiši članak

Što se točno dogodilo?

Evo i kratke kronologije događaja. Dječak Adam, inače s Downovim sindromom, spremao se primiti prvu svetu pričest zajedno sa svojim vršnjacima. Kao i ostala djeca iz njegove generacije, mali Adam pohađao je župni vjeronauk i po procjeni župnika zadovoljio uvjete za primanje prve svete pričesti. Tjedan dana prije prve pričesti, obavljena je “proba” s neposvećenim hostijama, gdje je spomenuti dječak odbio primiti neposvećenu hostiju u usta. Na inzistiranje starijeg brata, dječak je na kraju primio neposvećenu hostiju, da bi je netom nakon toga ispljunio. 

Potaknut tim događajem, vlč. Alojzije Asić uputio je roditelje da idući tjedan vježbaju s dječakom i tako ga osposobe za ispravno primanje sv. pričesti. Također je predložio da dječak, zajedno s još dvoje djece s posebnim potrebama, za vrijeme sv. Mise sjedi s roditeljima u prvoj klupi, kako bi se lakše izbjegle moguće nesmotrene pogreške ili neugodne situacije.

Ovaj potez župnika dječakova majka je doživjela kao oblik nepravedne diskriminacije i segregacije. Obratila se dijacezanskom nadbiskupu i cijeli slučaj podijelila s medijima koji su inače neskloni Katoličkoj crkvi. Svećenik je ubrzo proglašen monstrumom koji dječaku s posebnim potrebama uskraćuje “pravo na pričest”, te potiče na segregaciju i diskriminaciju djeteta s posebnim potrebama. Reagirala je i državna pravobraniteljica osoba s invaliditetom, ocijenivši župnikov postupak “nedopustivim”.

Medijska hajka na svećenika uskoro se proširila i na one koji su javno iskazali podršku župniku, bilo da je riječ o komentatorima na društvenim mrežama, kolegama svećenicima, javnim intelektualcima, TV komentatorima ili novinarima. Svatko tko je na bilo koji način ukazivao na drugu stranu priče postao je žrtva psihičkog nasilja, govora mržnje, uvreda, psovki, pa čak i prijetnji od strane onih koji bespogovorno vjeruju svemu što pročitaju u naslovima srednjestrujaških portala.

Licemjerje moralnih profitera

Slučaj navodne nepravedne diskriminacije dječaka s posebnim potrebama vrlo brzo je instrumentaliziran i iskorišten za stjecanje moralnog profita. Zanemarivši osnovno pravilo razboritog prosuđivanja koje nalaže da se sud nikada ne donosi dok se ne saslušaju obje strane, “moralni profiteri" najstrože su osudili ponašanje župnika. Pod krinkom empatije za dijete s posebnim potrebama, ugrabili su priliku da se popenju na visoki moralni pijedestal, i pokažu javnosti koliko je njihova moralna pozicija superiornija onoj na kojoj se nalazi ostatak običnog puka.

Zanimljivo je primijetiti da isti ti moralni profiteri, koji se naizgled rastapaju od empatije prema dječaku s Downovim sindromom, ne vide ništa problematično u praksi zapadnih zemalja po kojoj se takva djeca segregiraju još u majčinim utrobama. Moralni profiteri napadaju Katoličku crkvu zbog manjka empatije prema malom Adamu, a prešućuju činjenicu da se mali Adam u zemljama u kojima je Katolička crkva izgubila utjecaj (poput Islanda ili Švedske) nikada ne bi ni rodio, već bi bio brutalno ubijen u najranjivijoj fazi svog razvoja.

Odvojenost Crkve i države ide u oba smjera

Tu je i skandalozan postupak državne pravobraniteljice, koja je grubo prekršila autonomiju Crkve zajamčenu Ustavom. Naime, ideja o odvojenosti Crkve i države ne znači samo to da se Crkva ne bi smjela miješati u državne poslove, već i obrnuto: država se ne bi smijela mješati u stvari koje su vlastite Crkvi, kao što je posredovanje u sakramentima.

Odakle dakle pravo jednoj državnoj službenici da ulazi u interne poslove Crkve i određuje tko i na koji način smije primati sakramente? Znači li to da uskoro možemo očekivati državne službenike koji će naređivati Crkvi da počne zaređivati žene, vjenčavati istospolce ili nuditi razvod braka?

Ovdje jasno treba reći da je postupak pravobraniteljice u ovom, kao i u svakom budućem sličnom slučaju, naprosto protuustavan.

Ignoriranje 30.000 mladih u Vukovaru

A dok su se mediji bavili događajima u Gradiškoj župi i igrali se tužitelja, istražitelja, suca i porote kako bi što sočnije oblatili ugled seoskog župnika i svih onih koji ga podržavaju, uspješno igrajući na emocionalnu kartu urođene osjetljivosti prema djeci s posebnim potrebama, susret mladih katolika u Vukovaru jedva je zaslužio crticu u dnevnoj kronici.

Naime, tih istih dana održao se susret hrvatske katoličke mladeži, pri čemu se u Vukovaru okupilo više od 30 tisuća mladih, slaveći Boga i iskazujući svoju vjernost Katoličkoj crkvi. Veličanstven događaj, popraćen općom medijskom šutnjom: fućkaš vijest u kojoj se nikoga ne linčuje.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.