IZ POSEBNOG KUTA

Sirija i Kolumbija traže naše znanje i opremu za razminiravanje

Vanjska politika i diplomacija su poslovi posebnih umijeća. Stari Dubrovčani imali su uzrečicu: Sa svakim lijepo, od svakog daleko ili nešto slično, ima i nekoliko grubljih varijanti. Bili su poznati po svojoj uspješnoj diplomaciji, umijeću čuvanja slobode, trgovanju i slobodi trgovanja.

13.04.2019. u 22:17
Ispiši članak

Pravi grad za sastanak Inicijative 16 plus za koju Deutsche Welle upozorava da bi mogla unijeti razdor u EU. A istovremeno s tim mega događajem ili događajem od mega značenja Politico (ugledni list, izvor Reuters) govori o prepoznavanju domaćina tog događanja, Andreju Plenkoviću, kao jednom od ključnih političkih igrača (14. od 40) "lišena svakog ekstremizma i populizma" kao mogućeg kandidata za neku od vodećih funkcija u EU ili UN. Dobro je kad se ne hvalimo sami. To je uvijek bilo štetno. 

Vraćamo li se na velika vrata ili izlazimo li na prometnu i gospodarsku kartu EU? Izgleda da smo počeli shvaćati sebe ozbiljno. Konačno. Voditi politiku u svom interesu. Gospodarsku politiku. Njemačkoj je to dopušteno. Tamo su kineske investicije 22 milijarde eura, a u Hrvatsku do sada 300 milijuna. Švedski Volvo je u vlasništvu kineske tvrtke, u Parizu se Macron hvalio prodajom 300 Airbusovih zrakoplova, a njemački ministar vanjskih poslova izriče upozorenje. Rado bi se sjetili iskustava Crne gore i njihovih "dužničkih neprilika". Peking naravno poriče miješanje u geopolitičke planove.

Samo, EU procedure su bitno kompliciranije od onih kineskih. To je investitorima važno. Sasvim sigurno, bar što se tiče RH, povećala se konkurentnost. Mijenjaju se navike. Kineski premijer sasvim normalno nakon večere s našim premijerom, u 4 sata ujutro telefonira tvrtki od koje se očekuje brz odgovor. I dogovori su brzi. Ne usuđujem se licitirati s investicijama, ali sigurno je da - idu. Kad političari odu, advokat je ipak bila politička delegacija, uobičajeno je da dođu investitori. Kod njih je - Takva su pravila! Razloga za optimizam ima. U Smederevu, srpskoj prijestolnici čelika su upravo kineski investitori sačuvali radna mjesta i u 2014. godini uložili 46 milijuna eura. Plaće su sada redovite. Dakle, najveće investicije naših glavnih gostiju investirali su u susjedstvo.

Naši prijatelji Nijemci imaju i krivih procjena. Naročito u BiH. Upozoravaju na opasnost jačanja utjecaja Turske i Rusije, iskazuju posebnu brigu za ljudska i građanska prava sto je razumljivo, ali položaj konstitutivnosti naroda teže razumiju. Posljedica je sve teži položaj najmalobrojnijeg naroda, Hrvata. A posljedica tog nerazumijevanja je upravo ono na što upozoravaju....jačanje utjecaja Turske i Rusije. Zato, nakon Beča, Budimpešte i Beograda, vrijeme je za vanjsku politiku okrenutu prema interesima vlastite države. Sebi. Usklađeni s EU, ali prije svega s interesima vlastitog gospodarstva.

U sjeni mega događaja u Dubrovniku, u Slanom je održan 16. međunarodni simpozij o protuminskom djelovanju. Do sada je kroz simpozij prošlo 67 zemalja i 450 različitih organizacija, objavljeno je više od 400 radova. Dolazi javni i privatni sektor, predstavnici akademske zajednice. Ove je godine drugačije, Hcr je dio Mup-a (gašenje vladinih agencija, njih 52) s većim odazivom od prošle godine. Prepoznat je višegodišnji trud i stečeno znanje. Sudionici iz EUROPE, Azije, Afrike, Sjeverne i Južne Amerike, veleposlanici Mađarske ali i prvi put Sirija, zemlja koja traži i treba našu pomoć i iskustvo, počasni konzul iz Kolumbije koji ozbiljno lobira za RH, norveški ambasador u UN, predsjednik 4. Pregleda konferencije Ottawske konvencije, respektabilno!

Još 345,5 kvadrata minski sumnjivih prostora uz sve znanje i trud naših pirotehničara i sjajne opreme, a proizveden je izvozni proizvod tražen u svijetu. Znanje, opremu i strojeve dolaze vidjeti svi koji nešto znače u protuminskom svijetu. Od tragedije i stradanja stvorili smo gospodarski proizvod. Naši pirotehničari. Nadzornici, oprema, strojevi, psi, traženi su u svijetu. Uz njih i istina o ratu. A uz ta znanja, interes je i za infrastrukturu. Ne čudi činjenica da su se diplomati iz Sirije i Kolumbije sastajali i s drugim poduzetnicima. Razminiranje i oprema otvorili su i taj put. Politika valjda više neće biti kočnica. Bar tako sada izgleda nakon događanja u Dubrovniku i Slanom.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.