NISU ZABORAVLJENI

Siniša Lojdl položio je život za Domovinu: Dokaz je tek papirić sa snimke njegovog mrtvog tijela

Dana 30. kolovoza obilježava se Međunarodni dan nestalih osoba. U Republici Hrvatskoj taj se dan obilježava i kao Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu.  Prema službenoj evidenciji Ministarstva hrvatskih branitelja, članovi obitelji 1792 nestale i smrtno stradale osobe, nažalost, i danas se suočavaju s mukotrpnom potragom i nadom da će ih jednog dana pronaći ili saznati istinu o njihovom nestanku. 

30.08.2024. u 21:52
Ispiši članak

Od tog broja, prema evidenciji Crvenog križa, za 359 osoba za koje se zna da su poginule, nije poznato gdje se nalaze njihovi posmrtni ostaci, a na tom popisu nalazi se i ime dvadesetogodišnjeg Vukovarca Siniše Lojdla. Dan 28. kolovoza 1991. godine. Sat na video snimci pokazuje 15 sati i 54 minute. Mjesto, mrtvačnica na Novom groblju u Vukovaru, poznatom i pod nazivom Bugarsko groblje, tako se naziva zbog skupne grobnice bugarskih vojnika iz 2. svjetskog rata. Toga dana, osim mrtvačnice, porušen je i spomenik podignut u čast bugarskim vojnicima. Isti dan, oko osam sati ujutro, stanovnike vukovarske Mitnice na noge je podigla buka tenkova. Zapovjednik toga dijela bojišnice, Ivica Matanović, ispričao je:

"Večer prije imali smo dojavu kako će nam tenkovi prići rubom šume, no moram priznati, istine radi, kako smo mislili da je to dezinformacija. Bilo je tih dana svakakvih dojava, ovakvih i onakvih, uglavnom nepouzdanih i pogrešnih, tako da smo i tu informaciju smatrali takvom. Vjerovali smo kako će nam prići ili prtenim putovima ili cestom, pa smo te dijelove minirali. Ipak, desetak tenkova i nekoliko transportera je prošlo uz rub šume, preko kukuruza i izašli su nam iza leđa kroz dvorište Šumarije. Mi smo na ulazu u grad, iz smjera groblja, kao prepreke, odnosno, barikade, postavili dva tuzlanska kamiona, dva velika FAP-a s prikolicama.

Prvi tenk, bila je to osamdesetčetvorka, opalio je i direktno pogodio, srećom, drugi kamion, odnosno onaj dalje od njega, prvi prema groblju. Kažem srećom, jer su u kamionu bližem tenku u tome trenutku bila dva policajca. Potom je drugim pogotkom opalio u jednu kuću, ironija je da je bila baš kuća vlasnika Srbina, šumara. Potom su obišli kamione s lijeve strane i odjurili u smjeru Vučedola, da bi se zauzeli položaj na salašu Goldschmidt. Nas se branitelja, u trenutku, tamo sakupilo jako puno. Bili smo iz različitih jedinica, s različitih položaja, svi su se tamo sjurili i krenuli smo za tim tenkovima, a jedan je bio pogođen u gusjenicu. Nakon toga, na groblje se više nije odlazilo, mi smo držali zadnji iz grada, odnosno, prvi položaj prema gradu iz smjera Vučedola, kod gostione RES".

FOTO: Privatna arhiva

Što se dogodilo s tijelima s Bugarskog groblja?

Tijekom borbe koja se razvila, Mitnicu, ali i obližnje selo Sotin, nadlijetali su avioni. U kojem trenutku i kada je granatirana mrtvačnica na groblju, nije točno utvrđeno, no ono što je poznato je, da su se u njoj tada nalazila tijela pripremljena za ukop - osoba umrlih prirodnom smrću, ali i obducirana tijela branitelja poginulih prethodnih dana. Također, poznato je da su se u mrtvačnici nalazila i tijela poginulih pobunjenih Srba koji su prethodnih dana napadali položaj kod Doma tehnike. O koliko točnom broja tijela se radi, nije poznato, kao ni što se s tim tijelima dogodilo nakon što su se branitelji povukli do položaja "RES".

Budući da je sačuvana video snimka načinjena nekoliko sati nakon napada, između 15 i 16 sati istoga dana pri čemu je snimljena razrušena mrtvačnica, ali i mrtva tijela koja su se tamo nalazila, vidljivo je kako su sva bila u iznimno lošem stanju zbog nesnosne vrućine, odnosno, visokih temperatura zraka kojima su bila izložena. Izvjesno je kako je JNA koja je s istočne strane napadala grad, zauzevši groblje nad kojim branitelji nisu mogli zadržati nadzor jer ga nisu mogli braniti, tijela iz mrtvačnice uklonila, ali na koji način i gdje, nije poznato. Prema snimci, većina leševa je neoznačena, tek neki su označeni kao NN, poput NN gardista i s brojevima, neke oznake nisu čitljive, ali jedino ime koje se s papirića zalijepljenih na ruke beživotnih tijela može jasno pročitati,  ime je branitelja, Siniše Lojdla.

FOTO: Privatna arhiva

Nije se imao puno čemu radovati…

Siniša Lojdl rodio se 4. travnja 1971. godine u Vukovaru kao drugo dijete Anice rođ. Balentović i Antona Lojdla. Osnovnu školu pohađao je u OŠ Stjepan Supanc, danas OŠ Antuna Bauera, a potom je u Borovu naselju upisao srednju obućarsku školu, koju je, nakon smrti oca, kako bi mogao skrbiti o bolesnoj majci jer se njegova osam godina starija sestra Ljubica nakon udaje preselila u Osijeku, napustio prije završetka školovanja.

Nekoliko mjeseci nakon očeve smrti, Siniši je tragično stradala i majka, a njega ubrzo, čim je napunio 18 godina, šalju na odsluženje vojnog roka, kao vezistu na aerodrom u Zemun, Republika Srbija. U proljeće 1991. po povratku iz tadašnje JNA, u posjeti sestri Ljubici u Osijeku, obuzet slutnjama koje je donosio nagovještaj ratnih sukoba, rekao je:

"E, seko moja, nas je tata tako odgojio da nikome ne učinimo nažao, mi ćemo na prvi metak da ne gledamo ničiju patnju". Ljubica Heška, jedina Sinišina sestra, s tugom se prisjetila: "Prošlo je toliko godina, a ja se još uvijek ne mogu pomiriti s tim da moga Siniše nema. Bio je miran, tih, nije to čudno jer smo teško odrastali. Živjeli smo jako skromno, mama je bila bolesna, tata je sam radio. Ponekad je radio i šesnaest sati na dan, kako bi nas prehranio, a kada bi mama bila u bolnici, vodila sam Sinišu sa mnom u školu jer je bio premali da bi ostao sam. Sjedio bi na maloj stolici pored mene i crtao. Neko vrijeme je moja tadašnja učiteljica to dopuštala, a onda su nas u takvim situacijama počeli slati kući. Siniša nikada nikoga nije uvrijedio, imao je teško djetinjstvo i to se u njegovim očima vidjelo. Nije se imao puno čemu radovati, jedino se volio igrati s prijateljima. Jednog svog prijatelja, Dadu, posebno je volio. Od njega sam i čula da je Siniša poginuo".

FOTO: Privatna arhiva

Tijelo mu je izrešetano u direktnom sukobu…

Siniša Lojdl se među prvima uključio u obranu Vukovara. Nakon prvog sveopćeg napada na grad dana 25. kolovoza 1991. godine, već sutradan, uslijedio je novi napad četnika i srpskih dobrovoljaca, potpomognut snagama i oklopnim vozilima JNA na Borovo naselje. Osobito jak bio je pješadijski napad iz Borova sela na položaje branitelja kod Doma tehnike i prema tzv. Internatu. U tom napadu, smrtno je stradao i Siniša. Njegovo je tijelo izrešetano rafalom u direktnom sukobu, od vrata preko prsa, a nakon što je neprijateljski napad odbijen, preneseno u mrtvačnicu na Novom groblju, gdje su se tada još uvijek vršile obdukcije te prema dokazima na sačuvanim snimkama, tamo i obducirano.

"Kada je Siniša poginuo, ja sam s djecom bila u Njemačkoj. Iako sam se raspitivala, nitko mi nije znao reći nikakvu informaciju. Tada sam preko televizije vidjela da postoji nekakva služba traženja, gdje se ostave podaci i broj telefona. Javio mi se Sinišin prijatelj Dado i rekao kako je čuo da je Siniša poginuo. Ubrzo sam dobila telegram u kojem mi javljaju da doista postoji informacija o njegovoj pogibiji. Pozvali su me u Zagreb, u tadašnju Općinu Vukovar u progonstvu, u Ured za prognanike, mislim,  i tamo sam dobila Sinišinu osobnu kartu. Čula sam za postojanje snimke na kojoj je Sinišino mrtvo tijelo, pogledali su je neki članovi moje obitelji, meni nisu dopustili, ali ja to ne bih ni mogla. Dva puta sam davala krv zbog DNA analize, trudimo se vjerovati, ali puno je vremena prošlo. Ja se ni danas, nakon tolikih godina ne mogu pomiriti s tim da moga dobrog i tihog brata nema. Ni djevojku nije stigao imati…", u suzama je ispričala Sinišina sestra.

FOTO: Privatna arhiva

Ni djevojku nije stigao imati…

Tamara Heška, Ljubičina kći, a Sinišina nećakinja, ispričala je: "Bila sam jako mala, ali neću nikada zaboraviti dan kad je mama dobila potvrdu da je ujak poginuo. Taj njen plač i jecanje neću zaboraviti dok sam živa. Brat i ja smo bili sami kod kuće s njom, tata je radio... Mama je pala kao pokošena na pod i to je nešto što moje uši i oči nikada neće zaboraviti. Samo želim da nađe mir. Ništa više".

Danas, pune trideset i tri godine od Sinišine pogibije, Tamara mi je napisala: "Mama je jako zahvalna što se Vi toliko borite za sve branitelje, pogotovo one nestale. Kad sam joj rekla da smo se čule porukama, glas je joj utihnuo. Svaki dan joj je bolan kao i onaj prvi, prije 33 godine. Nakon smrti roditelja, on je bio jedino što joj je ostalo. Svijeće palimo na mjestu gdje je poginuo ili kod stupova... Kad dođemo u Vukovar, boji se da ne hodamo po njegovim kostima, boji se da je on tu negdje u blizini i vidi nas,  a ne može vikati: 'Ovdje sam!' … Prošle godine, jedan od ekshumiranih kod Svinjarevaca, bio je njen ujak, Josip Bali. Puno je vremena prošlo, nade su sve manje, ali kad dođe i njeno vrijeme, vjeruje da će se njih dvoje sresti na nekom boljem mjestu… Brat i sestra…".

Početak bitke za Vukovar: Kao da je netko otvorio vrata pakla

Siniša Lojdl jedan je od prvih branitelja poginulih u obrani Vukovara, no do danas o njegovoj pogibiji osim ovog teksta nema pisanih tragova, ni sačuvanih podataka. Da je Siniša Lojdl, skromni mladić s jedva napunjenih dvadeset godina položio život za Domovinu, kao dokaz postoji tek papirić sa snimke njegovoga mrtvoga tijela, na kojemu piše "LOJDL SINIŠA GARDA". Njegovi posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni kako bi bili dostojno sahranjeni. Sinišina obitelj se još uvijek nada.

FOTO: Privatna arhiva

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.