OVO TREBA REĆI

Prijedlog za prvu predsjedničku inicijativu

Prije šest mjeseci pisao sam o teškim konstrukcijskim greškama u našem političkom i izbornom sustavu. Dosadašnji tijek kampanje za izbor predsjednika države najbolja je ilustracija i potvrda izrečenoga. Sustav treba žurno mijenjati, krenuti odmah prvi dan nakon drugog kruga izbora.

13.12.2019. u 21:55
Ispiši članak

Predlažem da novoizabrana predsjednica (ili predsjednik) žurno sazove čelnike svih parlamentarnih stranaka i pokrene zajedno s njima inicijativu za sveoubuhvatne promjene Ustava i brojnih zakona, prije svega izbornih. Promjene koje će omogućiti definiranje i provođenje brojnih fundamentalnih reformi bez kojih će biti ugrožena i sama opstojnost hrvatskog naroda. Sadašnji sustav ne samo da je neefikasan, on je, ponavljam, izravno suprotstavljen tim istim reformama.

Tužno je ovih dana gledati kako predsjednički kandidati, ne svojom krivicom, sami od sebe prave budale glumatajući nekakvu ozbiljnost i aktivnost u rješavanju najrazličitijih problema, a dobro znaju da ništa ne mogu riješiti. Nemojte im stoga zamjeriti ''ispade'', ili ''bisere'' – i vi biste ih radili da ste u njihovoj poziciji. Uostalom, upravo to vam govori i bivši predsjednik Ivo Josipović. Referirajući se na posljednje izbore u kojima je izgubio, između ostalog kaže: ''Ja sam tada izašao sa sveobuhvatnim programom suštinskih reformi… Nisam tada imao ni podršku svoje stranke za te promjene, a ni medije to nije previše zanimalo. Bio sam im dosadan…''. I izgubio je.

Kao što će izgubiti svaki kandidat s ozbiljnim programom, bez podrške neke velike stranke i dobrog dijela medija. Sustav ne dopušta ozbiljne programe, bez obzira tko ih promovirao. I zato treba otvoreno reći – takav sustav treba hitno i iz temelja mijenjati!

Gledam upravo pristigle rezultate izbora u Ujedinjenoj Kraljevini. Niti deset sati nakon zatvaranja birališta poznato je 649 od 650 zastupnika u Parlamentu. Uskoro će i taj zadnji. Formirana je jasna nadpolovična parlamentarna većina (konzervativaca) od čak 40 zastupnika ''viška''. Ne čeka se danima nikakve ''konačne'' službene rezultate, ne čeka se nekakvo ponavljanje izbora zbog jednog listića viška u kutiji na jednom od tisuća biračkih mjesta…; ne, kraljica je već primila Borisa Johnsona kao pobjednika izbora i dala mu mandat da formira novu vladu. Corbyn će odletjeti s čelnog mjesta laburista, a mlada liberalka Jo Swinson s čelnog mjesta liberalnih demokrata – za stotinjak glasova nije prošla u svom okrugu…

Narod je tamo svoje rekao. Uvjerljivom većinom - Brexit za mjesec i pol dana, kakav god bio. Možda se kasnije neki i pokaju, ali u četvrtak su tako odglasovali.

I nama Hrvatima treba učinkovit izborni sustav i jasna podjela nadležnosti. Britanci svoj parlamentarni sustav grade više od pola tisućljeća, pa ako je današnji sustav rezultat brojnih iskustava, zašto ga ne uzeti u obzir kao jednu od mogućnosti za naš novi sustav? U njemu je jasno koje su ovlasti kraljice, koje prvog ministra i njegove vlade, a koje parlamenta. U njihovom sustavu nema famoznih ''izbornih lista'', niti mogućnosti da prvi ministar agitira na izborima za kraljicu, u utrci protiv bivšeg prvog ministra, a da ni jedan od njih dvojice nikada nije prošao na izborima u svojim izbornim jedinicama u utrkama ''jedan na jedan''. U britanskom sustavu nema cirkularnih veza između političkih funkcija – upravo zato oni mogu donositi odluke, pa i one najdelikatnije kakva je odluka o izlasku iz Unije, u koju smo mi Hrvati zadnji primljeni. 27 + 1 – 1…

Od buduće(g) hrvatskog predsjedni(ce)ka očekujem, dakle, samo jednu inicijativu – prema postizanju konsenzusa glavnih političkih stranaka oko budućeg političkog ustroja. Uostalom, to je jedna od najvažnijih ustavnih dužnosti. Sve ostalo – od obrazovanja do zdravstva, od mirovina do ovrha, od poreza do europskih fondova… - pripada vladi i parlamentu. I to izabranih po takvom zakonu koji jamči da će na nekim budućim izborima, samo deset sati nakon zatvaranja birališta, samo jedan pobjednik otići kod državnog poglavara po formalni mandat za sastavljanje vlade.

Odgovornost najvećih stranaka u ovome je ogromna. Ustav se, a potom i velik broj važnih zakona, ne mogu mijenjati bez njih, za sada. Zato bi trebali odmah zaustaviti ovaj besmisleni verbalni rat koji svakodnevno vode, prepuštajući inicijativu neukim i primitivnim bukačima ili skupljačima otpadnika od stranaka u sve fragmentiranijem parlamentu. Potom trebaju sjesti i početi u tišini graditi, element po element, novi politički ustroj, nova pravila igre, ako hoćete, kao preduvjet za sve ostale promjene. S njima već debelo kasnimo.

Ne učine li to, mijenjajući istovremeno (čak i prije) sebe, gurnut će državu u opći kaos zaostajanja i iseljavanja.

Znate što je jedino obećavajuće? Svih jedanaest predsjedničkih kandidata govori o pogubnosti trendova iseljavanja. Barem o nečemu konsenzus!

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.