iz posebnog kuta

Prije je policija lovila migrante po kukuruzištima, vlak su nam zaplijenili Mađari, ali Božinović je pokazao da je problem rješiv

Kalendarski završetak burne političke 2017. godine u našoj zemlji obilježili su naši susjedi s već pomalo folklornim oblicima ponašanja.

30.12.2017. u 21:54
Ispiši članak

Vožd Vučić, njegov dodavač Dačić, uvijek u natjecateljskom duhu spram svog  šefa čije mu je mjesto nedostižno, koji prozivaju Hrvatsku već provjerenom memorandumskom statistikom po kojoj su oni najveće žrtva rata kojeg su započeli, baš oni. Najpametnije je ne obazirati se, ali još jednom podsjećaju s kim imamo posla. Nenadmašni u tumačenju činjenica, čak smo im krivi i za huliganska divljanja koja kod njih imaju dugu i krvavu tradiciju...

Slovenci su u burnoj predizbornoj kampanji koju najlakše vode obračunavajući se s - nama. U europskom duhu na koji se vole pozivati, jednostrano bi primjenjivali odluku kompromitiranog Arbitražnog suda, ali samo onaj dio koji njima odgovara. Izabrali su Savudrijsku valu, a o povlačenju vojske s jedinog okupiranog dijela EU svijeta - Sv. Gere - razgovarali bi - kasnije, kada njima bude odgovaralo. Žicu koju su postavili prema nama 'braneći' se od azilanata ni ne spominju. I o njoj - malo sutra! Naši ribari na crti obrane love u pratnji hrvatske policije u koju imaju povjerenja. Za njih je, baš kako je premijer rekao, 29. prosinca dan kao svaki drugi. Slovencima nije.

I što je za očekivati ovih dana? Hrvatska strana nije napravila nijedan incident iako su nas do sada prijavili 1400 puta. Važno je da tako i ostane. No za očekivati je da se slovenska strana postavi drugačije. Oni su svojoj javnosti stvarno stanje prezentirali drugačije, najavljujući implementaciju kao jedinu mogućnost i misle da birači to žele čuti. No tako jačaju problem u Europskoj uniji čije smo ravnopravne članice i mi i oni. Izvjesno je da će nas upravo oni natjerati tamo gdje smo problem trebali početi sami rješavati, za stol, zajednički. Jednostrane odluke nisu im prihvatljive.

Važnu ulogu u ovim složenim vanjskopolitičkim situacijama imaju policija i MUP. Vjeruju im ribari, azilantima je situacija još jasnija. Da podsjetim, u posljednjim danima MUP je raspolagao informacijama da se putem društvenih mreža okupljaju migranti sa srbijanske strane granice, a govorilo se čak o 2000 osoba. Tijekom 25. i 26. prosinca podigli su improvizirano naselje, ali potreba za intervencijom hrvatske policije nije bilo. Šatorsko naselje tijekom noći 27. prosinca uklonila je srbijanska policija, odnosno žandarmerija. Migranti nisu pokušali ući na teritorij Republike Hrvatske iako je njihov cilj bio jasan.

Sustav azila je dostupan, sudjelujemo u europskom programu premještanja i preseljenja državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva koji ispunjavaju propisane uvijete. Upravo takvo preseljenje jedna je od važnijih mogućnosti koje nudimo izbjeglicama i raseljenim osobama kojima je potrebna međunarodna zaštita za zakonito preseljenje. Dakle, sigurne i zakonite migracije. Iz Turske  krajem studenog 40 osoba, a do kraja siječnja 2018. plan je preseliti još oko 50 tražitelja međunarodne zaštite, dok smo iz Italije i Grčke premjestili 81 osobu.

Podsjetit ću, za razliku od sadašnjeg elegantnog rješavanja problema ilegalnih migranata, ranije smo imali sasvim drugačije primjere. Policija je lovila migrante po kukuruzištima  i pograničnim selima, nije bilo komunikacije s policijama susjednih država pa smo migrante trpali u vlak koji su nam onda zaplijenili Mađari. Kestenje je vadila Predsjednica. Kada su Mađari pokazali da im naše ponašanje nije ozbiljno, migrante su ukrcali u vlakove i provodili ih kroz Hrvatsku do hladne Sutle. Skrb za te sirote ljude preuzimali su volonteri i nevladine udruge.

Problem je rješiv uz metodu koju pokazuje sadašnje vodstvo MUP-a - bilateralnu suradnju i poštivanje konvencija. Može se. Bilo bi nepošteno reći da policajci i policajke i u vrijeme nesnalaženja njihovih šefova nisu osvjetlali obraz nase zemlje pokazujući ljudsko lice prema ljudima nesretnih sudbina. Šutjeli su da ni sami nisu adekvatno odjeveni i opremljeni. Tek su ove jeseni sklopljeni ugovori za nabavu neophodne policijske odore u vrijednosti od 34 milijuna kuna i, što je jednako važno, s hrvatskim tvrtkama (Borovo, Jelen, Varteks, Jadran, Kroko). Ministar Božinović najavio je jasno strukturiran način opremanja hrvatske policije kako se dugogodišnja praksa više ne bi ponovila. Pomalo samozatajnom, mislim da mu možemo vjerovati. Ispit je položen.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.