PRAVILA POLITIČKE IGRE

Posjet Tsiprasa Moskvi otkriva veliku ranjivost Europe na Balkanu

Kad je Veljko Mićunović, jugoslavenski ambasador u Moskvi, u svojoj knjizi Moskovske godine objašnjavao zašto je propala neka ruska investicija u Crnu Goru, rekao je kako je ona od početka bila osuđena na propast, jer se zasnivala na dvjema iluzijama: ruskom kapitalu i crnogorskoj radnoj snazi.
06.04.2015. u 19:22
Ispiši članak

Ono što je bistrom crnogorskom komunističkom funkcionaru bilo posve jasno još pedesetih godina prošlog stoljeća, naime, da je ostvarivanje koristi od neke ruske racionalne ekonomske djelatnosti potpuna iluzija, neki u Europi ne razumiju ni danas. I u Hrvatskoj se povremeno javljaju akteri koji žale za „ruskim investitorima“, iako sva iskustva s dolaskom nekoga „ruskog kapitala“ u Hrvatsku govore o tome da se radilo o poslovima vezanima uz prijevare, korupciju, nesigurnost, neizvjesnost… Rusija danas funkcionira isključivo kao europski energetski izvor, a tamošnje gospodarstvo, osim izvoza sirovina, nije sposobno generirati nikakvu drugu dodanu vrijednost. Zemlje u kojima toga nisu bili svjesni, poput nama susjedne Srbije, našle su se u ozbiljnim problemima.

Srbija je u privatizaciji Rusiji prepustila, zamalo poklonila, svoj energetski sektor, očekujući investicije i modernizaciju zapuštene energetske industrije, ali i stjecanje statusa svojevrsnoga energetskog sjecišta na rubu Europske unije. Putinov megalomanski, predimenzioniran i ekonomski neopravdan, projekt Južnog toka bio je velika nada Srbiji, i za to da će uz pomoć njega dugoročno zadovoljiti svoje potrebe za zemnim plinom, ali i da će ostvarivati relevantne prihode od transporta plina za srednjoeuropske države. Južni je tok propao nakon što se pokazalo da projekt nije ekonomski održiv, a da Rusija, nakon ekonomskih sankcija zbog aneksije dijela Ukrajine i izazivanja rata na ukrajinskom teritoriju, više nema snage financirati neisplative geopolitičke projekte.

Putin je, doduše, najavio kako će plinske cijevi ispod Crnog mora samo malo preusmjeriti, pa da one neće izlaziti u Bugarskoj, koja se povukla iz projekta, nego u Turskoj. Nakon opsjene s Južnim tokom, koji se raspao, iako su neke države, poput Srbije, započele investiciju i gradnju dionice na svom teritoriju, sada je na djelu Putinova opsjena s „Turskim tokom“. Uz pomoć tog projekta, plin bi kao trebao poteći preko Turske i Grčke prema Italiji, odnosno na sjever prema Makedoniji, Srbiji i onda dalje za Mađarsku. Kao što nije bilo ekonomskog opravdanja za Južni tok, tako ga pogotovo nema za ovaj novi „Turski tok“, ali sada, osim Srbije, još neke države sebe vide kao „energetsko sjecište na rubu Europe“. Prije svega, ulozi čvorišta nada se Grčka, u kojoj izgleda već broje novac od dobiti na račun transporta ruskog plina, upravo kao što su to donedavno radili u Srbiji.

U Putinovoj opsjenarskoj geopolitičkoj i energetskoj „invaziji“ na jugoistok Europe, Grčka je dobila ključno mjesto. Neke su se stvari za takav scenarij sretno „poklopile“. Pala je ozbiljna konzervativna vlada u Grčkoj, koja je pokušala funkcionirati unutar čvrstoga proračunskog ograničenja, dakle, prema pravilima demokratskoga svijeta, a na vlast su došli lijevi radikali, nespremni na čvrsto proračunsko ograničenje. Budući da je čvrsto proračunsko ograničenje jedan od važnih elemenata zajedničke europske stečevine, jasno je da svatko onaj tko u zemlji članici EU osvoji vlast s retorikom usmjerenom protiv načela fiskalne i financijske odgovornosti, ujedno nastupa i s najblaže rečeno „euroskeptičnim“ programom.

Europska unija i euro-zona do sada su za konsolidaciju Grčke potrošile nerazmjerno mnogo novca u odnosu na potporu konsolidaciji drugih zemalja članica, a euroskeptična vlada Alexisa Tsiprasa već je praktički poništila sve dobro što su u proteklom razdoblju napravile konzervativna vlada Antonisa Samarasa i ekspertni kabinet Lucasa Papademosa.

Teško je ocijeniti jesu li Tsiprasovi lijevi radikali doista do te mjere lišeni zdravog razuma da ne razumiju Mićunovićev aksiom, dakle, temeljnu istinu, koju ne treba dokazivati, o tome da su kapital, racionalna ekonomska suradnja i investicije iz Rusije potpuna iluzija ili se radi tek o tome da su našli novi način ucjenjivanja Europske unije. Međutim, ta je vlada zaigrala riskantnu političku igru. Tsipras odlazi Putinu u srijedu 8. travnja, a grčki je predsjednik Republike jedan od rijetkih državnika, koji su najavljeni u Putinovoj svečanoj loži, na ovogodišnjoj Vojnoj paradi povodom dana pobjede nad fašizmom.

Hrvatski politički akteri, koji se nazivaju antifašistima, ne shvaćaju da Staljina i njegove sljedbenike, koji su se u sukobu s fašizmom našli slučajno, zbog Hitlerovih geopolitičkih aspiracija ovladavanja „Hartlandom“, a ne zbog doktrinarnih ili vrijednosnih razlika dvaju totalitarnih poredaka, nije moguće nazivati antifašistima. Zato, unatoč tome što je Staljinova Rusija imala velike gubitke u ratu s Hitlerovim Trećim Reichom, ne možemo reći da je Staljinov legitimni nasljednik Putin baštinik antifašističke tradicije.

Onaj tko Staljina i staljinizam legitimira kao antifašizam, evidentno ne razumije ništa od tradicije europske integracije, koja je započela kao mirovni demokratski pokret. Kad je riječ o Putinovu režimu i njegovim demonstracijama vojne sile, što ih prikazuje kao prijetnju demokratskom Zapadu, teže je razumjeti češkog predsjednika Miloša Zemana nego predstavnike grčke lijevo-radikalne Sirize, koji se poigravaju ljevičarskim sentimentima i ucjenjivanjem Europe. Europa danas, nakon agresije na Ukrajinu i aneksije Krima, strepi od Putinove vojne intervencije protiv baltičkih republika, koje s nama čine i NATO savez i Europsku uniju, a unutar EU i među kandidatkinjama za članstvo pojavljuju se lideri (predsjednik Srbije Tomislav Nikolić) koji, odlazeći mu „na noge“, de facto podupiru Putinovu agresivnu razdraženost.

Dvije su ključne europske točke rizika: Baltik i Balkan. Na sjeveru Europe baltičke se republike ponašaju ozbiljno i odmjereno, a uz njih čvrsto stoji i nova europska i euroatlantska sila, Poljska, koja jasno razumije svoju regionalnu ulogu. Nasuprot odgovornoj Poljskoj, predsjednik Češke ponaša se krajnje neodgovorno, a s pozicije povijesnog iskustva svoje države posve nerazumljivo.

Na Balkanu je situacija bitno nestabilnija nego ne ugroženom europskom sjeveru. Hrvatska do neke mjere konsolidira svoje balkansko susjedstvo, ali ona ne može obaviti cijeli posao. Europska unija, ali prije svega NATO, morali bi hitno ojačati svoj južni bok: integrirati Crnu Goru, koja je uglavnom spremna za članstvo u NATO-u, ali i Makedoniju, koja je bila spremna za članstvo još u travnju 2009. kad su Sjevernoatlantskom savezu pristupile Hrvatska i Albanija.

Da Grčka tada nije blokirala pristupanje Makedonije NATO savezu, ali i zamrznula proces europeizacije Makedonije, njena geopolitička pozicija danas bi bila bitno slabija. Uz Bugarsku i Rumunjsku, čvrsto u NATO i EU, Rusija nema drugog prostora za prodor na Balkan, nego preko Grčke, a to je smisleno ako može prodrijeti i u Makedoniju i zaokružiti svoj već uspostavljeni utjecaj u Srbiji.

Tako dugo dok je Grčka bila lojalna zajedničkim europskim politikama, bilo je moguće imati razumijevanja za njene rezerve prema Makedoniji. Sada se čini da je EU ozbiljno riskirala stabilnost svoga boka. A to da Tsipras, igrom u kojoj se oslanja na iluziju ruskog kapitala, riskira dugoročne dobrobiti svojih sugrađana notorna je stvar, ali to je pitanje unutarnjih odnosa u Grčkoj. Europa i euroatlantske strukture moraju se pobrinuti za konsolidaciju svoje južne periferije, bez obzira na to kako će se Grčka u buduće ponašati. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.