IZ POSEBNOG KUTA

Politička jesen donosi imenovanja kao dokaz važnosti partnera i cijene na tržištu

Gotovo je s ljetom, suncem, a možda i turističkom sezonom koja je, kažu brojke i pune plaže, ipak bila bolja od očekivane. A prognoze su bile crne. Turisti koji su morali požuriti kućama zbog odluka svojih vlada uglavnom su gunđali tvrdeći da se kod nas osjećaju sigurno. Ali, što se moglo... Moglo je i lošije.

22.08.2020. u 22:10
Ispiši članak

Sada počinje vruća jesen. Kako će se ponašati COVID-19 - ne znamo. Samo znamo neće nas iznenaditi ni potpuno zaustaviti život. Tko bi to više izdržao? Spremniji smo za novo normalno nego proljetos. Prvi je na redu ministar Fuchs. Smiren i ozbiljan, tolerantan, takvog ga se sjećam, mislim da će upravo zbog tih osobina život u zbornicama i učionicama biti lakši... Život mora ići dalje. I škola. Pa i u ratu je išla.

Imenovanja su dokaz važnosti partnera i cijene na tržištu

Osim broja oboljelih koji nas plaši, s početkom jeseni, redovitih sjednica Vlade i Sabora, najinspirativnija su imenovanja. Nova, stara, rotacije... I nekad ne ovise samo o rezultatima rada...imenovanja su uvijek i politička, jer...čemu bi služili izbori? Osim programa koji se u kampanjama predstavljaju, uvijek je važno i tko će ih provesti. Materijali za političke analitičare. Već je počelo prebrojavanje koje stranke vladajuće koalicije dobivaju više, koje manje. Uvijek je to dokaz utjecaja, važnosti partnera, cijene na tržištu.

Nije puno manje zanimljivo ni odmjeravanje snaga stranačkih frakcija u istoj stranci, iako nijedna stranka nikad, koliko me sjećanje služi, nije priznala postojanje frakcija. S obzirom na to da je vladajući HDZ tek odradio unutarstranačke izbore, a potom pobijedio na parlamentarnim, tamo će sigurno biti vrlo mirno. Ili, ništa javno. Pobjednički tim biva nagrađen povjerenjem, a ako netko iz drugog, gubitničkog tabora nešto dobije, to je više za pokaznu vježbu ili imidž. Pa, sve poznato. Iako, iznenađenja se uvijek događaju, samo za održavanje budnosti.

HNS, Čačić, SDSS...

HNS je obilato bio nagrađen za svoju rolu... Oni iz iskustva znaju, sad su na redu neki drugi za nagrađivanje. Ne sumnjam u Čačićeve sposobnosti pregovaranja i istančan empirijski potkrijepljen ukus. Znat će izabrati samo isplativo. Ostali uče. Naravno, najveću pozornost već u prvim najavama izazivaju mjesta koja će dobiti SDSS. Posebno nakon Knina i onog što bi Knin mogao postati. Jedni će govoriti o civilizacijskom iskoraku, a drugi o prvoklasnoj trgovini. To se ne može izbjeći. Dio našeg demokratskog folklora.

A valjalo bi ozbiljnije analizirati zašto je baš tako. Zašto baš SDSS i manjinci bivaju nagrađeni za lojalnost ili nam se samo tako čini? I u pravilu je tako kad je na vlasti HDZ... Sa SDP-om manjinci uvijek lošije prođu. Uključujući i SDSS. Zašto je tako? Da ne idem u daljnju povijest, pogledajte današnju sliku. Lijevi SDP ima svog prirodnog partnera, sada u opoziciji, Možemo!.  Da su u poziciji, zajedno bi bili vlast. Stabilna. Ideološki bliski, s iskustvom političkog djelovanja.

HDZ sam u (desnom) centru

A desni? HDZ sam u centru. Ili, desnom centru. Nikog desno nema, čvrstog, pouzdanog. Nikako da nađu platformu. Zajedničku. HDZ i jedna konzervativnija, pristojna opcija. Most s kojim brak nije išao jer su bili u ranoj fazi, tek trebali iz pokreta prerasti u stranku s pravilima. Pa Škorin Domovinski pokret...pojavila se nada u ranoj fazi. Ali... Ostale dvije stranke lijevo, HDZ sam desno u centru...neravnoteža koja nije dobra. Ono što se dobro tek počinje događati, okreću se novim biračima, obrazovaniji ih isto čuju. Ne više samo radikalnim.

S Domovinskim pokretom je bilo previše nepotrebne štetne žuči da bi partnerstvo nakon izbora išlo lako. Pokazalo se već u Kninu ove godine, radikalni i desni oblici izražavanja nemaju vise snažan odjek u javnosti. Pa onda i oni koji ih zastupaju gube utjecaj. Model ponašanja Živog zida izgleda više nije "in". Nije im prihvatljivo primanje poruka na takav način.

Sudbina države u rukama manjinaca

A onda je sudbina Vlade i politička stabilnost države došla u ruke manjinaca. Umjesto HDZ-a  i desnog spektra. Nije bilo ozbiljnosti. A kad Vlada i sudbina u ovim stresnim vremenima ovisi o manjinama, to nije dobro ni za njih... To bi i za njih morao biti pretežak teret za nositi. Pa umjesto onoga za što su izabrani, briga o svojoj manjini, pada u drugi plan. I šteti. I njih će prozvati žetončićima jer su preuzeli komadiće vlasti koji im možda ipak ne pripadaju. A možda im i nije prihvatljivo. Oni s vladajućim HDZ-om krpaju činjenicu da vladajuća stranka nema partnera na svom spektru. Pa radi njihov posao. Čuva RH od dolaska na vlast ljevice. Upravo imaju ulogu koju su sebi odredili njemački liberali, "spriječiti dolazak komunista". A desni hrvatski spektar ih naziva jugonostalgičarima. Hrvatski apsurd.

Možda će vrijeme donijeti otrežnjenje pa će nastati politička ravnoteža izbacivanjem predstava iz političkog života, imati snage i mudrosti vidjeti realno svoju veličinu. Bez ucjenjivanja većeg partnera, jer to ruši sve demokratske procedure. I političku kulturu. Ili je problem negdje drugdje.

Negdje se peru biografije...

Dugo pamtim, da sebe ne počastim nekim grubljim opisom, neki su svojim biografijama i političkim svrstavanjem napravili puni krug. Od lijevog, ljevijeg stigli su na drugu stranu. Skroz desno. Retorički. To otežava političko djelovanje, negdje se peru biografije. Je li zbog toga propuštena povijesna šansa za stabilnu desnu vladu u kojoj bi manjine radile ono za što su izabrane? Elementarna matematika pokazuje da smo u takvoj arhitekturi mogli imati najstabilniju Vladu nakon Tuđmana... Zašto smo to propustili pa tako bacili teret manjinama da čuvaju stabilnost, možda će vrijeme dati odgovor. Samo se nadam da nije bila namjera...

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.