GOST KOMENTATOR

Pobačaj se u SAD-u postupno zabranjuje

Autor

Stjepo Bartulica

Sve više američkih država mijenja svoje stajališta o pobačaju, a ogled na tu uvijek aktualnu temu za Direktno je napisao docent na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i osnivač Centra za obnovu kulture Stjepo Bartulica.

02.06.2019. u 18:15
Ispiši članak

Louisiana je postala šesta američka država koja je izglasala zakon koji zabranjuje pobačaj nakon što se detektiraju otkucaji srca djeteta.  Očekuje se da će ovaj trend slijediti i druge države tako da kontroverzna odluka Roe vs. Wade iz 1973. godine, koja je legalizirala pobačaj u SAD-u, nikad nije bila na klimavijim nogama. Slučaj Louisiana je posebno zanimljiv jer je zakon potpisao guverner John Edwards koji dolazi iz demokratske stranke i time izazvao histeriju među zagovornicima pobačaja koji su u zadnje vrijeme sve radikalniji u  inzistiranju na bezuvjetnom pravu na pobačaj sve do samog poroda. Problem za njih jest da se javno mnijenje u SAD-u  mijenja u korist života tako da demokrati više ne predstavljaju stav većine nego su postali taoci najekstremnijih skupina na ljevici.

Suprotno očekivanjima mnogih, pobačaj nikad nije bila kontroverznija tema tako da će vrlo vjerojatno opet završiti na Vrhovnom sudu. Poznato je da je sud podijeljen na one koji se slažu s odlukom o legalizaciji i one koji su uvjereni da u američkom ustavu nema pravnog utemeljenja za takvu odluku. Predsjednik Trump će zasigurno imenovati konzervativne ustavne suce ako za to dobije priliku, tako je ljevica s pravom zabrinuta. Mnogi kandidati demokratske stranke za predsjednika osudili su ove države i svrstali se na stranu legalnog ubijanja nerođene djece. Guverner Kalifornije Gavin Newsom poziva žene da dođu u tu državu kako bi pobacile svoju djecu. Vidi se i nervoza u Hollywoodu jer je Disney zaprijetio državi Georgiji da neće više moći snimati u toj državi jer pobačaj više neće biti dostupan. Postavlja se pitanje zašto kompanija koja proizvodi filmove za djecu prijeti državi koja želi zaštiti nerođenu djecu? Očito je strah od radikalnih feministica u Hollywoodu još uvijek vrlo izražen.

Promjene u razmišljanju o pobačaju donose nove aktivističke udruge koje su uspjele u posljednje vrijeme razotkriti istinu o Planned Parenthoodu, glavnoj organizaciji koja provodi pobačaje u SAD-u. Samo ime ove organizacije  - Planirano roditeljstvo – potpuno iskrivljuje ono što zapravo svakodnevno radi u svojim klinikama. Dakle, umjesto da pomažu ljudima u pripremi da budu roditelji, njezini zaposlenici sprječavaju da to postanu jer ubijaju njihovu nerođenu djecu. Amerikanci su sve svjesniji ove istine, pogotovo nakon velikog uspjeha filma Unplanned (Neplanirano) o bivšoj djelatnici Planned Parenthooda Abby Johnson koja je doživjela šok nakon što je sudjelovala u pobačaju u klinici gdje je radila. Johnson je nakon toga postala jedna od vodećih svjedoka za istinu o toj organizaciji, a ogroman je napor uložen kako bi se spriječilo prikazanje filma diljem Amerike ali bezuspješno.

Nova pro-life generacija je sve glasnija u SAD-u i čini se da će nakon više od 40 godina pobačaj biti zabranjen ili barem ograničen na prvih nekoliko tjedana trudnoće. Vidi se sličan trend u Hrvatskoj u kojoj se Hod za život svake godine širi u sve više gradova, a većinu u toj manifestaciji čine upravo mladi. Nove generacije očito razumiju da ljudska prava ne znače ništa ako nema prava na život. Pitanje je kad će hrvatski političari početi ovu činjenicu uvažavati.

*Dr. sc. Stjepo Bartulica docent je na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i osnivač Centra za obnovu kulture.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.