LIBERALNA KAPITALISTICA

Peruško smijenio Irenu Weber, no hoće li oboje pasti?

Fabris Peruško, izvršni direktor Fortenova grupe, smijenio je na telefonskoj sjednici svoju zamjenicu Irenu Weber. Zahvalio joj je na dosadašnjem velikom doprinosu i dao joj košaricu. Poželio joj je mnogo uspjeha u daljem radu.

15.10.2019. u 07:13
Ispiši članak

Istovremeno, Fabris Peruško (isti Fabris Peruško), državni povjerenik za Agrokor nije smijenio svoju zamjenicu Irenu Weber. Nju je na tu poziciju imenovao Trgovački sud pa će u Agrokoru, s kojeg još uvijek prebacuju imovinu na Fortenova grupu, Fabris i Irena surađivati i nakon grube smjene u Fortenova Grupi. Naime, prijenos vlasništva s Agrokora na Fortenova Grupu svega onoga što je činilo Agrokor nije dovršen i time će se Irena Weber baviti dok je ne smijeni Trgovački sud.

Smjena u Fortenova grupi putem telefonske sjednice zapravo bez ikakvog obrazloženja definitivno nije miran razlaz na vrhu novog Agrokora, a kuloari bruje kako u Fortenovi ni Fabrisu Perušku fotelja nije sigurna. Konkretnije, tvrdi se da i on odlazi kroz nekoliko tjedana nakon što obavi zadane mu poslovne poteze. Ciničniji promatrači kažu da se oko Fortenove ponovno "dižu lešinari", a te da je uzrok nove nestabilnosti želja najvećih dioničara (ruske banke) da uzmu biznis pod strožu kontrolu i naravno nezadovoljavajući poslovni rezultati.

Budući da transparentnost poslovnog izvještavanja Fortenova Grupe nije ništa veća, dapače moguće je da je i manja, od transparentnosti poslovnog izvještavanja Agrokora u vrijeme Ivice Todorića sve brojke o poslovanju kompanije otkad je postignuta nagodba vjerovnika treba uzeti s rezervom.

Niti šest mjeseci otkad je počela s radom Fortenova Grupa svoje je obveze refinancirala s kamatom od 8,3 posto, tek nešto nižom od Todorićevih kamata za obveznice, ali u vremenu rekordno niskih kamata u kojima se čak i ministar financija Hrvatske zadužuje basnoslovno jeftino. Fortenova Grupa je, a to govori kamatna stopa za refinanciranje duga rizičnija od države Hrvatske te time zahvaljujući svojoj nesmanjenoj veličini i dalje predstavlja, u slučaju da još jednom bankrotira – sistemski rizik za državu. 

Visoka kamata za refinanciranje duga uz nagodbu s dobavljačima nakon Nagodbe da im se ipak plati manje nego je Nagodbom predviđeno u zadanoj dinamici i otužna ponuda s dojmovno višim cijenama od konkurencije u trgovinama Konzuma ukazuju na to da velika državna operacija spašavanja vertikalno integriranog koncerna – nije uspjela? 

Je li uopće važno uspijeva li ili ne? 

Fortenova Grupa se ne može razvijati s cijenom novca kakvu sada ima, to je svima jasno. Krene li Fortenova nizbrdo kao što je Agrokor krenuo nizbrdo retorika državnih dužnosnika mogla bi, iako se ništa nije promijenilo, biti puno drugačija nego prije tri godine. Mogli bismo jednostavno čuti da je, što god bilo, riječ o privatnoj kompaniji s kojom država nema ništa. Kuloari bruje, a potvrde nema da će na istaknutu poziciju u Fortenova grupi zasjesti sadašnji nadzornih poslovanja Fortenova Grupe Miodrag Borojević. Ne, njegova bračna veza s Rusijom vjerojatno nema ništa s time.

Vidjet ćemo! Rekli su slijepci.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.