OVO TREBA REĆI

Osnove nove političke ekonomije u uvjetima pandemije

Jedinstvena pandemija u današnjem globaliziranom svijetu proizvela je jedinstvenu globalnu ekonomsku krizu. Takva kriza isprovocirala je, sasvim opravdano, neviđeno snažan odgovor putem enormnih makroekonomskih intervencija, diljem svijeta. Kako monetarnih, tako fiskalnih. Mogao bi se steći dojam – novca kao pljeve! Jesmo li time spašeni?

24.07.2020. u 22:12
Ispiši članak

Još nismo. Impozantnih 22 milijarde eura za Hrvatsku iz EU doista su ogroman potencijal, ali u ovom trenutku tek financijski potencijal, koji će biti materijaliziran samo kada i ako uspješno provedemo davno obećane notorne domaće reforme. Drugim riječima, prva utakmica u skupini u kojoj igra i Hrvatska tek je počela. Ni jednu ne smijemo izgubiti. 

Vratimo se na tren globalnoj slici. Makroekonomske reakcije svijeta na pandemiju bile su enormne. Središnje banke uključile su sve raspoložive kapacitete i nove instrumente za ubrizgavanje tisuća milijardi i dolara i eura i funti i... kuna, kako bi osigurale inicijalnu likvidnost i spriječile zagušenje kroz neplaćanja cijelom dužinom dobavnih lanaca. Istovremeno su vlade širom svijeta prihvatile do sada neviđene proračunske deficite, ovaj put uz zanemarivo niske troškove financiranja. Jedno s drugim kreiralo je obilje dodatnog novca u potrazi za bilo kakvim produktivnim angažmanom uz prihvatljivo povećan rizik povrata. Velike središnje banke, tradicionalni kupci državnih obveznica, počele su kupovati i dionice listanih kompanija. Vodeći svjetski burzovni indeksi snažno rastu već nekoliko mjeseci. Unatoč svemu navedenom, kamatne stope ostaju na vrlo niskoj razini, a inflacijske rizike nitko (za sada!) ne doživljava kao neku realnost.

Na djelu su, očito, neka nova politička ekonomija i neka nova makroekonomska arhitektura u uvjetima ''planetarne više sile''. I dok realni sektori bilježe dvoznamenkaste stope pada, pri čemu su pojedine grane potonule na ispod trećine prošlogodišnjih ostvarenja, monetarno-financijski sektori kao da idu nekom svojom logikom. Kao da se ne žele suočiti s ''novom normalom'' u realnom svijetu. A ta ''nova normala'' je vrlo ružna. I zahtijeva realne, strukturalne promjene. Promjene u kojima se ne čuva postojeća struktura zaposlenosti. Sasvim suprotno, traži se potpuno nova struktura zaposlenosti! To je sukus i domaće zadaće koju smo dobili uz 22 milijarde! I jedini put za istinsko ozdravljenje.

Ako pak, ne daj Bože, zamrznemo današnju sliku zaposlenosti i pokušamo je čuvati državnim financijskim intervencijama u doba jeftinog novca – sigurno ćemo propasti, svi zajedno. Već u prvom poluvremenu utakmice.

Nova pak politička ekonomija sadrži u sebi tri ogromne opasnosti, kojih moramo biti svjesni, pogotovo u trenutnoj iluziji ''besplatnog i negraničenog novca''.

Prva je opasnost od samozavaravajućeg sindroma ''svemoćne države kao univerzalnog spasitelja''. Pa tako, ''svako radno mjesto mora biti spašeno, uz još veće plaće''! Nema veze koliko košta, novca za sada ima, otplate počinju tek nakon dva puna mandata... Država bi tako, koje li nakaradnosti, trebala oživjeti i već davno na tržištu propale subjekte, zbog ovih, ili onih neekonomskih razloga.

Uozbiljimo se. Država nikada nije bila, niti može biti univerzalni spasitelj. Ni jedna. Upravo suprotno – što se manje bude petljala u konkretna poduzeća, više će ih ostati živih i ozdraviti na tržišnim osnovama u međunarodnoj konkurenciji.

Druga je opasnost od naglog izbijanja inflacije na svjetskoj razini. Za sada se ti signali ne vide, ali ovolika količina jeftinog novca koja se valja po svim kontinentima mora biti nekako uravnotežena sa realnom aktivnošću. Hrvatska tu ne može ništa osim moliti Boga da euro i dolar ostanu u razumnim okvirima. Ako ne ostanu, dijelit ćemo sudbinu naših vanjskih partnera...

Treća opasnost je možda i najveća od svih. Svodi se na sve manji manevarski prostor i objektivnu moć demokratski izabranih vlasti diljem svijeta, o kojem god problemu se radilo. Vlast više nije ''vlast'', pretvara se u puku najvidljiviju metu za napade od strane nebrojenih skupina i gotovo svakog frustriranog pojedinca. Od Amerike do Hrvatske, od Britanije do Australije, ili Izraela. Jedino u Kini i Sjevernoj Koreji vlast nešto znači...

Ponekad naivno očekujemo čuda od ''vlasti'', a kad ono, radi se o običnim smrtnicima koji, da bi preživjeli, više od pola vremena provode izbjegavajući otrovne strelice, ili noževe u leđa. Jednako naivno pokušavajući u ostatku vremena ne doći na zub notornim ''najposjećenijim'' portalima i kanalima, u najvećem dijelu mjestima za promociju neviđenih količina laži i obmana.

Provoditi ozbiljne reforme pod baražnom vatrom novovjekih medija nije moguće. Pojedinačni reformski juriši ne uspijevaju osim u jednome – eliminaciji naivnog jurišnika. Ne zavaravajmo se – objektivna nemoć demokratski izabranih ''vlastodržaca'' zvoni na uzbunu.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.