IZ POSEBNOG KUTA

Nije vrijeme za podjele - Plenković i Milanović su pokazali zrelost i ozbiljnost

Da je svijet globalno selo, a da su granice fikcija pokazao je virus Covid-19 koji odnosi žrtve diljem svijeta i pokazuje koliko smo stvarno nemoćni. I nemamo odgovore na sva pitanja. I baš u doba korizme, odricanja, svijesti o svojim granicama. Bit ćemo s obitelji, imati vremena jedni za druge. Odricati se luksuza. I shvatiti bez koliko toga možemo. Nakon prvog ludila i pustošenja trgovina postajemo normalniji. Rezerve smo uglavnom potrošili.

21.03.2020. u 23:20
Ispiši članak

Opasnost je krenula od daleke Kine, a žrtava zasad najviše u našem susjedstvu. Italiji. Broje i dalje. Nas uozbiljilo. A prije nas pripremilo se zdravstvo, Vlada, MUP  MORH, cijeli sustav domovinske sigurnosti. Da su bili malo sporiji žrtava bi bilo više. Kako sada izgleda, država se apsolutno snašla. Ona ista na koju imamo milijun prigovora kad je sve više-manje u redu. Dobro vodi procese, što budi vjeru  u budućnost koja ne može biti lagana. To je svima jasno. Taman se konsolidirali, a onda i nas snašlo. Stožer koji nas redovito obavještava o stanju bar dvaput na dan, ponekad odgovara bez skrivanja "još ne znamo" ili "čim utvrdimo, informirat ćemo vas", baš zbog toga ulijeva povjerenje. Nema vidljivih teorija urota da nam se nešto namjerno skriva ili nas se obmanjuje.

Predsjednik Vlade Plenković saziva poziciju i opoziciju na isti sastanak, detaljno ih informira o mjerama koje priprema. Čuje i njih. Izlaze iz zgrade Vlade usuglašeni, mirni, ozbiljni. U zdravim vremenima potpuno nadrealna slika. Klubovi zastupnika pohvalili organizirani rad Sabora, bez vječnih prigovora Jandrokoviću. A on uvažava prigovore. Prihvaćeni amandmani opozicije...nije čudo, nego odgovornost. Svi su shvatili, ovo je vrijeme najvećeg izazova nakon Domovinskog rata. Nije to patetična izjava Andreja Plenkovića. Svi je prihvatili, skoro svi. Konačno hrvatska sloga. Neka potraje. A da je bilo više takve sloge dosad, gdje bismo bili?

Odnos Plenkovića i Milanovića u doba krize

Osim rezultata izbora u HDZ-u, koji su konačno završili i donijeli  mir, najviše se iščekivalo kakav će biti odnos Plenkovića i Milanovića u doba krize. Hoće li koristiti sirenski zov i u katastrofi sakupljati političke bodove? Na sreću, to se nije dogodilo. I jedan i drugi su pokazali zrelost i ozbiljnost. Ne boluju od dječjih bolesti. Test su položili. Komuniciraju koliko trebaju. Nema tu prevelike ljubavi, ali ne treba je ni biti. I ona bi dugoročno bila štetna. Svatko mora nositi svoj križ vlastite odgovornosti. Bit će prilike za neophodna neslaganja za dobrobit demokracije.

Ovo je vrijeme kad se pokazuje suverena politika, borba za prostor kojem prirodno pripadaš, zaštita nacionalnih interesa. Velikom odgovornošću koja potiskuje sitne strasti i interese. Nakon očuvanja života, očuvanje gospodarstva, radnih mjesta, standarda. Ta će borba biti duža i teža. Pouzdani punjač proračuna svih vlada, turizam, očekivanu funkciju neće moći odraditi. Trebat će nacionalni konsenzus i za oporavak. Drugačije mjerenje vlastite proizvodnje, vlastitih zaliha, preispitivanje poljoprivrednih politika. Ali, kad opasnost prođe. Za sve treba stabilnost.

Ishitren prijedlog izvanrednog stanja

I sve je izgledalo usuglašeno, do prijedloga o izvanrednom stanju. Sada. Prijedlog jednog zastupnika SDP-a, ne inicijative te stranke. A izvanredno stanje dovodi do toga da mijenja skoro sve uvjete na tržištu i nije racionalno ako ne znamo koje posljedice sve nosi. Treba oprezno kod takvih inicijativa. Ugovori se mogu razvrgavati, tražiti odštete, police osiguranja, ugovori o najmu... Kad je izvanredno stanje, onda se mogu primjenjivati izvanredne odredbe. I u konačnici, država mora platiti odštetu ako je ga je nepotrebno proglasila.

Za razumjeti je da prva oporbena stranka traži svoj politički prostor i u krizi, ali hladna glava je efikasnija. Ovako može izgledati da im nije prihvatljiva sloga dvojice najutjecajnijih političara, Plenkovića i Milanovića. Njih dvojica samo pokazuju odgovornost u krizi u izazovnim vremenima, a to je dugoročno i politički ulog. Tog su obojica svjesni. Dokaz za tu tvrdnju lako je naći..izbori u HDZ-u. Birači ne žele potrese u doba krize. Profitira onaj koji nudi stabilnost...

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.