IZ POSEBNOG KUTA

Nema autentičnih tumača Jazovke izvan službenih institucija

Izgleda da će prije godišnjih odmora, na kakve su bili navikli sve ove godine, političari otići na sasvim jedan drugačiji odmor. Da se vrate ranije u klupe nego inače, nastave raditi jer, neki novi zakoni su nužni. I obnova Zagreba, hrvatske metropole. Pokazali su i da rasprave mogu biti ozbiljne, doskočice povremene, hvatanje bodova za lokalne izbore je u tijeku, nekako se čini s mjerom.

01.08.2020. u 22:34
Ispiši članak

Kruna svih događanja je uvijek proslava Oluje. I tako je već podcijenjena ili precijenjena tema idu li predstavnici SDSS-a u Knin. Svake godine mi slavimo čistu pobjedu, a znamo što će na to reći Beograd. Za njih uvijek znamo. Teško nas mogu iznenaditi. S obzirom na to da znamo aktere koji mogu uvesti u Knin neprimjerenu retoriku, geste, poruke, valja pričekati. Iznenađenja su uvijek moguća, i ugodna i ona druga. U zadnji tren. Važno je da mi znamo - Knin je važan! I nije i ne smije biti podcijenjen. Njegova veličina ne ovisi ni o čijem raspoloženju. A ako se svi poklone zastavi u tom kraljevskom gradu, dostojanstveno, onda je to novo normalno doba. No, pričekajmo još. Kvalitativni procesi u politici nisu brzi. Pokazalo se već puno puta.

U sjeni i tišini radilo se u Jazovki

Tko se može sjetiti što se u Lijepoj Našoj događalo između 15. i 17. srpnja ove godine? A da nije svakodnevna briga za egzistenciju ili kalkulacije o broju ili imenima ministara...ili o famoznim žetončićima koji se tako zovu samo kad su to zastupnici koji podržavaju desnu Vladu...Libru koja se odmetnula od HSLS-a, da bi opstala Račanova Vlada, se ni slučajno nije tako krstila... Život je tekao gotovo normalno iako smo stalno brojili oboljele.

A u sjeni i tišini, mirno, nadležno je Ministarstvo hrvatskih branitelja, s pratećim službama i institucijama pet intenzivnih dana radilo u Jazovki, pronašlo posmrtne ostatke 814 osoba. Žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, bacane u jamu u više navrata, od 1943. do 1945. godine. Sad je na redu antropološka obrada te dostojno zbrinjavanje, izgradnja grobnog mjesta. Jer, svaki čovjek ima pravo na grob, po Božjem i ljudskim zakonima. A Hrvatska krije 850 jama. Ili više. Iz tog vremena. A tek Domovinski rat...

Od 1. siječnja 2013. godine Zakon o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja te nadležnost nad posmrtnim ostacima Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, mjesta masovnih i pojedinačnih grobova s međudržavnim ugovorima s Njemačkom, Italijom i Slovenijom, regulirani su obrasci po pitanju posmrtnih ostataka. Cilj: očuvati spomen na sve stradale u tom ratu, ali i poslijeratnom ŕazdoblju. Uredilo se istraživanje, uređenje, održavanje, grobovi žrtava, predviđeno postupanje s novopronađenim posmrtnim ostacima što do tada nije bilo predviđeno nijednim aktom.

Žrtve desetljećima bile prešućivane

Stvarani su administrativni uvjeti kako bi se očuvao spomen na sve nevine stradale bez obzira na nacionalnu, vjersku ili ideološku pripadnost žrtve. Vječni su bili prijepori o žrtvama i počiniteljima. Za neke nevine žrtve, djecu, žene, starce, medicinsko osoblje pronalazili su čudovišna objašnjenja. Počinitelji skriveni. Žrtve brojnih Jazovki, za koje još uvijek ne znamo, godinama i desetljećima su bile prešućivane. Zavjet hrvatske šutnje. Strah od totalitarnog režima i izvršitelja koji su mijenjali odore i izjave. Stvarali nepovjerenje u sustav. I mnogi su šutjeli. Tajne odnijeli u grob.

Žrtve su pamtile obitelji, i oni koji se nisu usudili govoriti. Tajne su odlazile od uha do uha, generacijama. I nisu nestale. Kao što su se nadali egzekutori. Mnogi neće nikada izaći pred sud. Možda ih je dočekao ili ih čeka neki drugi, ne ovozemaljski. Žrtve zaslužuju mirno počivati. U grobnici, ne na dnu jame u koju su ubačene. Dostojanstveni mir. I istina.

Ozbiljno se radi tek posljednjih pet godina

Budimo iskreni, tek posljednjih pet godina vidljiva je ozbiljna politička volja da žrtva i zločin imaju zasluženo mjesto. Niz institucija, Ministarstvo obrane, Ministarstvo unutarnjih poslova, sigurnosno-obavještajne agencije, nadležni sudovi i državna odvjetništva, znanstveno-medicinske ustanove, svatko radi posao iz svoje nadležnosti. Ministarstvo hrvatskih branitelja koordinira. A posljednje četiri godine intenzivno se radi na osnaživanju i jačanju Zakona, ulaže se u novu logističku i antropološku opremu, ljudske kapacitete, profesionalnu obuku. Prošle je godine potpisan i ugovor sa Sveučilištem u Zagrebu, intenzivirana je međunarodna suradnja.

Hrvatski model traženja prepoznat je ne samo za ratna stanja već i za prirodne katastrofe. Možda je vrijeme da im taj rad, pristup i kvalitetu priznamo i mi. A često su, zbog samozatajnosti, izloženi žestokoj paljbi i s desne i s lijeve strane. Za lijevu stranu i njihove udarce možda je potrebno manje objašnjenja. A s desne? Neki očito sebe žele proglasiti autentičnim čuvarima od zaborava... U oba slučaja je manipulacija vidljiva. A procesi su složeni. Traže mir. Oni koji su godinama prešućivani na dnu neke jame, zaslužuju dostojanstvo, ne smiju biti žrtve novih ili starih manipulacija. Na njima nitko nema pravo graditi  karijeru. Nikad više ničija žrtva. Samo pijetet. Mirno i dostojanstveno počivati. A mi se nadamo i procesuiranju. Počinitelja, nalogodavaca...

I priznajmo, jedanput, da netko, ovaj put s imenom i prezimenom, odlično radi svoj posao. Ako ih priznaju u svijetu, možemo li i mi? Ministarstvo hrvatskih branitelja, smireni ministar i samozatajni pomoćnik Sučić sa svojim timovima nemaju lagan posao. A rade ga baš dobro...

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.