VRIJEME APSURDA

Ne zaboravimo da je ljutoj desnici bilo svejedno tko je na Pantovčaku, Kolinda ili onaj koji je sve ovo zakuhao!

Svakim danom otpada po jedna nosiva greda nacionalnog supstrata ove toliko žuđene hrvatske države, dok lava stare jugoslavenske svijesti sve brže i snažnije zatrpava tu kolibu hrvatstva i to sustavno i temeljito, a kod neupućenih koji na izbore i ne idu, a takvih je na žalost više od 50 posto, svi smo tobože isti! A sve smo, samo ne isti!

07.05.2020. u 07:06
Ispiši članak

Pogledajte rukavce zadnje afere vezane uz HOS, Jasenovac, Okučane, Borovo Selo... Dovela je do toga da general Pavao Miljavac nastupa ne samo protivno onome što radi general Medved, nego i onoga što u Okučanima zagovara i Plenković, a sada Miljavac diže glas i protiv bivšeg ministra obrane Andrije Hebranga! General na generala, čelnik hrvatskih generala protiv premijera, a na strani presjednika države! Uz sve to ružno i nedostojanstveno držanje prema Andriji Hebrangu! A sve je zakuhao novi Stipe Mesić, aktualni hrvatski predsjednik Milanović za kojeg je ljuta desnica tvrdila da je za Hrvatsku svejedno hoće li on ili Kolinda ostati na Pantovčaku! A čovjek je za samo tri mjeseca uspio izvrijeđati branitelje ( i Mesić ih je vrijeđao, 'pače psovao u vojarni na Dračevcu na početku mandata), posvađati generale (i Mesić je ih posvađao) i izbaciti Tuđmanovu bistu s Pantovčaka!

Pošteni, čestiti, neumrljani, veliki Andrija Hebrang, jedini je sad iskočio iz tog blata! Jedini je u ovoj sramnoj aferi divljačkog Milanovićevog napada iza kojeg se jasno čuje šapat Stipe Mesića kao Milanovićevog Salierija, iskreno kriknuo i zatražio da Hrvatski generalski zbor stane u zaštitu branitelja. S obzirom da je Zbor odbio reagirati, u svojoj ostavci na članstvo u Hrvatskom generalskom zboru Hebrang kao razlog navodi da je "jedna od glavnih obveza Zbora čuvanje istine o hrvatskoj obrani tijekom srpsko-crnogorske agresije, te čuvanje ugleda i dostojanstva hrvatskih branitelja", a da je "Zbor odustao od čuvanja istine o hrvatskoj obrani". Naime, Hebrang  Miljavcu piše: "Upravo ste me izvijestili da se neće (zbor op. au.) javno oglasiti na najteže blaćenje legalne braniteljske postrojbe HOS-a od strane Zorana Milanovića". I doista, ako Hrvatski generalski zbor nema potrebe, osjećaja, snage, revolta, ljudskosti, elementarnog hrvatstva ako hoćete, reagirati na tezu predsjednika države da ploču s imenima poginulih HOS-ovaca, dakle njihovih vojnika, treba baciti, ako Hrvatski generalski zbor ne smeta da je predsjednik države demonstrativno otišao u pola izvođenja hrvatske himne, ako su se generali po riječima Pavla Miljavca većinom glasova odbili uopće o tome očitovati, a ako je po Hebrangovim riječima Hrvatski generalski zbor još ranije odbio reagirati i na činjenicu da je Milanović izbacio Tuđmanovu bistu s Pantovčaka, a puna tri sata su se svađali treba li i kako reagirati i odaslati javno priopćenje na najavu da će od grada Zagreba dobiti odličje Budimir Lončar koji je svojim angažmanom onemogućio hrvatsko naoružavanje na najkrvavijem početku rata (ne bi li  na kraju iznjedrili neko mlako priopćenje), onda je to znak da smo u tim relacijama i na tom nivou došli do dna. Niže ne može.

Onda smo blizu konstatacije da je posve razvidno u ovoj priči da tu nema pravih generala, da tu nema ničega od slavnog  generalskog zbora, na žalost da više nema ni Tuđmanove Hrvatske, jer ga više ni generali ne brane kad mu bista leti u podrum! Generali koji nemaju potrebu ustati na vrijeđanje svojih poginulih vojnika, suboraca, heroja prvog reda, kakvi su to generali? I svjestan svega toga, Andrija Hebrang je otišao... Jesu li korupcija, nepotizam i tko zna što još izjeli grede najčasnije hrvatske udruge, one koja okuplja hrvatske vojne i ratne generale?Predsjednik države vam  kaže u kameru, da ploču s imenima branitelja valja baciti, dok se lente dijele likovima koji su vam kapitalno otežali borbu i vi šutite i na jedno i na drugo! Jer hrvatski generali, a Pavao Miljavac kaže da Hrvatski generalski zbor okuplja oko 80 generala, zapovjednika ratnih brigada i korpusa, danas odbijaju već i očitovanje oko Milanovićeve teze da treba baciti ploču HOS-a u smeće(!), oni danas šute glede činjenice da je predsjednik države u pola sviranja himne onako dešperatno napustio obilježavanje akcije Bljesak, jer su se tamo pojavile nota bene insignije dopuštene po svim mogućim hrvatskim zakonima i preporukama. 

Andrija Hebrang nije htio uskočiti u tu blatnu raku

Hrvatski generalski zbor koji o svemu ovome jedne riječi nije izgovorio doista pokazuje da niti je hrvatski, niti je generalski, niti je zbor! Crvotočine korupcije tko zna kakve razine su ga raznijele! A Andrija Hebrang u tu blatnu raku nije htio skočiti! Zato je momentalno napadnut upravo od Pavla Miljavca koji se u napadu na Hebranga služi najnižim udarcima. Koji se jednom Hebrangu usuđuje reći: "da je u godinama kada se više ne bi trebao baviti politikom..". Tuđman je u ovim Hebrangovim godinama upravo završio Oluju i potpisao mirnu reintegraciju Podunavlja, a Stjepan Mesić je u današnjim Hebrangovim godinama bio nasred drugog predsjedničkog mandata! Nisam čuo da je Miljavac ikada Mesiću poručio "da je u godinama kad se više ne bi trebao baviti politikom!". Dakle, nisko je licitirati godinama, pogotovo kad niste načelni u tim licitacijama! Hebrang se osim toga politikom ne želi baviti, on reagira na crti vlastitih nacionalnih osjećaja, napadne vlast, pa je brani kad vidi da prijeti da je lijeva neman preuzme, pa opet prigovori, ali se vrati prvoj ljubavi jer mu je kristalno jasno da pad HDZ-a, ne znači ništa drugo negoli pobjedu SDP-a! Tako se drži svih ovih godina i vodi ga ta nit na crti elementarnog nacionalnog osjećaja, premda je ponižen jer godinama iz stranke koju je osnivao ne dobiva čak niti one trivijalne pozivnice za obične obljetnice! Ali, još uvijek ima i ponosa i časti da kad se nešto ovakvo dogodi, reagira na nivou. Veliki, pošteni, časni Andija Hebrang!

Reagirao je na Milanovićevu diverziju i Miroslav Škoro na način koji je neshvatljiv. Škoro je naime Milanovićevu gestu u Okučanima, kad je demonstrativno u pola izvođenje himne otišao s komemoracije poginulim braniteljima, tu Milanovićevu gestu u kojoj je HOS i njihove insignije tretirao kao nešto odiozno, neprijateljski, upravo odvratno, nazvao frajerisanjem... Škoro će doslovno: "Mislim da bilo koje mjesto komemoriranja nije mjesto na kojem se treba pokazivati frajerluk". Frajerluk? Otići u pola izvođenja himne je "frajerluk"? Reći da ploču HOS-a treba baciti je "frajerluk"? Reći da branitelji ne smiju nositi zakonom dozvoljene oznake i zbog toga otići u pola izvođenja himne i tako uvrijediti i žive i mrtve je "frajerluk"? Može li se više umanjiti Milanovićevo ponašanje u Okučanima od teze da se pravio frajerom? I dok bi Zekanović opozvao predsjednika nakon one izjave, Škoro ga zove - frajerom!

Malo prije toga je na N1, kao dokaz za jednu svoju drugu tezu, Škoro uzeo ni manje ni više nego Žarka Puhovskog kao krucijalni dokaz i citirao ga! Vođa desnice citira Žarka Puhovskog! Jeste li ikada čuli za desničara, napose za ujedinitelja desnice koji citira Žarka Puhovskog? U predsjedničkoj kampanji je pak na istoj toj N1 televiziiji na upit da zašto okuplja samo desnicu, naveo da tome baš i nije tako, te je podsjetio da ga je tih dana hvalio Ivo Josipović, a da je birane riječi za njega našao čak i Ranko Ostojić! Desničar koji se ponosno hvali pohvalama Ive Josipovića i Ranka Ostojića? Da bi šest mjeseci kasnije citirao pohvalno jednog Žarka Puhovskog? To još nismo imali!  Koji dan iza toga pojavit će se u Gračanima da na dan Titove smrti podsjeti na Titove pokolje, ali će tamo na upit novinara glede HOS-ovih oznaka stati čvrsto uz Kusićevu  komisiju koja je rekla da se oznake HOS-a mogu koristiti isključivo na komemoracijama. Točno! Ali, nema desničara, desno od HDZ-a, koji se slaže s tim da se uporaba tih legalnih insignija ograniči samo na komemoraciju!!!

Zlatko Hasanbegović koji je stajao tik do Škore je kolutao očima od srama i užasa jer je Škoro, dični vođa desnice, citirao nikog drugog nego Andreja Plenkovića u ovoj temi! Koji desničar misli da se oznake HOS-a mogu koristiti samo na sprovodima i komemoracijama? I na tu temu citira akademika Kusića? Te  primjere vođa desnice ne koristi, ovu argumentaciju vođa desnice nikad ne navodi. Desničar koji se hvali podrškom Ive Josipovića? Jeste li ikada za to čuli? Pa ni o micanju Titove biste za cijelo vrijeme kampanje nije pošteno odgovorio.  Škoro jednostavno nije desničar! Zadnja vijest da je Škoro u svoje redove uvrstio Zlatka Hasanbegovića iz temelja mijenja stvari, to bi mogla biti zadnja slamka spasa za njegov desničarski izričaj i za pokret koji vodi, to je prva dobra vijest koja stiže iz tog političkog ugla u zadnja gotovo četiri mjeseca, jer u zadnja četiri mjeseca priča o ujedinjenju desnice stoji na mjestu. Hrvatska treba temeljite promjene, mi smo na koljenima, ali onaj tko od  tisuću pridjeva za Milanovićevo držanje u Okučanima odabere riječ "frajer" ne može biti ideološki preporoditelj.

Hasanbegović ima karizmu...

Hasanbegović, e to je druga pjesma, on da! On ima svu karizmu vođe desnice, on je autentičan, kod njega nećete naći da je vlasnik i zemljišta koje traži i zemljišta kojeg je dao u zalog da do novog zemljišta dođe, kao što su mediji neki dan objavili za Škoru, kod njega nećete naći more problematičnih stvari koje ćete naći kod Škore. Osim toga, Hasanbegović nikad neće Milanovića nazvati frajerom, niti ćete ga čuti da pohvalno citira Ranka Ostojića, Ivu Josipovića ili Žarka Puhovskog. Nikad! I zato je Hasanbegović autentičan! No, Miroslav Škoro je povukao sjajan potez kad je sklopio savez s njim. Želi li uspjeh toj opciji, Škoro bi morao hitno reducirati javne nastupe, jer  je teško pronaći jedan njegov intervju u kojem nije bar tri puta izgovorio nešto što uopće ne spada u vokabular vođe desnice, jer on jednostavno nije iz tog filma. Za razliku od Hasanbegovića koji je samo u tom filmu! Okupljanjem na istoj platformi Hasanbegovića, sutra vjerojatno i Suverenista, moguće i Mosta, Škoro, to mu se mora priznati, čini pravu stvar i organizacijski (to je sjajan, to zna, to razumije) uvezuje rakovu djecu desnice. Da samo to uspije, to je ogroman posao i već mu na tome valja čestitati! Jer, to nikad nikome nije uspjelo. Škoro je kao vrstan poduzetnik s Domovinskim pokretom krenuo sjajnim putem, respektabilan broj zastupnika u Saboru gotovo da mu je već sad zajamčen i Hrvatska definitivno s njegovom platformom dobiva treću opciju. Ona sama neće moći doći na vlast, ali može biti sjajna desna ruka i partner HDZ-u. Jedini način da promjene stvarnost je da dođu na vlast, jedini način da dođu na vlast je suradnja s HDZ-om. Tu su dva i dva uvijek četiri.

Prve informacije međutim govore da je teško vjerovati da će u tom ujedinjenju Škoro do kraja uspjeti. Željka Markić je najavila da podržava tu platformu, ali da na Škorinu listu neće, niti će "U ime obitelji" službeno stati u te redove. Informacije s terena govore da je Most postavio dosta visoko letvicu za buduću suradnju, ekskluzivne informacije govore da će glavna zvijezda Mostove kampanje najvjerojatnije biti Nino Raspudić koji je po svemu sudeći definitivno odlučio ići na izbore i to u suradnji s Mostom. On će uz vjeroučitelja Marina Miletića u Rijeci biti glavne zvijezde Mostove  liste i to su sjajne kadrovske novosti na desnici. No, Most glede pregovora sa Škorom, kao "prvoborac" u borbi protiv duopola HDZ-SDP, misli (s razlogom!) da u najmanju ruku treba biti prvi među jednakima u budućoj ujedinjenoj desnoj grupaciji.

To će biti jako teško, jer Škoro nije ušao u ring da bilo kome prepusti prvo mjesto, odnosno prva mjesta na listama, ona koja jamče ulazak u Sabor. I tako je puno, pravo, temeljito, ozbiljno ujedinjenje desnice još uvijek na klimavim nogama. No, bilo bi esencijalno da se Most i Škoro dogovore jer je tu očita sinergija od koje bi oboje imali koristi. Ta je platforma Hrvatskoj potrebna, ta konsolidacija kompletne hrvatske desnice je najbolji mogući koalicijski partner HDZ-u, a ta opcija umornoj domoljubnoj biračkoj bazi jedina jamči mir. Ideološki mir. Zato povezivanje Škore i Hasanbegovića veseli, ali ostane li se samo na tome, to neće biti dovoljno za poziciju respektabilnog partnera. Zato je na desnici u ovim pregovorima nužna filigrantska taktičnost. Oni sami ne mogu na vlast, HDZ bez njih neće moći sam. Tko to na desnici ne razumije, taj ništa ne razumije. Jer,ono što ostaje na sceni osim njih su gladni morski psi i za jedne i za druge: SDP koji se s Bernardićem pokazuje kao prostački SKH i Zoran Milanović koji stiže kao klon  Stipe Mesića. Što se prije shvati da HDZ i  Škorina domoljubna opcija nemaju drugog izbora nego ići zajedno, jer će inače biti progutani od morskih pasa s ljevice, to bolje ! 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.