IZ POSEBNOG KUTA

Ministarstvo znanosti treba pokrenuti projekte zaštite djece od nasilja

Da, stanje u Hrvatskoj je pod kontrolom. Uz propuste pojedinaca koji jesu uzrokovali velike štete, poput slučaja u Splitu ili možda u Zagrebu, Koprivnici... Ali, statistika i usporedba s drugim zemljama, ne samo susjedstva, ipak pokazuje da je sustav odradio na kvalitetan način sasvim novi izazov. I sad nam je već dosta.

18.04.2020. u 22:19
Ispiši članak

Zbrajaju se gubici u gospodarstvu, Vlada donosi mjere da spasi što se još spasiti može, čak i na HNB se oslanjamo. A povlačimo i iz europskog proračuna. Stranci bi na naše more čim prije. Za početak Česi. Novinarska pitanja sve su češće - kad će mjere završiti? Ili bar popustiti? Koje prve mjere ćemo olabaviti? Svi su u niskom startu. Dakle, svima je već dosta. Strah od gospodarskih gubitaka na maksimumu. Udarac po džepu svi razumijemo. I tako, dok se opravdano Vlada pa i odgovorniji gradovi bave mjerama za spas svakog radnog mjesta, postoji i ona siva zona.

Nasilje više nije prekršaj

Zona u kojoj je isključivanje socijalnih kontakata sjajna podloga za rast. Posebno teško za one koji žive u nasilnim obiteljima, a svi rizični parametri su u porastu...stres, financijski problemi, neizvjesnost, nezaposlenost... Ispada da su odlasci u školu, vrtić, sportske aktivnosti bili sigurno mjesto. Ženama odlazak na posao, svoj ili partnerov. A sad su dostupni nasilniku. Iako ne bilježimo  porast prijava nasilja u obitelji, nasilju prema djeci, partnerici ili partneru, osobama starije dobi, osobama s invaliditetom, procjene EUROPOL-a, vezano za procjene rizika, zahtijevaju poduzimanje mjera sprečavanja daljnjeg zlostavljanja i zaštite žrtava, senzibilizaciju javnosti, građana i samih žrtava da policiji prijave saznanja o ugroženosti djece i obitelji.

MUP je uputio posebno priopćenje javnosti, ali i žurno postupanje prema počiniteljima. Na sreću, dovoljno su ozbiljni da statistiku tumače na pravi način. Naime, prema statistici usporedbe prva tri mjeseca prošle godine i ove godine,  zabilježen je pad prekršajnih djela za 28,8 posto. A ozbiljno shvaćanje obiteljskog nasilja rezultiralo je porastom kaznenih djela istog područja za 44,94  posto.

Nasilje više nije prekršaj. Konačno. A u vremenu pandemije statistika ne pokazuje znatno odstupanje... Na sreću, ni tu statistika nije poslužila kao izgovor nedjelovanju. Jasno je...nema uvjeta za prijavu nasilja. Kampanja je u tijeku. Nismo gluhi.

Opasnosti novog svijeta

Međutim, ne smijemo ne vidjeti nove izazove. Djeci su dostupni tableti, mobiteli, slobodno vrijeme. Sve to povećava rizik od elektroničkog zlostavljanja (online rizično ponašanje, vrbovanje, iznuđivanje fotografija). Opasnosti novog svijeta. Opasnosti dostupnog svijeta. Jer, neograničene mogućnosti učenja imaju i drugo lice. Izloženost neprimjerenim sadržajima, seksualnim prizorima, prizorima ekstremnog nasilja, seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja.

Uz sve mjere za zdravlje i sigurnost o kojima skrbi nacionalni stožer, ali i oni lokalni, neke druge institucije šute. Ne vide. Roditelji teret ne mogu nositi sami. Treba ih upozoravati da kontroliraju sadržaje koje konzumiraju njihova djeca. I moguće strance koji pomoću digitalnog svijeta dolaze u domove. I opasni su.

Potrebno je djelovati odmah. Uz platforme koje postoje nužan je i child-friendly mehanizam prijave. Neke su zemlje već uvele različite modele. Francuska nudi smještaj u hotelima za žrtve (kod nas nijedan vlasnik nije ponudio takvu uslugu, dok medicinsko osoblje, liječnici, vatrogasci, taksisti, trgovci nalaze načine kako pomagati).

Nasilje nije nestalo, samo je nasilnik za vratom

Ta skupina, žrtve nasilja, žene i djeca, nisu izgleda u fokusu. Jedini izuzetak je MUP i Poliklinika za zaštitu djece i mladih grada Zagreba. Neophodna i prepoznata. Španjolska ima SOS poziv sa šifrom "Želim kupiti masku", što znači poziv u pomoć. Odbor za pravo žena, rodnu ravnopravnost Europskog parlamenta upozorava na opasnost ovog stanja, očekuje nacionalne mjere. Najlakše je sakriti se iza podatka da žene ne prijavljuju nasilje sada u vrijeme korone i tumačiti ga kao izostanak nasilja.

Nasilje nije nestalo, samo je nasilnik za vratom. Ako nam je do sreće naše djece, javnost treba  senzibilizirati, a djeci i žrtvi omogućiti da pomoć zatraži  na vrijeme. Platforma E-edukacija mogla se koristiti i u te svrhe. Dati savjet djeci i žrtvi. Kao dio nastave. Škola za život. Jer, i to je život!

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.