LIBERALNA KAPITALISTICA

Medicinske sestre besramno su potplaćene - vlade bi trebale padati dok je ne poprave

Svi smo se ovaj tjedan zgražavali nad hrvatskom karijernom diplomatkinjom koja je sa svoje pozicije u veleposlanstvu u Berlinu javno zagovarala "bijelu Europu" pa zaradila etiketu diplomatkinje – rasistice. Da, jako je važno da osoba s takvim stavovima ne predstavlja domovinu u inozemstvu. 

20.08.2019. u 11:01
Ispiši članak

Gotovo svi domaći opinion makeri su imali potrebu to naglasiti i nešto o tome napisati. To je u redu. Ususret vrućoj političkoj jeseni, nažalost puno se manje zgražamo oko problema koji je puno teže riješiti. Slobodna Dalmacija je objavila zastrašujući podatak. Ne, nije riječ o fekalijama koje se kroz loše napravljene septičke jame izlijevaju u more pokraj kupača. Riječ je drugom, zastrašujućem podatku. O plaćama. Za poslove medicinske skrbi s jedne strane i čišćenja s druge strane. 

Priča kaže da viša medicinska sestra zaposlena u jednoj većoj hrvatskoj bolnici ima plaću od šest tisuća kuna. Ona je zaposlena u javnom sektoru. Čišćenje je, kaže priča povjereno privatnoj tvrtki čiji je vlasnik kako bi zadržao radnice čistačice da mu se ne razbježe morao podići plaću. Pa ju je podigao na pet i pol tisuća kuna. Toj priči možemo dodati da službenica, recimo referentica u računovodstvu suda radi za oko četiri tisuće kuna mjesečne plaće. Nema mjesta zgražanju? Itekako ima. Tržište je u privatnom sektoru, posebno na obali učinilo svoje. Što tržište, što hrvatska anomalija u kojoj svaki rad ispadne neprofitabilan. I zato se izgleda čišćenjem može zaraditi plaća gotovo jednaka onoj koja se zaradi radom medicinske sestre koja skrbi o bolesnima. I veća od plaće referenta na sudu. Sve te plaće, da se razumijemo, svim svojim sretnim radnicima garantiraju da će od mirovine jedva preživljavati, no teško je misliti o budućem problemu kad je aktualni prilično velik i gorući.

Jednostavno nije normalno da se zdravstveni sustav u zemlji dovede u takvo stanje da nikoga nije briga hoće li medicinske sestre iseljavati tamo gdje će biti plaćene više i imati bolje radne uvjete. Privatniku su njegove čistačice izgleda u ovom slučaju važne. Jer nema biznisa bez njih. U javnom sektoru zdravstva izgleda misle da zdravstva bez medicinskih sestara. Čemu se mučiti s odgovornošću za bolesne kad se praktično ista plaća može zaraditi čišćenjem? Čišćenje je fizički zahtjevnije? Nije. Svaka medicinska sestra može sutradan biti čistačica. Ni jedna čistačica sutradan ne može postati medicinska sestra. I zato je porazno da su plaće za ta dva posla praktično izjednačene. 

No, kao društvo se nećemo nad time dovoljno glasno zgražati. Otupjeli smo. Priča služi kao začin najavama podizanja plaća u sektoru zdravstva koje je Vlada odbacila pa su sindikati zaoštrili svoje zahtjeve. U državnom proračunu koji buja ne bi li plaćao između ostalog i diplomatkinje rasistice da nas sramote po Europi bit će, kažu vijesti još i manje novca za sustav zdravstva. U zemlji u kojoj se građane isisava davanjima državi i nametima. I to je veća sramota od jedne diplomatkinje rasistice. Trajna sramota, ona s kojom se kao društvo svaki dan budimo i s kojom svako veče liježemo. 

Ali upravo zato što je taj problem teško riješiti mi oko toga ne dižemo preveliku graju. Nema tu ni slave ni hvale i klikova ni lajkova. To je postalo dosadno i obično. Medicinska sestra ionako mora odraditi svoj posao. To je njima dužnost i obaveza, to im je poslanje. Da skrbe za bolesne. Medicinske sestre su heroine. I besplatno bi radile. Zar? Nemojmo se šaliti. To je posao. Besramno potplaćen posao u Hrvatskoj. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.