AKCIJA I REAKCIJA

Luka Popov za Direktno: Čemu vojni rok, ako ne smijemo imati oružje?

Dr. sc. Luka Popov, rođen u Splitu, završio je Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu gdje je diplomirao i doktorirao na temi iz teorijske fizike. Danas samostalno radi kao konzultant, kolumnist i javni komentator društvenih zbivanja. Aktivan je u nekoliko organizacija civilnog društva i potpredsjednik Zaklade Vigilare. Od danas piše za Direktno.hr pod egidom tako prirodnom za jednog fizičara - ''Akcija i reakcija''.
12.02.2017. u 16:24
Ispiši članak

U principu se slažem s argumentima pobornika uvođenja vojnog roka, a posebno onima koji počivaju na činjenici slabosti europskih nacija koje su podlegle feminiziranoj (ili bolje: de-maskulaniziranoj) kulturi. Ipak, smatram da se u cijeloj ovoj raspravi premalo govori o podjednako važnoj, ako ne i još važnijoj temi: pravu na posjedovanje i nošenje vatrenog oružja za samoobranu.

Kontradiktorne najave

Tako s jedne strane imamo Predsjednicu koja aktualizira pitanje fizičke nacionalne sigurnosti, a s druge strane ministra Orepića koji je odmah po preuzimanju ministarske fotelje najavio da će od 1. siječnja podići kriterije za legalnu nabavu vatrenog oružja, tako da će običnom građaninu koji poštuje zakon nabava oružja praktički postati onemogućena.

Kakvog onda ima smisla uvoditi vojni rok, ako nakon tih par tjedana čovjek i dalje ostaje goloruk, nesposoban zaštititi ono prvo i osnovno vrijedno zaštite: svoj život, svoju obitelj, svoju imovinu? Usporedimo li ovo s postupkom njegovog kolege iz Češke koji je pokrenuo inicijativu promjene ustava kako bi svojim građanima omogućio pravo na samoobranu, zaista se možemo zapitati živimo li na istom kontinentu.

Radikalni islamizam: realna sigurnosna prijetnja

Ključno je pitanje: koja to sigurnosna prijetnja danas prijeti Europi, a samim time i Hrvatskoj? 

Promatrajući trenutnu geopolitičku situaciju, moram priznati da mi je teško vidjeti ozbiljnu sigurnosnu ugrozu od organiziranog vojnog napada. S druge strane, sigurnosna ugroza Europe od strane ISIS-a i radikalnih islamista postaje sve konkretnija i očitija. A budući da ovaj neprijatelj ne koristi tradicionalnu vojsku i vojne napade, bojim se da je u ovom slučaju vojska kao takva od male koristi.

Stvar je u suštini vrlo jednostavna: želimo li se obraniti od ove prijetnje, hitno je potrebno povući sve mjere i zakonske akte koji europskim muškarcima uskraćuju pravo na neposrednu samoobranu. Zapitajmo se kako bi npr. završio napad na Charlie Hebdo da su svi muškarci u redakciji tog kobnog dana bili naoružani osobnim vatrenim naoružanjem. Da li bi do nekih napada uopće došlo kada bi teroristi znali da europski muškarci nisu kao glineni golubovi?

Švicarska nema vojsku - Švicarska jest vojska!

U tom smislu možemo se ugledati na najrazvijeniju, najbogatiju, najsigurniju i za život najpoželjniju europsku državu - Švicarsku. Malo je poznat podatak  da Švicarska, za koju se često ističe da formalno nema vojsku, ima obvezni vojni rok u trajanju od 5 mjeseci. Još je manje poznat podatak da nakon odsluženog vojnog roka ročnik dobiva mogućnost da zadrži svoje osobno naoružanje, na što se velika većina i odlučuje.

Rezultat toga jest da svako drugo kućanstvo u Švicarskoj posjeduje vatreno oružje. Švicarska nije neutralna zato jer u njoj žive pacifisti, već upravo obrnuto: militariziranost njezinih građana omogućava joj mir i prosperitet.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.