LIJEVOM NAŠOM

Ljevičarska falanga napokon je prešla granicu: Zamislite da to netko izjavi u Francuskoj

Umrla je Milka Mesić. Bila je prva, ali i prava dama. Tako se i ponašala. Nikad zločestoća nije sišla s njenih usana. Za razliku od supruga i njegovih haških svjedočenja, parnica protiv kolumnista… Neka joj je vječni pokoj duši!
 

28.10.2024. u 07:02
Ispiši članak

Medijski Stipe zove se Ante Tomić, bivši komunista ili današnji kolumnista. Ante, zvan "Kanta", k'o svaki pravi podoficir JNA, stalno drži na nišanu branitelje Domovinskog rata. Filip Galić misli kako je naš Ante četnikofil. Ne bih išao tako daleko, ali da je  blizak orjuni i da je jugo-nostalgičar više je nego evidentno iz njegovih napisa. Ljevičarska redakcija "Jutarnjeg" izbacila je njega i Juricu Pavičića u sam vrh svojih komentatora. Najbliže istini je Tom Pavičić kad kaže: "…arogantni jugonostalgičar…" Mnogima već pomalo i dosadan. 

I dok "srpski svet" iz dana u dan pokazuje svoje pravo lice, dotle Ante Tomić pušta maglu. Pita: "Što su napravili branitelji?" Preko 3500. si je oduzelo život.  Zašto? Između ostalog jer žive u državi za koju se nisu borili i pobijedili u ratu. Ismijavanje  branitelja i njihovih zasluga u stvaranju države postalo je svakodnevno. Žrtve Blajburškog pokolja se ismijavaju k'o "gnjila trupla", brane se partizanski zločini nakon '45.g. To je za mnoge branitelje bilo previše. I sad Ante Kanta, onako intelektualno superioran, pita gdje su bili branitelji  dok je njegova Prija radila karijeru. Politička patologija! Spustila se k'o gusta magla na Hrvatsku. I dok Pupi obilježava teritorij k'o mačak, dotle Tomići, Pavičići, Bajruši, Vlašići… odrađuju svoj dio posla. Zamislite kako bi u Francuskoj prošao novinar koji bi članove "pokreta otpora" od '41. do '45.g. ismijavao ili se sprdao s njihovom borbom protiv nacizma. Međutim, kod nas čvrsto dominira lijeva medijska falanga. Opasna je, ali i dosadna, zadojena jugo nostalgijom.

Srpska pjevačica Aleksandra Prijović je od "95" izrasla u ogromnu estradnu zvijezdu, a što su za to vrijeme napravili naši branitelji? Ništa. Ljevičari im poručuju: nađite si život! Branitelji se ubijaju, vjerojatno ne zbog pisanja Tomića i njemu sličnih nego zbog potpune izolacije ratnih pobjednika, osim kad se radi o obilježavanju ratnih datuma. Na pozornicu su došle nove zvijezde, nakon Tuđmanovog odlaska, to su Račan, Sanader, Milanović, Plenković, Pupi…

Stigla je vijest o filmu prekrasnog naziva: "Svemu dođe kraj" u režiji našeg Stevena Spielberga, zapravo Rajka Grlića. Još samo da taj kraj napokon dođe…

FOTO: Goran Mehkek / CROPIX

'Dali su nam Hrvata'

Hannah Arendt, čuvena njemačka filozofkinja, jednom je napisala: "To stalno laganje i nema za cilj da narod povjeruje u laž, već je cilj da u ništa ne vjeruje. Takvom narodu nije oduzet kapacitet za akciju već kapacitet da misli i sudi. S takvim narodom možete raditi što god hoćete". Nagradno pitanje na koga bi se ova prosudba na našim prostorima mogla odnositi?

U Srbiji bijes i zaprepaštenje. Tonilo Picula je imenovan povjerenikom EU-a za Srbiju. "Dali su nam Hrvata", cmizdri Vučić. Bilo je i boljih rješenja. Recimo, mogli su im imenovati nekoga iz Albanije. Što će sad "da bidne s povratkom Srba na njihova vekovna ognjišta"? Više je varijanti u igri. Možda da im EU ponudi status kakav su u SAD-u tražili Indijanci, ili u Australiji Aboridžini, ili  u Francuskoj Korzikanci, ili u Španjolskoj Baski. Hrvatima bi onda možda ostao status Hrvata u vlastitoj državi. Njima je i to premalo, s obzirom na ono što su imali kod Ljubičice bijele.

Novi skandal potresa Hrvatsku. Sava je kod Galdova srušila nasip bez dozvole, zbog čega se očekuje ostavka direktora Hrvatske vodoprivrede.

Meri Čavar tvrdi: "Nije sretan onaj koji puno ima već onaj kome malo treba". To se sigurno ne odnosi na mnoge naše političare.

FOTO: HINA/Damir Senčar

Sjećam se Slovenskog slučaja

Hrvatska nogometna liga ide dalje. Red je na Hajduku. "Vrime je Ivane!" Dinamu je povjeren zadatak da ponovno osigura po milju eurića za svakog ligaša. U zadnje vrijeme nama dinamovcima baš "nekak' nejde". Gledam tablicu Lige prvaka. Još malo pa će nas Bayern stići. Za sada smo još ispred Bavaraca, ali moramo se uozbiljiti. Dana 26. listopada Zlatko Dalić je slavio 58. rođendan. Čestitke selektoru koji je uspio nadmašiti i velikog Ćiru! Osvojio je dvije brončane i jednu srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu. To je doseg koji ćemo još dugo čekati. Dalić doista može kod dolaska na carinu izjavi kako nema što prijaviti, osim svoju genijalnost.

Sa Slovenijom je i dalje "status quo" (vadis). Slovenska europeizirana policija pokazuje veliki obzir prema svojim građanima pa prekršaje slovenskih vozača uglavnom nastoji naplatiti od hrvatskih vozača kad naprave neki u Sloveniji. Sjećam se jednog slučaja kad su Slovenci u zanosu potjere za hrvatskim vozačem prešli hrvatsku granicu kod Macelja, pa su na našem teritoriju izvukli vozače i suputnike iz auta. Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova odmah je oštro protestiralo: sram vas može biti! Ponašate se kao na Svetoj Geri ili u Savudrijskoj vali….

Astrolog na TV-u je najavio: "Djevicama će ova godina biti plodna!"

Tuđman nije uspio preslušati vlastite vrpce snimljene na Pantovčaku jer je imao važnijeg posla. Stipe Mesić nije imao važnijeg posla…

FOTO: HINA/Daniel Kasap

Dva povezana fenomena

U Hrvatskoj je počela obnova. Mislim na partizanske spomenike partizanskih likovnih autora Vojina Bakića i Vanje Radauša. Iza čitave priče stoji poznati vajar Milo-dar Pupovac. Ivici Marijačiću, uredniku Hrvatskog tjednika, nije sve to previše jasno. Ili mu je sve i previše jasno pa piše: "Premda je Hrvatska '95.g. trijumfalno pobijedila srpsku agresorsku vojsku i srušila komunistički režim, danas 2024. godine čini se da nije pobijedila ni jedno ni drugo. Ta su dva fenomena povezana i čelnici agresorskog dijela srpske manjine u Hrvatskoj, po naputku veliko srpskog Memoranduma 2, rehabilitirajući jedno, rehabilitiraju istodobno i drugo te u mirnodopskom razdoblju pokušavaju dobiti sve ono što nisu uspjeli u ratu". Na čelu kolone je naravno Pupi kojeg podržavaju domaći orjunaši i dio hrvatskih medija kao i vodstvo detuđmaniziranog  Plenkovićevog HDZ-a.

Uostalom, zašto bismo se bunili. Nema nadgrobnog spomenika na kojem nešto loše piše osim na onima na kojima piše da pokojnici leže na srpskoj zemlji mada su spomenici u Hrvatskoj. Još malo pa će i lokalni i predsjednički izbori. A onda, mili moji, 'ko komu…

Neki zastupnici iz kvote nacionalnih manjina sustavno koriste riječ "SEM" umjesto riječi "OSIM" kako se prakticiralo u negdašnjem Republičkom saboru… Vjerojatno iz SENtimentalnih razloga.

Navodno je senator Marko Porcije u svojim govorima na rimskom forumu često ponavljao: "Uostalom, smatram da Kartagu treba razoriti" Porcije je na kraju dobio svoju "porciju". Stoga smiruje i liječi ono što o partizanskim spomenicima misli "mali" Ivica Marijačić: "Ako Pupovac i njegovi politički sponzori i istomišljenici Plenković, Nina Obuljen i drugi čak i uspiju u planu obnove svih spomenika partizanskim zločincima, prije ili poslije će ih Hrvati opet srušiti jer je riječ o spomenicima okupatorima, koljačima i kvislinzima. To gotovo svaki Hrvat zna i to je dio one kolektivne nacionalne svijesti koja nas je i dovela do slobode i samostalnosti". 

Na kraju je shvatio da mu je najbolje početi ispočetka…

Čitam "dilemu" Ivane Petrović: "Zašto Hrvati ne vole Donalda Trumpa…" Odgovor ovisi o okruženju u kojem živimo. Liberalni mediji među kojima se kreće novinarka Ivana dobivaju ospice kad se spomene Trump. Obični, ili bolje rečeno, normalni ljudi simpatiziraju nezgrapnog Donalda iz više razloga, a dva su najvažnija. U svom prvom mandatu  Trump, za razliku od "voljenog" demokrata Obame, nije vodio nijedan rat, a taj isti mandat je završio otvorivši šest i pol milijuna novih radnih mjesta u SAD-u. To je dovoljno da na novim izborima koji upravo slijede bez problema pobjedi liberalnu Kamalu Harris koju hrvatski ljevičarski mediji kuju u zvijezde. 

Glasnogovornica GONG-a je navodno izjavila da će se prvi neslužbeni rezultati izbora doznati dva dana nakon izbora. Prvi službeni rezultati znat će se dva dana prije izbora…

'U sridu'

Hrvati vole i Andriju Jarka koji gađa u "sridu". Andrija komentira prekrasne nogometne stadione u Poljskoj i ujedno objašnjava: "Lako se Poljacima hvaliti ovim prekrasnim nacionalnim stadionima kad nisu imali afere kao što su Fimi Medija, HEP, Ina-MOL, HPB, HGK, prodaja plina, bojanje tunela, svih mogućih krakova auto cesta, Đakovštinu, Hypo i još desetak takovih afera. Što bi onda izgradili rođaci? Na livadi bi igrali…" Hrvatski tjednik se ne slaže s Andrijom. On misli da postoje i drugi razlozi kao što su "srpska agresija", "anacionalnost tzv. elita", "medijski konformizam" itd. Hajde da se ja jednom ne slažem sa stavom Hrvatskog tjednika. Srpsku agresiju smo riješili davne 1995.g. Od tada pa do danas izgradili smo samo stadion u Osijeku. Točnije rečeno, to su nam izgradili Mađari. Ovaj u Zagrebu je još u fazi fatamorgane.

Uz imovinsku karticu dužnosnik će kod nas morati priložiti i šifru kućne  blagajne koja će, u interesu imovinske sigurnosti dužnosnika, biti objavljena pod šifrom.

Zamislite što je napravio smušeni aktivist: Nije to jedini primjer izdajničkog talenta u Hrvata

Naša zastupnica u Hrvatskom saboru Rada Borić puna je odličnih rješenja. Da ju ne citiram Rada "misli" kako treba mijenjati programe za mlade. Treba u njih ubaciti više posjeta Jasenovcu, a manje odlazaka u crkve u koje odlazi previše mladih. Bar tako misli Rada. Ja o Radi mislim sve najbolje, a ona o meni sigurno sve najgore. Tješi me što oboje nismo u pravu…

Imam znanca koji je volio ići do kraja…sad plaća više alimentacija!

Ovih dana održana je mala svečanost povodom godišnjice izlaženja ove kolumne. Malo godine, malo rastresenost, ali na godišnjicu sam zaboravio pozvati samog sebe! Drugi put mi se to neće dogoditi.
 

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.