mrtvi zid

Kako, zašto i gdje je Josipović dobio glasove, a tamo će i SDP

26.02.2015. u 14:45
Ispiši članak

Zanimljiva je ova karta Zagreba koja pokazuje koliko su pojedine gradske četvrti dale glasova Ivi Josipoviću. Vidljivo je da je Centar, Gornji grad i onaj sjeverni, elitni dio u velikoj većini glasao za Josipovića. Slično je i s dijelovima Trešnjevke, Srednjaka, Knežije, Svetice, pojedine četvrti u Novom Zagrebu, ali to je zato jer su u tim kvartovima građene novogradnje uglavnom za pripadnike tzv. narodne milicije, oficire JNA i razne državne činovnike jugoslavenskog režima.

Međutim, najzanimljivije je pitanje Centra i elitnog dijela grada, uokolo Ilice, Vlaške i Maksimirske, a ponajviše sve ono sjevernije prema tzv. podsljemenskoj zoni Tuškanac, Pantovčak, Nazorova, Rokov perivoj, Kozarčeva, Jabukovac, Jurjevska, Kraljevac, Vrhovec, Šalata, Horvatovac, itd., itd. Ti su se dijelovi naglo zacrvenili u ljeto 1945. godine ulaskom 'osloboditelja' u Zagreb. Naime, odmah po zauzimanju grada partizani su krenuli s diobom plijena.

Plijen je bio Zagreb sa svim vrijednostima koje su zatekli. Jedna od tih vrijednosti su bile i nekretnine, osobito one u elitnim, bogatim zagrebačkim kvartovima. Metoda je bila jednostavna. Osvajači grada su kundakom razvaljivali vrata domova prestrašenih domaćina, upadali u kuće i jednostavno obavijestili vlasnika kuće da je njegova imovina upravo nacionalizirana i da će se u nju istog trenutka useliti dotični drug komandir, borac, komesar ili koji već.

Nije tada bilo Vilibora Sinčića i nekakvih udruga Živi zid koji bi spriječili deložaciju iz jednostavnog razloga jer se za svaki izraz negodovanja dobio metak u čelo. Bilo je to ljeto 1945., ljeto masovnih deložacija Zagrepčana iz Zagreba. Tog je ljeta drastično izmijenjena struktura stanovništva grada. Velika većina predratnog Zagreba je iseljena iz tog elitnog dijela grada ili poubijana na Križnim putovima, a u tako nasilno ispražnjene dijelove grada uselili su banditi, pljačkaši, ubojice koji su se skrivali iza zvijezde petokrake, kojima je ta zvijezda petokraka dala legitimaciju, pokriće za zločin i pljačku.

Slično se dogodilo i u drugim većim gradovima u Hrvatskoj. Bio je to jedan strašan civilizacijski i kulturni genocid nad hrvatskim narodom posljedice čega su i danas vidljive. Protjerani su svi viđeniji ljudi. uništeni su njihovi životi, imovina pokradena, a oni ubijeni ili protjerani u neke podrumske vlažne stanove da polako umiru. Sretniji su uspjeli pobjeći u emigraciju.

Njihovim odlaskom Hrvatska je ostala duhovno i materijalno slabija, siromašnija zemlja. Ubijeni su i protjerani svi oni koji nisu bili uz nove oslobodioce, a bili su uspješni, članovi društva, pokretači i nositelji svih važnijih društvenih tokova od gospodarstva, kulture pa do održanja etičke razine civilizacijskog sustava.

Njihovim je protjerivanjem slika Hrvatske izmijenjena. Nestalo je snage koja bi nametala pozitivne, moralne vrijednosne sustave, a pojavila se sila destruktivna i sirova, niže civilizacijske razine koja je vratila hrvatsku naciju par stoljeća unatrag. Sila crvene ideologije, sazdana od nekih drugih narodskih skupina koje je Jugoslavenstvo dovelo u nasilno ispražnjene fine hrvatske gradove, osobito one elitne dijelove.

Premijer Milanović često govori kako je HDZ kriminalna organizacija. Čudna su to mjerila. Kako bi onda trebao nazvati sve te partizanske odrede koji su otimali kuće i stanove, tu jugoslavensku državnu upravu koja je tu pljačku legalizirala, a na kraju i njegovu komunističku partiju koja je idejno to sprovodila, poticala i ideološki opravdavala teorijama poput: 'Eksproprijacija eksproprijatora'.

Spomenimo usput kako je ta partija i ta partizanska ili kako se danas zove antifašistička vojska sustavno provodila genocid hrvatskog naroda i poubijala oko 300 tisuća zarobljenih vojnika i civila. Dakle, Milanovićeva je stranka ne samo pravni slijednik, nego i krvoslijednik te i takve, blago je reći zločinačke Komunističke partije.

A što reći za sve te Antifašističke saveze, sve te udruge te partizanske vojske koja je pljačkala i ubijala? Jesu li i oni zločinačka organizacija? Radi se udrugama u kojima se reinkarniraju borci NOB-a pa i danas sedamdeset godina nakon rata imaju kompletan sastav svoji proleterskih, udarnih, brdskih, omladinskih divizija, četa, odreda koji su svakog mjeseca u punom sastavu postrojeni ispred šaltera za podizanje mirovine.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.