OVO TREBA REĆI

Kako proširiti i produžiti blagodati izborne šutnje?

Netko će reći da naša dvodnevna izborna šutnja u suvremenim uvjetima nema nikakvog smisla. Jer, kaže se, nemoguće je "disciplinirati" milijune internetskih generatora i distributera informacija. Točno, nemoguće je. Upravo zato bi koncept izborne šutnje trebalo okrenuti naglavačke – zamjeniti razdoblja šutnje i ona nesnosne buke.

15.05.2021. u 22:50
Ispiši članak

Preopterećenost neželjenim informacijama poprimila je zastrašujuće razmjere. Razvoj i dostupnost moćnih računala i bežičnih telekomunikacija stvorili su tehničke pretpostavke za kaos u kojem smo svi zarobljeni. Puste milijarde informacija i sadržaja okružju nas u svakom trenutku, svaka od njih u konkurenciji sa svima ostalima,  boreći se za sekundu naše pozornosti. Krajnji rezultat? Opća i totalna neinformiranost, izgubljenost i zbunjenost.

Preopterećenost apsorbiranim (dez)informacijama uzrokuje, sasvim razumljivo, još veće buduće zagađenje. Svjesni intenziteta buke, trgovci i političari pokušavaju na najrazličitije načine progurati svoje poruke do naših osjetila. Dolazimo tako do bizarnih situacija u kojima i dokazani pravni stručnjaci i sveučilišni autoriteti pribjegavaju prostačkom izričaju uz logično obrazloženje da danas bez toga nije uopće moguće doprijeti do suvremenog čitatelja, onog pognute glave.

I tako se krug zatvorio. Isto je kao da smo doveli kanalizacijski ispust ravno na stol za kojim objedujemo. Toksični otpad nalazi se u istom tanjuru s najukusnijim jelom. Znanstveno otkriće na istoj stranici s namjerno podmetnutom laži. Najnovija točna vijest pregažena recikliranim ''deep fake'' uratkom od prije pet godina. I sve to u nezamislivom broju napada na našu pozornost, bez pauza, danju i noću, 365 dana u godini, već više od dvadeset godina. Uz izvjesno pogoršanje.

U opisanim okolnostima doista bi trebalo naći nekakav način za kolektivno rasterećenje našeg kognitivnog kapaciteta. Ne znam kako to učiniti, jedino sam siguran da ćemo se, ukoliko ništa ne učinimo, vrlo brzo naći u sveopćem kaosu nefunkcioniranja čak i bazičnih institucija uređenog društva. Time i uređene države. Jer, uspjeli smo delegitimirati i obezvrijediti gotovo sve institucionalne utvrde i autoritete.

Tko je danas neprikosnoveni znanstveni ili stručni autoritet? Onaj koji je objavio deset recenziranih članaka u međunarodnim časopisima, čiji su urednici redovni profesori s Harvarda i Oxforda, ili onaj koji svaki dan piše političke pamflete po društvenim mrežama? Za 99 posto publike ovaj drugi je stvarni autoritet. U tih 99 posto, na žalost, nalazi se i 99 posto izabranih političara. Ni ovdje se ne odvajaju od naroda. A trebali bi... barem ovdje.

Da bi bili ponovo izabrani, političari moraju još jače aktivirati sve mehanizme hvatanja makar i djelića pozornosti biračke populacije. Ti mehanizmi pak moraju nadjačati sve ostale komercijalne inicijative, i to u onom djeliću sekunde dok ''skrolate'' tražeći željenu informaciju. I eto još većeg kaosa i još veće zbunjenosti.

Besmisleni rat oglasima, dezinformacije...

U tom sveopćem kaosu besmislenog rata oglasima događaju se i bizarne situacije. Pa tako već nekoliko dana dobivam na ''pametni'' telefon isključivo oglase koji slave samo jednog kandidata za gradonačelnika jednog manjeg grada (a glasujem u Zagrebu!), u kojem nisam bio već 25 godina. Glavno da se vrte marketinški budžeti...

Svjedočimo posljednjih mjeseci i svakodnevnim verbalnim obračunima trojice najviših državnih dužnosnika. U ovom tekstu, zbog izborne šutnje, nemam komentara. Kad bi bar šutnja potrajala... Ostaje, naravno, pitanje u kojoj su mjeri ti obračuni dio svjesnog plana za proboj do naše pozornosti. Bez obzira na posljedice.

Ako su prostački istupi dio svjesnih planova, to onda znači da najviši državni dužnosnici priznaju da je hrvatsko društvo sa svojim političkim institucijama do te mjere nepovratno razgrađeno da jedino što preostaje u borbi za opstanak brutalna je eliminacija političkog suparnika. Bilo kojim sredstvima. Kakvi programi, kakvi ''stručni, pošteni, kvalitetni kandidati'' – jedino što je važno je postati prepoznatljiv kroz funkciji neprimjeren primitivizam i prostakluk u diskvalifikaciji suparnika.

Bojim se da će u budućnosti biti još gore. Zašto? Politika je precizno dijagnosticirala novo stanje u hrvatskom društvu, novi egzistirajući sustav vrijednosti i preferencija. Politika je, ne zavaravajmo se, ispravno prepoznala što donosi većinske glasove u tranzicijskom društvu dodatno tretiranom suvremenim informacijskim zagađenjem. To što danas donosi glasove jako je različito od onoga što je nekada donosilo glasove. Kažem, za sada, samo različito ...

Politika je, na žalost, oportunistički prihvatila novi sustav vrijednosti, bez imalo želje za kritičkim preispitivanjem utjecaja tog sustava na budućnost i opstanak nacije u sve turbulentnijem svijetu. Opstanak nacije je u pitanju. On se ne rješava višemjesečnim dokonim nadmudrivanjem o potpuno nevažnoj proceduri izbora na jednu jedinu funkciju. Opstanak nacije podrazumijeva državnički pristup i državničku odgovornost. Takvi kandidati danas dobivaju manje od dva posto glasova. Nekada je dobivao 93 posto...

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.