LIBERALNA KAPITALISTICA

Kako je Martina Dalić spasila ortački kapitalizam u Hrvatskoj

Martina Dalić napisala je knjigu. O slomu ortačkog kapitalizma. Na primjeru Agrokora. Dvostruka bivša ministrica, žestoka zagovornica slobodnog tržišta svoju 'istinu' ipak nije ponudlila na kupnju puku. Odlučila se na netržišni, da ne kažemo pomalo ortački pristup samopromociji pa se njezina knjiga poklanja uz dnevne novine u 45.000 primjeraka. Braniteljica slobodog tržišta nije htjela riskirati tržište pa 'napasti' knjižare sa svojim slavnim imenom i cijenom od 99,99 kuna, jer to što je napisala je herojska bitka za spas države i junački boj protiv korupcije. Kad bi sve to bilo tako, knjigu bi vrijedilo i kupiti.

30.10.2018. u 07:25
Ispiši članak

Međutim, kako to obično biva, Martina Dalić zajedno sa izdavačem svoje knjige okreće pilu naopako pa spašavanje ortačkog kapitalizma naziva njegovim slomom. Hitnoćom za djelovanjem u ime spasa za mase opravdava neformalne kanale kojima se koristila, opravdava ustupke prijateljima i članovima hitnog interventnog tima koje su im donijele ozbiljne zarade. Autorica priče o slomu ortačkog kapitalizma nije Ivici Todoriću rekla 'ne' kada je tražio 300 milijuna eura. Odlučila je da taj novac neće pustiti u opticaj njemu i njegovim ortacima, nego da će njezina neformalna radna skupina naći svoje ortake s kojima će pokrpati sustav na način da se novac slije u njihove džepove, baš kao što je Ivica Todorić nekoliko desetljeća nalazio način da se novac Agrokora razlijeva posvuda u ime Agrokora pa da na kraju propadne.

Jedino ili jedini kojega se Martina Dalić riješila iz Agrokora je Ivica Todorić. S njim je potonuo dio njegove mreže, ali se uzdigla nova mreža, novi ortaci i isti stari recept poslovanja.

Visoki trgovački sud odbio je sve žalbe na nagodbu Agrokora. Ona je nesalomljiva. Sud u Londonu odlučio je izručiti Ivicu Todorića. Čekamo ga. Sve je baš onako kako treba biti. Todoriću treba suditi po točkama optužnice kada ona bude podnijeta. Hoće li ga se i osuditi? Statistički gledano, kako ti i takvi postupci u Hrvatskoj obično idu, veće su mu šanse da u miru živi svraćajući na sud. Pravedno je to što Ivica Todorić više nema Agrokor. Izgubio ga je davno, predajući ga u ruke svojim silnim vjerovnicima, pretačući novac kroz mrežu više desetaka kompanija, zadužujući se da bi trajao više nego što će ikada moći vratiti.

Pogrešan je ipak način na koji je spašavan Agrokor. Pogrešan zato što je Martina Dalić zaustavila tržište u trenutku kada je ono moglo zaista slomiti ortački kapitalizam izrastao u tkivu Agrokora. Pod krinkom spašavanja radnih mjesta, spašene su sve strukture koje su uzgojile Agrokor, pod krinkom zaštite državnog proračuna, spašen je najveći dio ortačke mreže polusposobnih hrvatskih poduzetnika i dovedeni su neki novi inozemni ortaci u jednom novom netransparentnom ortačkom dogovoru.

Nagodba je nesalomljiva, potvrdio je sud? To nikoga ne bi trebalo iznenaditi. Todorićev Agrokor narastao je kroz šutnju institucija. Kroz podržavanje društva, uz pogodovanje struktura. Ništa se nije promjenilo. Samo je nastupila Martina da bi se, prema onome što je zakuhala, institucije, društvo i strukture ponijele isto kao nekad prema Todoriću.

Šutnja, odobravanje i pogodovanje. Nešto poput zakletve novoj ortačkoj mreži. Baš kao što 'koruptivna hobotnica' o kojoj smo galamili kad je policija gonila Ivu Sanadera po Europi gori, po Europi doli nije ostala bez ni jednog svojeg pipka zato što je sam Sanader završio na optuženičkoj klupi, baš tako ni ortačka mreža Agrokora sa izmjenjenim igračima neće izgubiti skoro ništa posjedanjem Ivice Todorića na klupu ispred kakvog suca.

I da bi sve skupa bilo još smješnije, knjigu Martine Dalić uz novine poklanja isto ono medijsko poduzeće koje je dva desetljeća svojom pretežitom šutnjom pomagalo uspon Ivice Todorića, ali u njemu su se promijenili ortaci pa su brže bolje odabrali podržati i novu ortačku mrežu stvorenu u krvotoku Agrokora. Važno je znati biti na pravoj strani povijesti. Tako je to u Hrvatskoj. Pa dok diktat kaže da je Ivica Todorić najuspješniji, najveći i najgenijalniji poduzetnik, što on nikad nije bio jer je njegov Agrokor oduvijek prepun rupa, pogodovanja, kumskih pretumpacija i sličnog, tako i danas treba biti na pravoj strani povijesti i uzdići Martinu Dalić zato što je sačuvala ortački kapitalizam kako bi ortaci imali naravno što jesti, piti i provoditi se. Baš kao što je Todorićev Agrokor 'uređivao' medije, tako je Martina Dalić prema vlastitom priznaju 'uređivala' medije.

I to je ono najtužnije u cijeloj priči – otišao je Ivica, a sve je ostalo ostalo isto. Ivica se vraća. Naivni vjeruju da će tjerat pravdu razotkrivajući sadržaj svojih crnih knjižica. Ne budimo smiješni. Time bi prvenstvno razotkrivao sebe, a to pak njegovom prozirnom PR-u ni malo ne paše. Uostalom, je li Sanader ikoga 'utopio'?

To što je u Konzumu teško naći ikakvu drugu prerađenu rajčicu osim Podravkine, to što je netransparentnost poslovanja koncerna ista kao prije, to što nakon nesalomljive nagodbe nije sasvim jasno što je u Agrokoru čije i kojim putem će sve to dalje ići... e to je posao za nove ortake, ortačke mreže Martine Dalić. Možda je nekome čak i žao Todorića. Tolike godine su toliki mali poduzetnici, veliki poduzetnici, bankari, radnici okretali očima na to što Gazda radi, a Gazda je bio nedodirljiv. Sada on jauče, kuka, piše blogove i proziva i optužuje, a praktično nitko ne mari. Institucije neće mariti sigurno. Čuvale su njega dok je bio na poziciji da može raditi što god hoće. Sada će čuvati novu ekipu na poizcijama. Ortački kapitalizam je, poštovana dvostruko bivša ministrice Dalić u Hrvatskoj, živ i živahan. Ako se Martina Dalić ipak samo pita zašto ona nije imala pravo sačuvati svoju poziciju, odgovor na to pitanje je jednostavan – Andreju Plenkoviću je jedna ministrica bez stranačke infrastrukture potrošna roba. Ako je pristojan, zahvalio joj je barem privatno što je svojim djelima za njegovu budućnost spasila ortački kapitalizam u Hrvatskoj.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.